Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu

Yaş tahtaya basmamak

Bilim insanları diyor ki, bazı saklı ve faaliyete geçmemiş genlerimiz vardır. Bunları aktive ederek ömrü uzatmak mümkündür. İyi beslenmek, spor yapmak bunların başında gelir.

 

Diyelim ki kendinize iyi bakmadınız. Spor yok, beslenme alışkanlıklarınız kötü, kronik bir hastalığınız var. Tam bir U dönüşü yaptıktan sonraki 2 yıl içinde vücudunuz maksimum uyuma geçebilmektedir. 50 li yaşlarda enfarktüs geçirecek iken 75 li yaşlarda maraton koşan, 97 yaşında parasını çalmaya alışan 3 hırsızı birden döven, 90 lı yaşlarda en hızlı dansları yapabilen ve 205 yaşına kadar (Kuzey Amerika Aleuitan Adaları halkından) yaşayabilen insanları gören bu dünyada bazı şeyler bizim elimizde.

 

Daha önceki yazılarımda, Olay TV’deki sağlık programlarında her zaman antioksidan (anti oksit, yani paslanmayı önleyen anlamındadır) maddeleri sizlere anlatmaya çalıştım. Üzüm çekirdeğindeki resveratrolü, domatesteki likopeni, baharatlardaki pipelini, yoğurttaki probiyotikleri, çaydaki kateşini, elmadaki quarsetini, yumurta ve peynirdeki K2 vitaminini, bazı balıklardaki omega-3 ü alanlar ile asitli meşrubat, cips, çörek, börek ile beslenenlerin kaderinin aynı olmayacağı çok açıktır. Kişi kendini bu yönden sorgulamalı ve şunu iyi bilmelidir. Ne ekersem onu biçeceğim.

 

Pek çok benzeri çalışma olmasına rağmen Alman üniversitelerinin kanser ile ilgili birimlerinden birinde yapılan araştırmada sebze, tam tahıl, meyve, doğal kabuklu yemiş ve et ile diyetini sürdüren insanlarda toplumun geneline göre ömürler daha uzun ve sağlıklı bulunmuş. Basit bir örnek vereyim. Tam tahılı rafine ederek elde ettiğiniz un içerisinde E vitamini % 86, B gurubu vitaminler ortalama % 80, folik asit ise (yeni hücre ve kan yapımında çok rolü olan bir vitamin) % 67 yok oluyor ve bol bol boş kalori alıyor, besleyici özelliklerinden mahrum oluyorsunuz.

 

Defalarca yazdım ve yine yazıyorum çünkü tam sırası. Kalın bağırsak kanserleri, prostat kanserleri, rahim ve pankreas kanserleri açısından koruyucu özelliklere sahip olan domatesin aynı zamanda ileri yaşlarda zihinsel fonksiyonları koruyucu özellikleri de olduğu bulundu. Domates içindeki likopen başta olmak üzere p-kumarik asit ve klorojenik asit bu faydalı etkilerden sorumludur. Pişirme olayı likopeni öldürememektedir. Şu sıralarda mevsiminde iken domatesten domates suyu ve salça yaparak kışın bunu tüketin. Çocuklarınıza verebileceğiniz en güzel hediyelerden biri bu olacaktır.

 

2 kez Nobel Ödülü alan Dr.Linus Pauling diyor ki; Uygun gıdaları uygun oranlarda aldığınızda ve orta yaşlardan itibaren sağlık açısından birkaç noktaya dikkat ettiğinizde yaşam sürenizi 20-30 yaş uzatabileceğinize inanıyorum.

 

Gayret bizden takdir mevlamdan…Sağlıcakla kalın.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X