Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu

Bataklık

Evinizin yan tarafında bataklık bir arazi var. Sivrisineklerden illallah dediniz. Belediye ekipleri geldi, ilaçlama yaptı. Bir müddet sinek olmaz. Sonra yine sinekler artmaya başlar. Taa ki bataklığı kurutana kadar.

Tıpta da böyledir. Bazı ilaçları alırsınız. Bir müddet rahatlarsınız ama ilaç acaba olayı tam anlamı ile ortadan mı kaldırır yoksa belli bir dönem için mi şifa buldurur? Ünlü Dr. Mark Hyman diyor ki; Uykusuzluk çekiyorsanız ertesi günkü halsizliğinizi bir ilaç ile tersine çevirebilir ve o gün zinde olabilirsiniz ama doğru tedaviniz yine de uykudur. Bağırsak iltihabınız var ve bu B12 eksikliğine ve bu yolla depresyona sebep oldu ise depresyon tedavi edici bir ilaç kendinizi biraz iyi hissettirir ama doğru tedavi sindirim yollarını iyileştirerek B12 eksikliğini gidermektir.

Obez bir genç kız idrar kaçırıyorsa ameliyat ile yarar görebilir ama zayıfladığında karın içinde balon şeklindeki idrar kesesine olan baskı kalkacak ve idrar kaçırma kaybolabilecektir. Yıllardır sırt ağrıları nedeni ile ağrı kesiciler kullanan bir hasta şeker veya ekmeği diyetinden çıkartarak aniden düzelebilecektir. Tahıllarda bulunan glüten adlı proteine allerjisi olan insanlarda yaklaşık 55 adet hastalık görülebilmektedir. Depresyon, tiroit hastalıkları, eklem iltihapları bu hastalıklardan bazılarıdır. Bağırsaklar düzelene kadar bu maddeyi diyetten uzaklaştırmadan da asla başarılı tedaviyi gerçekleştiremezsiniz.

Unutulmasın elde bir sonuç var ise onu meydana getiren faktörler de vardır ve bu evrensel bir kuraldır. Bazen biz hekimler işin fonksiyonel kısmından uzaklaşıp daha pratik uygulamalar ile hastaları iyileştirme yoluna gidiyoruz. Bunda tabii ki hastadan detaylı bilgi alacak zaman ve çalışma koşullarının olmaması, tıp eğitim sistemindeki eksiklikler, hasta yoğunluğu, tanı olanaklarının çeşitliliği vs gibi onlarca faktör saymak mümkündür.

Eski bir atasözü ‘’sahip olduğun tek şey çekiç ise, her şey sana çivi gibi görünür’’ demektedir. Hastalık nedenleri o kadar fazla çeşitliliğe bağlı olabilir ki olayın aslını bulup onu ortadan kaldırmak çoğunlukla kesin başarıyı getirir.

Kişisel ve çevresel hijyen, iyi beslenme, aktif bir yaşam sağlıklı olmak için temel kurallardır. İlköğrenim çağındaki bir kardeşimizin bile düşünmeden vereceği cevaplar bunlardır. Sağlıklı bir toplum için bu kuralların gereği yapılırsa hastalıkların büyük bir kısmının ortaya çıkmayacağı kesindir.

Tıp tarihinde bazı dehalar vardır. 19. yüzyılda yaşayan fizyolog C.Bernard bu dehalardandır. Her zaman hasta olmamak için vücudun iç dengesini korumak gerekir demiştir. Çevresel faktörler, yaşam tarzı, beslenme, egzersiz, iyi bir ruh hali bu dengeyi korumanın esaslarıdır ve hem iç hem de dış düşmanlarına karşı vücudu dirençli kılar.

Vücudu bir bataklığa çevirirseniz bataklıkta sadece sivrisinekler değil, timsahlar, yılanlar da bulunur. Birinden kurtulursanız bir diğerine yem olabilirsiniz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X