Günay Yumruktay / Söz Sizde
Günay Yumruktay / Söz Sizde

Fırsat verilirse herkes başarır

Köşe Yazısını Dinle

Geçtiğimiz günlerde Bursa genelinde bazı okullarda TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı vardı.

9-10 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen bilim fuarları içinde biri daha vardı onları özel kılan.

Dörtçelik Özel Eğitim Meslek Okulu’nda da TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı gerçekleştirildi.

Davetleri üzerine ben de gittim. Dedim ya, onları özel kılan özel gereksinim duyan öğrencilerin eğitim aldığı meslek okulu olması ve bu fuara talip olmaları.

Gördük ki, tüm zorluklara rağmen başarıyorlar ve başardıkça mutlu oluyorlar.

Bu mutluluklarını yüzlerinden, gözlerinin ışıltısından anlıyorsunuz. Onları eğiten, bu beceriyi kazandıran öğretmenleri görüyorsunuz, bu gençlerin mutluluğunu gördükçe onlar çok daha fazla mutlu oluyorlar. Öğrencilerine baktıkça onların da gözlerinin içi gülüyor.

Ve… Belki de hem evladını, hem de evladına bu beceriyi kazandıran öğretmenleri gören anne-babaların mutluluğu ise bambaşka.

Evet, onlar azimle, sabırla başardılar, başarıyorlar. Ve eğitimleri devam ettikçe başarmaya da devam edecekler.

Okulun TÜBİTAK 4006 proje yürütücüsü Tülin Soydaş ile ayak üstü söyleşimizde duygularını şöyle ifade etti: “4006 TÜBİTAK projeleri bilimsel çalışmaların sergilendiği projeler. Özel eğitim okulları için 5 proje yeterli görülürken biz 12 proje ortaya çıkardık. Özel gereksinimli gençlerimizin hayatları maalesef ev ve okul arasında geçiyor. Pandemi döneminde ise okuldan ayrı kalan özel gençlerimiz çok sıkıldı. Bir şeyleri başarmak onlar için güzel bir duygu ve paha biçilmez bir deneyim yaşadılar. Bu çocukların hayal dünyaları çok geniş çok güzel ürünler ortaya çıkarabiliyorlar. Yeter ki onlara yeterli ortam sunulsun. Bu proje gençlerimizin kendilerini gerçekleştirmeleri için bir adım.”

Konuyla ilgili olarak proje danışmanlarından Özel Eğitim Öğretmeni Murat Ballıoğlu ise “Uzaktan eğitimde de öğretmen, veli ve öğrenci sacayağını dengede tutmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Gençlerimizin başarısını yürekten kutluyorum. Gençlerimize fırsat verildiğinde olmaz diye bir durum yok. Yerinde ve doğru yönlendirme ile bizim gençlerimiz de hayatta başarılı oluyor” dedi.

TÜBİTAK tarafından görevlendirilen bilim fuarı izleyicisi Hüseyin Şahin ise stantları denetledi ve “Gençlerimizin başarısından çok etkilendim. Gayet başarılı projeler ortaya çıkardıklarını gördüm. Kurumumuz her zaman gençlerimizi geleceğe hazırlamak adına bu projelere devam edecek” diyerek projede emeği geçenlere teşekkür etti.

Evet, bu gençlerimiz için eğitim… Eğitim… Ve yine eğitim… Eğitim devam ettikçe onlar başarıyorlar.

Bu arada görüştüğüm veliler ise evlatlarının mezun olduktan sonraki kısmiyle daha çok dertliler.

Yaz tatilinde bu gençler ne yazık ki evde kalmaya devam edecekler çünkü hiçbir etkinlikte yer alamayacak. Bu durumun değişmesi için de tüm belediyelerimiz ve bazı kurumlar özel gereksinimli gençlerimiz için dönem dönem açmış olduğu kursların çeşitlilik ve süreklilik kazanması gerekiyor.

Özel gereksinimli öğrenciler okuldan mezun olduklarında ise geniş iş alanları olsa da kontenjanların çok kısıtlı olmasından dolayı başarılı olmalarına rağmen iş bulamıyorlar ve yine evde kalmaya devam ediyorlar. Gerek devlet kurumları gerekse de özel sektörün onlara daha fazla fırsat sunması gerekiyor.

Ailelerin bu konudaki beklentisini de buradan dile getirmiş olalım.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X