Ağırlaştırılan yaptırımlar daha çok Rus bankalarını, savunma sanayi şirketlerini ve enerji sektörünü kapsıyor. ABD Başkanı Barack Obama “Bu bir yeni Soğuk Savaş değil” dese de, basbayağı bir savaş. Şimdilik soğuk değil, sıcak da değil… Ama giderek tırmanan bir savaş…
Tabii, Ukrayna krizinde pes etmesi beklenmemeli Putin’in.
Yeni yaptırımlar , Rusya’ya karşı Batı’nın bugüne kadar görülmüş en geniş ve en önemli köşeye sıkıştırma hamlesi olsa da ekonomiler üzerindeki etkisi küresel boyutta sorunlara yol açabilir .
Tabii o zaman Putin’e de, Washington’ı geri adım atmaya zorlayacak hamle yapma fırsatı doğabilir.
IMF , salı günü yayınlanan raporunda yaptırımların olası etkilerine değinirken “özellikle doğalgaz, ham petrol, mısır ve buğday üretimi ve sevkiyatında ciddi sorunların yaşanabileceğine” dikkat çekti.
Raporda ayrıca, ortaya çıkan gerginliğin, küresel düzeyde hammadde ve mali piyasalar üzerinde de negatif etki yaratacağı ileri sürüldü.
Demek oluyor ki, ABD/AB yaptırımlarının küresel çapta bir tepkiyle karşılaşması yakın bir olasılık.
Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamadaysa, “Washington’ın bu kararları, sadece Rusya-ABD
ilişkilerinin kötüleşmeye devam etmesine ve çoğu zaman ülkelerimizin başrol oynadığı uluslararası sorunlarda olumsuz atmosferin oluşmasına yol açacaktır” deniyor.
Ve tabii ABD sert bir şekilde eleştiriliyor: Yaptırımların, Rusya’nın bağımsız politikalarına karşı bir cezalandırma, bir öç alma amacı taşıdığı; ayrıca Washington’ın kötü niyetle, yaptırımları, ticari ve ekonomik rekabet unsuru olarak kullanmak istediği iddia ediliyor.
Filmi biraz geriye saralım, Edward Snowden olayına gelelim…
Rusya’nın Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi elemanı Snowden’a sığınma hakkı tanıması…
Sonra… Ukrayna krizi, Moskova’nın Rus kökenli ayrılıkçıları desteklemesi ve de Malezya uçağının düşürülmesi…
Tüm bunlar, Putin’in cezalandırılması için Washington’ın eline geçirdiği fırsatlar olarak görülebilir ki, Rusya’nın Snowden’ı teslim etmeyip sığınma hakkı tanıması ABD’nin affedebileceği bir olay olarak görünmüyor.
Aba altından “nükleer füze” göstermek
ABD’den Kremlin’e bir suçlama daha:
Rusya, nükleer anlaşmayı ihlal etti!
Amerika’nın Sesi’ndeki habere göre, Ruslar , deneme amaçlı, karadan havaya Cruise füzesi fırlattı.
Denemenin, 1987 yılında, Reagan ile Gorbaçov arasında imzalanan nükleer güç anlaşmasının ihlali
anlamına geldiği savunuldu.
Anlaşma, güdümlü nükleer füzelerin imhasını öngörüyordu. Obama’nın, konuyla ilgili olarak Putin’e bir mektup gönderdiği, ne var ki Rus liderin henüz yanıt vermediği bildirildi.