SSCB ordusunun faşizme karşı kazandığı zaferin 70. yılında Moskova’daki kutlama törenlerine Batılılar katılmıyor; buna karşılık Doğulular ve Güneyliler katılıyor.
ABD’nin liderliğindeki Batılı ülkeler, Ukrayna politikası nedeniyle Putin’i protesto edecekler Moskova’ya gitmeyerek.
Doğulular ve Güneyliler ise törenlere ama lider düzeyinde ama temsilci göndererek mutlaka katılacaklar ve de Putin’e destek olacaklar.
Lider düzeyinde katılımda Çin başta geliyor. Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping Kızıl Meydan’da düzenlenecek törenlerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yanında yer alacak. Ayrıca Çin ordusu da 112 askerlik bir birlikle geçit törenine katılacak.
2. Dünya Savaşı’nda Avrupa ve Asya faşizmin savaş alanlarıydı. Avrupa’da Almanlar, Asya’da Japonlar saldırıyor, öldürüyor ve yakıp yıkıyorlardı.
BM ve Almanya bölünmeye karşı
Sputniknews’e göre BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon 9 Mayıs’ta Moskova’daki Zafer Günü kutlamalarına katılacak.
Adı açıklanmayan üst düzey bir BM yetkilisi, Genel Sekreterin 8-11 Mayıs tarihleri arasında Moskova’da olacağını bildirdi.
Almanya ise Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’i 8 Mayıs’ta Volgograd’a (Stalingrad) gönderiyor. Steinmeier Moskova’daki kutlamalara katılmayacak ama Volgograd’da Rus ve Alman senfoni orkestralarının düzenleyeceği ortak barış konserini izleyecek, savaşta ölen Rus ve Alman askerlerinin mezarlarını ziyaret edecek.
Bu arada Almanya Başbakanı Angela Merkel de 10 Mayıs’ta Moskova’ya giderek, Rusya lideri Putin’le birlikte Meçhul Asker Anıtı’na çelenk bırakacak.
Ve tabii ardından liderler ve dışişleri bakanları arasında görüşmeler…
Neler oluyor? ABD’nin Rusya’yı yalnızlaştırma operasyonuna BM ile Almanya’dan darbe mi geliyor?
Rusya’nın yeni güvenlik stratejisi
Kremlin, ülkenin yeni tehditler altında kalabileceğini varsayarak ulusal güvenlik stratejisini yenileme kararı aldı.
Rusya Güvenlik Konseyi Başkanı Nikolay Patruşev kararın alınmasında Arap Baharı, Suriye ve Irak krizleri, Ukrayna’daki durum ve Arktika bölgesindeki ulusal çıkarların etken olduğunu belirtti.
Örneğin, Rusya şu anda NATO’nun Kuzey Denizi’nde başlattığı tatbikatı tehdit olarak algılıyor.
10 NATO ülkesinden 5 bin askerin katıldığı ve ilk kez İsveç’in davet edildiği tatbikat iki hafta sürecek. Senaryo, denizaltılarla savaşmaya yönelik…
Finlandiya donanması bir süre önce başkent Helsinki açıklarında kuşkulu bir denizaltı belirlediklerini ileri sürürken, Letonya da kendi sularında bir Rus denizaltısı görüldüğünü duyurmuştu.