ABD’nin, F-35’lerle ilgili ekipman sevkiyatını durdurma kararı Türkiye açısından sürpriz olmadı.
Rus S-400 hava savunma sistemi nedeniyle ABD F-35 uçaklarının Türkiye’ye teslimatını durduracağını söyleyip duruyordu. Ekipman sevkiyatının kesilmesi bunun ilk somut adımı sayılır.
Ne var ki, Türkiye S-400 alımından vazgeçmeyeceği için ABD’nin de kararını geri çekmesi beklenmiyor.
Tabii bu durum Türkiye ve ABD ilişkilerinin onarılamaz bir şekilde bozulacağı anlamına gelmeyecektir.
Washington, Türkiye’yi kaybetmeden çözüm bulmak, Türkiye de, hem ABD’yle, hem Rusya’yla ilişkilerini sürdürmek durumunda.
ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford’ın “Bu konuda bir yol bulmaktan henüz vazgeçmedik. Türkiye’ye Patriot teklifi sunduk. Mesafe almaya çalışıyoruz” şeklindeki açıklaması sürecin tıkanmadığını göstermesi açısından önemli.
Öte yandan Moskova her ne kadar “Türkiye’ye S-400 tesliminden vazgeçmediklerini” belirtmiş olsa da “Ankara’nın alımdan vazgeçtim” demesini ihtimal dışı görmüyor.
Duma’nın Savunma Komitesi Başkanı Vladimir Şamanov, bu konuda Fransa’nın ön ödemesi yapılmış olmasına karşın Mistral uçak gemisinin sözleşmesini, Rusya’nın zararını tazmin ederek iptal ettiğini anımsatıyor.
Şamanov’un bu açıklaması Türkiye’yi rahatlatacak bir mesaj aslında. “S-400’lerden vazgeçerseniz bunu anlayışla karşılarız” mesajı…
Tabii ki, Türkiye açısından kolay karar verilebilecek bir durum değil bu. Ama çaresiz kalmak da söz konusu olamaz. Bir biçimde çözüme ulaşılacaktır elbette.
Ancak… Strateji değişecekse, o başka. Hatta bambaşka…
O zaman, Ankara’nın Rusların MiG-29 savaş uçaklarını da izlemeye almış olması gerekir.
Sputnik’in Amerikan askeri analiz dergisi The National İnterest’ten aktardığı bilgilere göre Ruslar MiG-29’u F-16’ya karşılık olarak geliştirmişler. Ve National İnterest de ona “Canavar” adını yakıştırmış.
Tabii bu durum olağanüstü gelişmelerin yaşanmasını gerektirir.
Yoksa, ilişkilerin koparılıp atılmasına ne Türkiye ne de ABD izin verir…
Rusya’nın da hesabını buna göre yaptığı görülüyor…
Mistral anlaşmazlığı neydi?
Rusya 2 adet Mistral savaş gemisi yapımı için 2011 yılında Fransa’yla anlaşma yapmıştı. Gemiler 2015’te tamamlanmış ve sıra Rusya’ya teslim aşamasına gelmişti ki, Ukrayna savaşı patlamıştı.
ABD, savaşı neden göstererek, gemilerin Rusya’ya teslim edilmesine karşı çıkmıştı. Fransızlar direnememiş ve Rusya’yla da anlaşarak satışı iptal etmişti.
Anlaşmaya göre gemileri satın alacak ülkeye Rusya’nın da onayı gerekecekti.
2 Mistral’i Mısır istemiş, Rusya onay vermiş, böylece Fransa da satışı gerçekleştirmişti.