Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Vaka (hasta)

Köşe Yazısını Dinle

62 yaşında…

Erkek hasta…

Mesleği memur…

Kilo kaybı nedeniyle kliniğimize başvurdu.

Ancak kilo kaybı dışında herhangi bir şikâyet tarif etmiyor. Hikâyesinde önemli bir hastalığı olup olmadığı soruldu. Yaşamında herhangi  bir hastalık geçirmemiş. Ancak hem babasını hemde amcasını pankreas kanserinde kaybetmiş.  Kilo kaybı önemli olduğu için tetkikler yapıldı. Özellikle pankreas kanseri üzerinde duruldu. Ultrasonda pankreas başında şüpheli bir lezyon tespit edildi. Batın MR çekildi sonucu pankreas başında kitle tespit edildi ve yapılan biopsi sonucu kanser geldi.  Onkolojiye gönderildi ve tedavisine başlandı. Yaklaşık 2 yıl sürdükten sonra geçen hafta hayatını kaybetti.  Yakınınızda veya çevrenizde kansere yakalayan bir çok kişi duymuş ve görmüşsünüzdür.

Önemli olan veya bu vakamızda ders çıkarılacak şey nedir?

Bakalım:

Bir kişinin yakınında belli bir önemli hastalık tespit edildiğinde çok dikkatli olmalıdır ve kendisinde de olabileceğini unutmamalı.

Bu hastalıkların bazılarına bakalım:

 

⁠Böbrek hastalıklar

-Kanserler

-Böbrek taşları

-Hepatitler veya karaciğer hastalığı

-Diyanet

-Tansiyon hastalığı

-Romatizmal hastalıklar

-Bağırsak hastalıkları

-Psikiyatrik hastalıkların bazıları

-Kalp hastaları

Daha çok hastalık sayabiliriz.

Kısacası yakın akrabalarınızda önemli bir hastalık varsa sizde de olabileceğini unutmayınız, sıklıkla doktor kontrollerinize gidin, aksatmayın ve yapın.

Sonuç:

Sağlığınıza dikkat edin ve özelikle 1.-2 derecede akrabalarınızda önemli bir hastalık varsa kendinizde de olabileceğini düşününüz. Sağlıkla kalın.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X