ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, bir süredir Ortadoğu’da ülkeden ülkeye uçuyor.
Carter’ın ilk durağı İsrail’in başkenti Tel Aviv oldu.
Oradan Ürdün’ün başkenti Amman’a geçti.
Ardından Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a gitti.
Bunlar önceden açıklanmış ziyaretlerdi.
Sonra Irak’ın başkenti Bağdat ile Kuzey Irak Kürt Yönetimi’nin başkenti Erbil’e beklenmedik ziyaretler gerçekleştirdi. (ABD Savunma Bakanı’nın Erbil ziyareti, ilk kez yapılması bakımından da ayrıca önem taşıyor. Carter, bu ziyaretle, Washington’ın Kürt Bölgesel Yönetimi’ni Ortadoğu’daki diğer devletlerle aynı düzeyde saydığını ilk kez göstermiş oldu.)
ABD’li bakanın Erbil’den sonra da, dün akşam geç saatlerde, Ankara’ya gelmesi bekleniyordu.
*
Bakan Ashton’ın Ortadoğu turu sırasında BM Genel Sekreteri Suriye Özel Temsilcisi Steffan De Mistura, Şam’da Suriye Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Velid Muallim’le bir araya geldi.
Şam’ın ardından İran’ın başkenti Tahran’a geçti. Tahran’da Mistura’yı görüşme masasında bekleyen İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan’dı.
Mistura, Suriye’de askeri yöntemlerin sonuç vermediğini vurgularken siyasi çözümün temel ilkelerini, “Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması, yabancı savaşçıların ülkeden çıkarılması ve tüm toplumsal kesimlerin haklarına saygı duyulması” olarak sıraladı.
Abdullahiyan da Suriye’de reformları zorunlu gördüklerini belirtirken “Ancak değişimin bu ülke halkının eliyle ve demokratik yöntemlerle olması gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu.
*
ABD Başkanı Barack Obama’nın Suriye krizine ilişkin son açıklamalarına bakılırsa birbirinden ayrıymış gibi algılanan gelişmeler aslında aynı hedefe odaklanmış durumda görünüyorlar.
Obama diyor ki: “Türkler, Ürdünlüler ve bölgedeki diğerleri ile birlikte yapmak istediğimiz şey IŞİD’in faaliyet gösteremeyeceği bir ortam oluşturmak. Ancak biz ayrıca yabancı savaşçıların Suriye sınırları üzerinden bu ülkeye akışını durdurmaya çalışıyoruz…”
Ve şunu da ekliyor: “Suriye’de siyasi bir geçiş sürecine ihtiyaç var. Esad’ın, Rusların ve İranlıların bunu anlamasını sağlamaya çalışıyoruz.”
Özetlersek…
Washington, IŞİD’le mücadelede Türkiye ve (başta İsrail olmak üzere) Ortadoğu’daki müttefiklerini belli bir çizgiye getirmeye çabalıyor. Bu arada Rusya ve İran’ı da yanına almanın peşinde… İlginçtir, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı da işin içine katıyor…
Dışişleri bakanları John Kerry ile Sergey Lavrov, Katar’ın başkenti Doha’da kafa kafaya verecekler önümüzdeki günlerde.
*
New York Dış İlişkiler Konseyi’nde (CFR) bir konuşma yapan Kerry’nin şu sözlerini kayda geçirmekte yarar var:
“Amaç, IŞİD’i mağlup etmek olduğuna göre Suriye’deki dinamikleri değiştirmek zorundayız. Son haftalarda bu nedenle Türkiye ile müzakere ediyoruz. Şu anda Türklerin ne yapmaya hazırlandıklarına ilişkin bazı değişiklikler gördük. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’la da Doha’da ‘Suriye’yi görüşeceğiz.”
*
Bölgede seferberlik ilan edilmiş gibi bir hal var.
Anlaşılan bu kez IŞİD terörü tüm ülkeler tarafından ciddiye alındı.
Ve görünen o ki, Kuzey Irak’ta Barzani’nin liderliğinde bir devletin oluşumu da tamam sanki…