İran’la ilgili iki ayrı haber aynı zamanda gündeme düştü…
Birinci haberin konusu, Viyana’da devam eden nükleer görüşmelerde 5+1 Grubu’nun tavır değiştirmesine ilişkin Tahran’ın yaptığı açıklamaydı.
İkincisinin konusuysa Rusya’daki zirvede toplanan ŞİÖ liderlerinin İran’ın örgüte katılımı için nükleer program sorununun çözümünü beklemeleriydi.
İki konu arasında bağlantı olabilir miydi?
Zirve bitiminde yayınlanan deklarasyondaki ifade şöyleydi:
“Nükleer sorunun çözümünün, İran ile ŞİÖ arasındaki işbirliğinin derinleşmesini sağlamasını ve Tahran’ın mevcut kriterler dahilinde örgüte katılımı için gerekli koşulları oluşturmasını umuyoruz.”
Peki, nükleer sorunun çözümü nasıl olacaktı? Tabii ki, 5+1 Grubu ülkeleriyle anlaşarak… Yani İran, önce BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri artı Almanya ile nükleer programı konusunda anlaşmaya varacaktı. Sonra da ŞİÖ’den örgüte katılımını talep edebilecekti.
Anlaşılan şuydu ki, nükleer sorun çözümsüz kaldığı sürece İran, ŞİÖ üyesi olamayacak, dolayısıyla örgütün gücünü yanına alamayacaktı.
Gerçi 5’in içinde Rusya ve Çin de vardı ama söz konusu nükleer program olunca onlar da ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya’yla aynı hizada duruyorlardı.
Fırsat bu fırsattı ABD için, İran’ı ŞİÖ’ye kaptırmamalıydı.
Öte yandan, ŞİÖ de bu haliyle İran’ı içine alarak, gereksiz yere cesaret vermemeliydi.
Demek, devlerin arasında kalınca böyle oluyordu.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İran’la yürütülen nükleer görüşmelerde zorlu kararların alınmaması durumunda süreci sona erdirmeye hazır olduklarını söyledi. Aslında bu bir tehditti.
Rusya ve Çin ne yaptı? Hiçbir şey… Sadece Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov “İran’a yaptırımların bir an önce kaldırılmasına destek verdiklerini” söylemekle yetindi.
Türk Akımı ihalelerine iptal
Gazprom, Türk Akımı boru hattının güney koridoru projesi için açtığı 11 ihaleyi iptal etti. 1 milyar dolar maliyetli proje, Türk Akımı’na Rusya sınırları içinde doğalgaz taşınmasını öngörüyordu.
Gazprom, bu arada, Rus gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak boru hattının başlangıç bölümünü inşa edecek İtalyan Saipem firmasıyla yaptığı sözleşmeyi de feshetti. Sözleşme 4 milyar dolar değerindeydi ve İtalyan şirketin haziran ayında çalışmalara başlaması bekleniyordu.
Gazprom, iptallerin nedenleriyle ilgili herhangi bir açıklama yapmadı. (Kaynak: Sputnik)
Atina’nın son teklifinde bir tuhaflık var
Yunanistan hükümetinin Euro Bölgesi’ne sunduğu son teklifte, daha önce “hayır” dediği maddelerin bulunması şaşkınlık yarattı.
Amerikan Associated Press haber ajansı tarafından sızdırılan ayrıntılara göre Başbakan Aleksis Çipras’ın “kemer sıkma”yı kabul ettiği anlaşılıyor.
Çipras’ın alacaklılara gönderdiği belgede, Troyka’nın Yunan halkını direnişe geçiren, vergi artışları, emeklilik yaşı ve maaşlara devlet katkısının kaldırılması, özelleştirmeler gibi tüm taleplerine “Evet” deniyor.
İyi de onca kavga bu taleplere karşı yapılmadı mı? Yunan halkı referandumda bunun için “Hayır” demedi mi? Hükümeti Troyka’ya “Hayır” demesi için desteklemedi mi?
Tam da dünyada Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve IMF’ye, “Yunanistan’da kemer sıktırmaya son verin” çağrıları artarken… Ünlü iktisatçılar tepki göstermeye başlamışken… Aleksis Çipras, silahı kafasına dayayıp tetiği çekmeye mi karar verdi?
Evet, bu işte bir tuhaflık var…