Engin Özpınar
Engin Özpınar

ABD’nin İran stratejisi nedir, Trump da bilmiyor

ABD Başkanı Donald Trump İran’la savaş istemediğini söylüyor ama bir yandan da Pentagon, Körfez’e askeri yığınak yapmaya devam ediyor.

Bilindiği gibi daha önce USS Abraham Lincoln uçak gemisiyle B-52 bombardıman uçakları Basra Körfezi’ne gönderilmişti.

Şimdi de güdümlü füze destroyerleri USS Gonzales ve USS McFaul’ün Hürmüz Boğazı’ndan geçiş yaptıkları duyuruldu.

İki destroyerin, bölgede bulunan diğer ABD savaş gemilerine yakın pozisyon aldıkları bildiriliyor.

Ayrıca amfibi saldırı gemisi USS Kearsarge’nin de (LHD-3) Birleşik Arap Emirlikleri sahilinde konuşlandırıldığına ilişkin haberler geliyor.

Bu arada, Katar’da bulunan bölgedeki en büyük Amerikan üssünde olağanüstü  bir hareketlilik yaşandığı gözlemleniyor. Reuters, bu manzaranın da “savaşa hazırlık” olarak yorumlandığını belirtiyor.

*

ABD açısından sorun şu: İran’a saldırıldığında Körfez’deki gemiler füzelerden nasıl korunacak? Öyle ya, İran da olası saldırılara karşılık vermek için ABD gemilerini füzelerle vurmak isteyecek.

ABD’nin askeri yönetimi bu nedenle İran’a saldırının Körfez dışından yapılması seçeneğini de tartışıyor.

Öte yandan Başkan Trump İran’la savaş konusu açıldığında, “Kesinlikle savaş istemediğini” ısrarla tekrarlıyor.

Ne var ki, ABD’nin en yakın müttefikleri Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve İsrail “Kesinlikle savaş istiyorlar”.

Çünkü tüm hayalleri İran’ın bir daha belini doğrultamayacak şekilde ezilip çiğnenmesi… Mümkünse Irak gibi işgal edilmesi… Baksanıza kaç yıl geçti Irak hâlâ kendine gelemedi.

*

Ortadoğu’nun İran konusunda orta yolu izleyen ülkesi Kuveyt’in “Körfez’de savaş ihtimalini yüksek görmesi” ciddi bir uyarı sayılabilir. Meclis Başkanı Merzuk Ganim’in yaptığı açıklama endişe verici nitelikte:

“ABD, İran ve Körfez ülkeleri arasındaki son gelişmeleri görüştük. Devletimizin herhangi bir olağanüstü duruma karşı hazırlıklarını gözden geçirdik. Dışişleri Bakanımız, durumun doğuracağı olası tehlikeler üzerine meclisi bilgilendirdi.”

*

Umman da unutulmamalı. Umman, yıllardır arabuluculuk yapıyor Batılı ülkelerle İran arasında.

Mike Pompeo Umman Sultanı Kabuz bin Said’i arayarak “İran’ın oluşturduğu tehdide” ilişkin bir görüşme yapıyor ve yardım istiyor.

*

Öyle anlaşılıyor ki, Trump yönetiminde savaş isteyenler olduğu kadar istemeyenler de var.

New York Times’ın haberine göre Trump yönetiminde şahin olmayanlar Avrupa’yla da temas halinde. İstedikleri İran’ın gerilimi düşürmesi.

Tamam da gerilimi yaratan İran olmadı ki…

*

Trump  şaşkına dönmüş bir ABD lideri, kiminle ne yapacağını bilemez durumda.

Alman basınından Frankfurter Allgemeine Zeitung “Müttefiklerinin ve kendi kamuoyunun Amerikan hükümetlerine inandığı zamanlar geride kaldı” diyor.

Bu süreç Irak’taki hayali kitle imha silahlarıyla başlamıştı, bugün de John Bolton gibi Bush döneminden kalan savaş çığırtkanlarıyla sürdürülmek isteniyor.

FAZ’a göre bu yüzden Trump yönetimi ortaya inandırıcı bir İran stratejisi koyamıyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X