Engin Özpınar
Engin Özpınar

Gümrük Birliği’ni askıya alabilir miyiz?

Ekonomistler, Türkiye’de ekonominin çarkının, büyük ölçüde, Avrupa’ya yapılan ihracatla döndüğünü belirterek başlıktaki soruya “hayır, alamayız” yanıtı veriyorlar.
Peki, “Gümrük Birliği’ni askıya alabiliriz” diyen AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır söylediğinin olabilirliğine acaba inanıyor mudur? Tabii ki hayır! Ama AB’yi ABD ile serbest ticaret anlaşması imzalaması halinde Türkiye’nin uğrayacağı olası zararlar konusunda uyarıyor. Çünkü atı alan Üsküdar’ı geçme hazırlığında.
*
Sorun şu ki, AB ile ABD arasında imzalanacak olası bir serbest ticaret anlaşmasıyla Türkiye de otomatikman anlaşmanın tarafı haline geliyor; dolayısıyla Amerikan mallarına da gümrük kapılarını açması gerekiyor.
Ama buna karşılık aynı şeyi ABD yapmıyor; Türk mallarının gümrüksüz girişine izin vermeyeceğini belirtiyor. Eh, bunun adı da haksız rekabet!
*
Gümrük Birliği, Türkiye ile AB’nin arasındaki bir anlaşma. Bu nedenle AB’nin ABD ile sürdürdüğü serbest ticaret anlaşması görüşmelerinde sorunu Türkiye’nin lehine çözmesi gerekiyor.
Ama AB böyle davranmıyor; salt çıkarını düşünüyor ve ABD ile Türkiye’nin kendi aralarında ek bir serbest ticaret anlaşması imzalamalarını önermekle yetiniyor.
Tabii, ABD bu öneriye yanaşacakmış gibi görünmüyor: Türkiye’ye malını gümrüksüz sokacak, Türk malını ABD’ye gümrüklü kabul edecek. Bu fırsatı niye kaçırsın ki…
*
Ancak kafamız iyice bozulur da, Gümrük Birliği’ni gerçekten askıya alırsak, bu çok büyük bir olay olur. Büyük sarsıntı olur. Türkiye Batı’dan uzaklaşmış, Doğu’ya yakınlaşmış olur.
Ve AB ile ABD’nin yaklaşımlarına karşılık Ankara, olası seçenekleri düşünmeye başlayabilir.
 
 
 
ABD’nin büyük yenilgisi
 
 
Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Örgütü APEC’in liderler zirvesi ABD ile Çin arasında ilginç bir rekabete sahne oldu.
Çin lideri Şi Cinping zirvede, ülkesinin önderliğinde kurulacak bir serbest ticaret bölgesi planı sundu.
ABD Başkanı Barack Obama da alternatif başka bir planı gündeme getirdi: Bu planda Çin dışlanıyor ve APEC üyelerinin önderliğini Washington üstleniyordu.
Rusya Çin’e destek oldu. Devlet Başkanı Vladimir Putin, Pekin’in planını ve yol haritasını takdirle karşıladığını belirtti. Zirve sonunda yapılan oylamada APEC liderleri ABD’nin değil Çin’in serbest ticaret bölgesi planına onay verdiler.
Şi Cinping, sonucun tarihi bir başarı olduğunu ifade ederken Amerikalı yetkililer, kendi hazırladıkları Trans-Pasifik Ortaklığı planıyla Çin’in projesinin ters düşmediğini savundular.
 
 
“Meydanı Rumlara bırakmayacağız”
 
 
AB Bakanı Volkan Bozkır’dan sert bir açıklama daha… Bozkır  bu kez Kıbrıs sorununa değinirken Rum yönetimini topa tuttu. Brüksel’de KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami ile bir araya gelen Volkan Bozkır, Türkiye’nin AB sürecinde Kıbrıs sorununun olumsuz etkilerini kıracaklarını ve meydanı Güney Kıbrıs’a bırakmayacaklarını söyledi.
AB Bakanı Bozkır, “Ada’nın sadece yarısına sahip bir Güney Kıbrıs’ın adanın tamamının doğal kaynaklarına sahip olmasını kabul etmeyeceğiz. En güçlü şekilde bu mesajları vereceğiz” diye konuştu.
Öte yandan, Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye’ye yönelik “Kıbrıs” tepkisini içeren karar tasarısı bugün genel kurulda oylamaya sunulacak.
Taslak kararda, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin münhasır ekonomik bölgesindeki doğal kaynakları araştırmada tam egemenlik hakkı bulunduğu” savunulurken, Türkiye’nin deniz araştırmaları “yasadışı ve provokatif” olarak değerlendirildi.
Tasarıyla ayrıca Türkiye’ye, Akdeniz’de Rum yönetiminin tek yanlı ilan ettiği münhasır ekonomik bölgedeki gemilerini geri çekme çağrısında bulunuldu.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X