Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Zaman zaman veya ara ara yükselen tansiyon

Dünyada tansiyon yüksekliği önemli bir sağlık sorunudur. Her on erişkinden yaklaşık üçünde bulunmaktadır. Bu nedenle hem tanısı hem de tedavisi önemlidir. Yeterli tedavi edilmese bir çok organımıza zarar vermektedir. Her ne kadar hastalar tedavi oluyorlarsa da yüzde 30-40’ında tansiyon  tam düzenli gitmiyor.  Düzenli giden hastalarda da yaptıkları en büyük yanlışlıklara göz atalım.

-Kişi düzenli ilaçlarını kullanıyor ve tansiyonu da düzenli seyir ediyor. Bu gruptaki kişilerde sorun yok.

-Diğer gruptaki kişilerde, hastalar düzenli ilaçlarını kullanıyor ve hastalarda zaman zaman tansiyonları yükseliyor. Bu da stres, ağır çalışma, üzüntü vb durumlarda sıklıkla görülmektedir.

-Yapılan yanlışlıklar bu gibi durumlarda kısa etkili tansiyon ilacı dil altına alarak tansiyonu düşürmek yerine hasta doktora gider. Doktora,  tansiyonum yükseliyor der. Doktor da tansiyon ilacının ya dozunu ya da 2. veya 3. bir ilaç ekleyerek tansiyonun yükselmemesini sağlar. Aslında bu kişiler düzgün şekilde kendilerini doktora ifade ederlerse,  doktor 2. veya 3. tansiyon ilacı yerine kısa etkili bir tansiyon ilacı vererek her yükselişte dil altı şeklinde tansiyonu düşürür.

-Düzenli şekilde seyir eden tansiyonun, ara sıra veya zaman zaman yükselmesi görülebilir. Kısa etkili tansiyon ilacı değil de normal tansiyon ilacı eklendiğinde bu sefer tansiyon düşük seyir eder.

-Kişide halsizlik, zaman zaman çarpıntı gibi şikâyetler başlar. Hastanın düzeni bozulur.

Sonuç:

Eğer tansiyonunuz düzenli seyir ediyorsa ve üzüntü, ağır işler, stres gibi durumlarda yükseliyorsa bu normaldir. Sadece kısa etkili tansiyon ilacı (dil altı) yeterli gelir. Yoksa doktoru yanıltarak , başka bir tansiyon ilacı eklendiğinde düşebilir. Halsizlikleriniz, çarpıntınız ve hayat düzeniniz bozulabilir.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X