Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Vaka(Hasta)

Köşe Yazısını Dinle

69 Yaşında

Erkek hasta

Meslek:

Serbest meslek

Yaklaşık bu yaşına kadar ufak tefek şikâyetleri dışında önemli bir şikâyeti olmamış ve pek de hastaneye gitmemiş. 8 ay önce konuşmasında ses kısıklığı başlamış ve giderek artmış. Bunun üzerine doktora gitmiş. Doktor muayenesinde  ses tellerinde bir nodül olduğu görülmüş. Operosyona karar vermiş. Hasta operasyona olmuş ve inceleme sonucu kanser gelmiş. Biliyoruz ki deri, tiroid, gırtlak kanserleri yavaş ilerler ve fazla yayılma yapmaz. Ancak çok ileri safhada veya çok geç kalması ile  yayılımı olur.

Bu hastamızda da çok geç kalmadığı için yayılım olmamış. Başarılı bir ameliyat sonucu  iyileşmiş.

İyileştikten2 ay sonra boğaz ağrısı sonucu doktora gidiyor, doktor bir ağrı kesici bir de antibiyotik veriyor. Bu ilaçları kullandıktan sonra  bulantı- kusma, iştahsızlık ve sarılık gelişiyor. Bu şikâyetler başlayınca bize başvuruyor. Yapılan muayene ve kan tetkiklerinde belirgin düzeyde sarılık tespit edildi. Bu tespitle beraber karaciğer testlerinde bozulmuş. Yapılan testler ve ultrasonda ve de ardında yapılan tomografisinde önemli bir şey bulunamadı. Sonrada bir gastroenterolog doktorunda  destek istedik. Gastroenterolog, inceledikten sonra bu şikâyetlerinin kullandığı ilaçlara bağlı olabileceğini ifade ederek  ilaçları kesti.

Sonuç:

Sağlığınızı koruyarak hasta olmamaya çalışın. Kısacası kalabalık ortamlarda kendinizi sakının. Çünkü hastalandığınızda, hastalığınız için her kullandığınız ilaçlar sağlığınıza zarar verebilir. Ne kadar az hastalık o kadar az ilaç kullanımı ve az ilaç  o kadar da az yan etkidir.

Sağlıkla kalın.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X