Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Vaka (Hasta)

Köşe Yazısını Dinle

51 yaşında

Erkek hasta

Mesleği: Oto parçasının üretimi

Şikâyeti: Karın şişliği

Yaklaşık son bir aydan beri karın şişkinliği olan hasta, zaman zaman ani hareketleri ile sol yan ağrıların olduğunu tarif ediyor.

Geçmişine baktığımızda önemli bir hastalığının olmadığını, sağlıklı olduğunu ve ailesel bir hastalığının da olmadığını ifade ediyor.

Hastanın kan testleri yapıldı, kan testlerinde herhangi bir patoloji veya anormallik olmadığı görüldü. Bu şişkinlik şikâyeti için ultrason yapıldı, ultrasonda sol böbrek bölgesinde ve böbrekle ilişkili erişkin bir kişinin yumruk büyüklüğünde bir kist tespit edildi. Aynı zamanda aort damarı dediğimiz karındaki büyük atar damarında geniş olduğu saptandı.

Hastanın şişkinliğinin ve hareket etmekle ağrısının kiste bağlı olduğunu düşünüldü .

Böbrek kistleri:

Yaygın olduğunu ve yaş ile birlikte arttığını görüyoruz. Bu kistlerin çoğu ağrı-sızı yapmayan basit kistler olup tehlikeli kistler değildir.

Ancak bazen de genetik geçişli kistler vardır. Bu kistler genç yaşlarda da başlar ve böbreği yetmezliğe götürebilir.

Bu nedenle genetik geçişi olan hastalar daha dikkatli olmalılar ve mutlak bir nefrolog kontrolüne girmelidirler. Bir ailede genetik geçişli  kist tespit edildiğinde diğer tüm aile bireylerinde tetkik edilmelidir ve varsa doktor takibine alınmalıdır. Çünkü bu kistler böbrek yetmezliğine sebep olan kistlerdir.

Sonuç:

Genellikle şişkinlik şikâyeti toplumda yaygın olup en sık sebebinde bağırsakların düzensiz çalışması sonucu olan fazla gazdır.  Ancak bezende önemli bir hastalığın belirtisi de olabilir. Bu konuda dikkat edilmelidir ve gerekirse doktor kontrollerine gidilmelidir.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X