Engin Özpınar
Engin Özpınar

Suriye’de savaşmak Trump’la alay etmeye benzemez

Almanya Başbakanı Angela Merkel’e göre, ABD Başkanı Donald Trump yalanları gerçek, gerçekleri yalana dönüştürmekte çok başarılı.

Ve Trump bu başarısını Ortadoğu politikalarında, özellikle de Suriye ve Filistin politikalarında, birçok kez kanıtlamış durumda.

Merkel, ABD’nin Harvard Üniversitesi’nde onursal doktora unvanı alırken yaptığı konuşmada isim vermeden Trump’ın yalancılığına değinmiş, törene katılan konuklardan da dakikalarca süren alkış almıştı.

Ne var ki, çok sürmedi ülkesine döner dönmez Trump’ın Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’yu kabul ederek Washington’ın “Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölge” hikâyesine ortak oldu.

*

Meğer Almanya ve ABD aylardır süren gizli görüşmelerde Suriye’nin kuzeyine ortak askeri müdahaleyi konuşuyorlarmış.

Spiegel Online’ın iddiasına göre de Washington’la Berlin arasındaki gizli görüşmeler şubat ayında Münih’te toplanan Güvenlik Konferansı’nda başlatılmış.

World Socialist Web Sitesi yazarlarından Peter Schwarz “Alman hükümeti Suriye’ye askeri müdahaleye hazırlanıyor” başlıklı makalesinde “Almanya’nın en başından beri (2011) Beşar Esad yönetimini devirmeyi ve yerine Batı kuklası bir yönetim geçirmeyi amaçlayan Suriye savaşına katılımında büyük çapta bir tırmanma anlamına gelecektir” diyor.

Yazar, bu kadarla kalmıyor Almanya’nın, Suriye’de, esas olarak El Kaide’ye bağlı (Daha sonra IŞİD) teröristlere dayanan emperyalizm yanlısı bir muhalefet oluşturulması sürecinde de etkin bir şekilde yer aldığını belirtiyor.

İlginç olan, bu süreçte Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller ve Sol Parti’nin de Merkel hükümetine destek vermesi. Sonuç: Yüzbinlerce ölüm, yakılan yıkılan kentler, göçler ve göç yollarında yaşanan acılar…

*

Yazar Peter Schwarz şöyle devam ediyor: “Şimdi de, Almanya hem Şam yönetimiyle, hem Türkiye’yle, hem de Rusya ve İran’la karşı karşıya geleceği bir askeri maceraya dalıyor.”

Yakında Berlin’den “Suriye’deki diktatörlük rejimine karşı mücadele” propagandası başlatılırsa şaşırmayalım.

Bu yöntem, Irak savaşından bu yana saldırganların çok işine yaradı.

Peter Schwarz, Libya savaşının da bir güvenli bölge kurulmasıyla başladığını anımsatıyor.

 

Arap ülkeleri ABD’ye Kudüs kınaması için çok geç kaldılar

 

Suudi Arabistan’ın Mekke kentinde toplanan 21 Arap ülkesinin liderleri lütfetmişler Tel Aviv’deki Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyan ABD’yi kınamışlar.

Aradan, bir buçuk yıl gibi bir süre geçtikten sonra…

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’e taşınma talimatını verdiği tarih 2017’nin sonlarıydı.

O tarihten bu yana, Mekke’de toplanan liderlerden hiçbiri ABD’ye tepki gösterememişti.

Tepki verilmeyince de Guatemala bundan cesaret bularak Kudüs’te büyükelçilik açan ikinci ülke olmuş, Brezilya, Çek Cumhuriyeti ve Romanya da taşınmayı planlayan ülkeler olarak sıraya girmişti.

Şimdi kalkmışlar, “kınıyoruz” diyorlar. Bir buçuk yıl sonra verdikleri tepkiye bakar mısınız?

Sesinizi yükseltin, bağırın, dünya gerçekten tepki verdiğinize inansın.

Bu kadar da mı gücünüz yok?

Filistinli çocuklardan, kadınlardan da mı utanmıyorsunuz?

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X