Engin Özpınar
Engin Özpınar

ABD’den savaşlar için yeni konsept: Yerel güç

Türkiye’deki askeri bir üste Suriyeli ılımlı muhaliflerin birer savaşçı olarak yetiştirilmelerinin ABD’nin gelecek açısından çok önemsediği bir konu olduğu anlaşılıyor.

Ankara’yla yapılan IŞİD’le mücadele pazarlığında, “Eğitim ve teçhizatlandırma” konusundaki anlaşmadan Washington son derece memnun. Gerek Dışişleri Bakanlığı’ndan, gerek Pentagon’dan yapılan açıklamalar bu yönde.

Askeri ve siyasi temas son iki gün içinde görülmedik yoğunluğa ulaşmış durumda.

Önümüzdeki hafta Pentagon’dan Ankara’ya bir planlama ekibi geliyor ve askeri çalışmalar başlıyor.

Hedef: Suriye’de IŞİD’e karşı “yerel güç” oluşturmak…

Bu, yeni bir konsept.

Ve olasıdır ki, ileride Obama’nın adıyla birlikte anılacak.

***

“Yerel güç” konseptiyle ilgili bilgilendirmeyi Pentagon’da Uluslararası Güvenlik İşlerinden Sorumlu Yardımcı Derek Chollet yapıyor. Amerika’nın Sesi’nden özetleyerek aktarıyoruz:

“Irak’ta hem peşmerge hem de Irak ordusu kara harekatı yürütüyor. Suriye’de böyle bir olanağa sahip değiliz. Bu nedenle, Suriye muhalefetini eğitip güvenli bir kara gücü haline getirebilmek için Kongre’den 500 milyon dolar ödenek istedik. Bunun temelini yavaş yavaş atıyoruz. (…) Konuyu Türkiye’yle de görüşüyoruz. Televizyonlarda da gördüğünüz gibi IŞİD sorununun sınırlarından içeri akmaması için Türkiye tanklarını sınıra konuşlandırdı.

Bu yüzden güçlü ve yerel unsurlara sahip bir kara gücüne ihtiyacımız var. Şu anda bunu oluşturmaya çalışıyoruz.”

***

Pentagon’un “Yerel güç oluşturma” konseptine, karşı cepheden bakılacak olursa olay bambaşka…

Diyelim yerel güç oluşturuldu ve IŞİD’in üstesinden gelindi. Sonra ne olacak? O güç dağıtılacak mı, yoksa başka hedeflere mi yönlendirilecek?

Ya da Ortadoğu’da yeni bir terör örgütü mü zuhur edecek?

***

Bunlar zor sorular; tabii yanıtları da zor.

Ama şunu söylemek mümkün: Tehlikeli bir oyunun eşiğindeyiz…

 

Fransa’nın “tampon bölge” desteğinin anlamı

 

Türkiye’nin önerdiği, “Suriye’de tampon bölge” seçeneği, bilindiği gibi, ABD’nin önderliğindeki koalisyon tarafından kabul görmedi.

Ama kabule yanaşmayanlar sadece onlar değildi; Rusya, İran ve Irak da karşı çıkıyordu.

Ankara, tampon bölgede tek başına kaldığını düşünürken Fransa sürpriz yaptı: Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı aradı ve tampon bölge önerisini desteklediklerini bildirdi.

Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da, Paris’i ziyaret eden Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na ülkesinin desteğini yineledi.

Fabius’un, ortak basın toplantısında kullandığı ifade şöyleydi:

“Suriye rejiminin politikaları ve IŞİD’in barbar politikaları aynıdır. Rejimin ve IŞİD’in uyguladığı barbarlık arasında seçim yapmak istemiyoruz. Türkiye’nin, sınırın her iki tarafını da kapsayan güvenlik bölgesi önerisini destekliyoruz.”

Fransa, Şam yönetimini silmiş atmış…

İyi de, ABD bile temkinli davranmaya özen gösterirken Fransa’nın böyle celallenmesinin anlamı ne?

Washington ve Londra’ya kafa tutmak olabilir mi? Suriye politikasında ipler onların elinde çünkü. Paris yönetimini adam yerine koymuyorlarsa, o da öfkesini bu şekilde yansıtıyor demek ki…

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X