Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Vaka (Hasta)

Köşe Yazısını Dinle

52 Yaşında

Erkek hasta

Mesleği: Tekstilde çalışıyor

Hasta yıllardır böbrek yetmezliği ve hipertansiyon nedeni ile doktor takibinde kontrollerine gidiyormuş.

Doktor meslektaşlarımın verdiği tedavilerle böbrekleri stabil seyir ediyormuş. Geçenlerde bulantı- kusma ve halsizlik şikâyetlerin başlaması üzerine polikliniğimize başvurdu. Yaptığımız tetkiklerinde değerlerinin hızlı bozulduğunu ve böbreklerinin çalışması ileri düzeyde azaldığını gördük.

Hastaya her hangi bir olumsuzluk yaşadın mı?  Kısacası ilaç kullanımı, hastalık geçirme, su içmeme vb sorusuna olumsuz yanıt verdi. Sonrada hastanın  bir aktarcıya gittiğini ve aktarcının hastayı incelediğini, hastanede yaptığı tetkiklerini istediğini ve bu tetkiklerini inceledikten sonra birtakım  kendine göre bitkisel  karışımlar verdiğini ifade etti.

Bunları içtikten sonra böbreklerin iyileşeceğini söylemiş. Hasta bu verdiklerini kullanmış ve şikâyetleri giderek artmış. Böbreklerde belirgin zarar görmüş ve hasta diyalize kadar gelmiş.

Büyük hata:

Hata: Hasta doktor takibinde iken ve böbrekleri düzenli giderken neden bir aktara gitmeye karar vermiş.

Hata: Aktar bilmediği bir hastalık için neden hem tetkikleri inceliyor hem de bir takım uygunsuz tedavi veriyor.

Hata: Bu aktarlara neden izin veriliyor.

Soğuk algınlığı ve bazı basit hastalıklar için bizde ıhlamur vb bitkisel içecekler alırız. Bunlar çok anormal şeyler değildir. Ama böbrek, karaciğer, beyin ve böbrek yetmezliği gibi ciddi hastalıklar için bir aktarın tetkikleri incelemesi ve tedavi düzenlemesi son derece sakıncalı ve tehlikelidir.

Sonuç:

Siz siz olun lütfen ciddi hastalıklar için işin uzmanı olan doktorlara gidin ve kontrollerini ihmal etmeyin.

Aktarlarla bu ciddi hastalıklar tedavi edilmez, tedavi edilirse geri dönüşümü olmayan ciddi sonuçlara neden olacağını bilmelisiniz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X