Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Vaka(Hasta)

Köşe Yazısını Dinle

72 Yaşında

Emekli

Yaklaşık 3 yıl önce kilo kaybı ve kansızlık nedeni ile doktora başvuruyor. Yapılan muayene ve tetkiklerinde kalın bağırsakta kitle tespit ediliyor. Biyopsi yapılıyor ve sonuç kanser geliyor.

Eğer bir kişide nedeni belli olmayan;

-Kilo kaybı

-Halsizlik

-Hafif ateş

-Kansızlık

-İştahsızlık gibi şikâyetler varsa mutlaka kanser açısından tetkikleri yapılmalıdır. Bu hastada kilo kaybı ve kansızlık nedeni ile araştırılmış. Sonuçta kalın bağırsak kanseri çıkmış.

Doktorlar öncelikle ameliyat ve sonrasında medikal tedavi önermişler. Ancak hasta ameliyatı kabul etmemiş. Doktorlar da radyoterapi denilen ışın tedavisini kanser bölgesine uygulamışlar.

Hastanın 3 yıldan beri yapılan genel incelemelerinde doktorlar, kanserin tamamen kontrol altına alındığını söylemiş.

Hasta buna çok sevinmiş ve iyi ki ameliyat olmamışım demiş.

Hasta bize böbrek yetmezliği nedeni ile geldi.

Yapılan incelemede böbreklerin çalışmadığını saptadık. Hasta diyalize alındı ve tedavisi başladı.

Böbrek yetmezliğinin nedeninin kanser tedavisi döneminde verilen ışın tedavisi sonrasında meydana geldiği, böbreklerin zarar gördüğü düşünüldü.

Sonuç:

Hasta kanser tanısı konulduktan sonra doktorların dediklerini kabul etseydi ve ameliyatını olsaydı bu kadar çok ışın dediğimiz radyoterapi almazdı. Her tedavinin bir yan etkisi vardır. Tedavi ne kadar çok verilirse yan etkileri de o kadar çok ortaya çıkar. Hastanın ameliyatsız iyileştim mutluluğu böbreklerin hasar görmesi ile uzun sürmedi. Siz siz olun sadece tıp alanında değil her alanda, uzman olan kişilerin dediklerini reddetmeyin. Aklınızda bir şüphe olursa başka bir uzmana sorarak emin olabilirsiniz. Bu da sizin en doğal hakkınız.

Hep sağlıkla kalın.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X