Bursa’nın Mudanya Yolu üzerindeki deprem riskli bölgelerinden 1050 Konutlar’daki kentsel dönüşüm sancısı ve beklentisi dinmiş değil.
Dönüşüm için çeşitli girişimler oldu ama bugüne dek netice alınamadı. En son Bursa’nın köklü inşaat şirketlerinden Bak Yapı’nın girdiği alan için uzlaşı görüşmeleri sürüyor.
Dün elektronik postamıza Akpınar Kentsel Dönüşüm Sosyal Dayanışma Derneği’nden bir ileti düştü.
Dernek Başkanı Mutlu Altın, 2 bin 290 hak sahibinin bulunduğu sitede 15 bine yakın insan yaşadığını hatırlatarak, “Her depremde uykumuz kaçıyor. Evimiz ne zaman yıkılacak ya da çökecek korkusuyla yaşıyoruz” dedi.
7 yıldan bu yana kentsel dönüşüm için çalmadık kapı bırakmadıklarını, Ankara başta olmak üzere Büyükşehir ve Osmangazi belediyeleri ile görüşmeler yaptıklarına dikkat çeken Altın, risk tespiti yapılan bloklara ‘oturulamaz’ raporu verildiğini ifade ediyor.
Bölgenin dönüşümü konusunda Bak Yapı’nın ciddi temaslarına dikkat çeken Altın, şimdiye kadar bin 200 hak sahibi ile ön protokollerin imzalandığını, umutların azalmaya başladığı bir anda Bak Yapı ile yeniden umutlandıklarını belirtiyor.
Altın, hak sahipleri ve bölge sakinleri olarak yetkililerden dönüşüm için destek beklediklerini de vurgulayarak şöyle konuşuyor:
“Yaptığımız sayısız görüşme neticesinde bölgemizdeki kentsel dönüşüm projesini gerçekleştirebilecek güçte ve kalite bir yüklenici firma bulduk. Artık bizler de bu konuda net adımlar ve çözümler görmek istiyoruz.”
Mahalle kültürünün yaşatıldığı bölgede hak sahipleri olarak herkesin kendi bloğunda kalmak istediğini hatırlatan Altın şunları da hatırlatıyor:
“Daire metrekarelerinin küçülmemesini, ek ödeme çıkarılmamasını, yüksek aidatlı yönetim sisteminden kaçınılmasını, yeşil alanlarını korunmasını, bölgenin yaşam koşullarını etkileyecek ticari mekanlardan, alışveriş merkezi gibi araç ve insan yoğunluğunu artıracak bağımsız bölümlerin yapılmamasını bekliyoruz.”
Altın son söz olarak, “Umarız kamu kurumlarımız da bizlere yardımcı olur ve bu riskli yapılardan bir an önce kurtuluruz” diyor.
Hak sahiplerinin isteklerini karşılayan bir firma bulunduğuna göre dönüşümü desteklemek gerekiyor.
1050 Konutlar’ın dönüşümü Allah korusun bir deprem sonrasına kalmamalı.
Gerçekten, büyük ölçüde uzlaşı sağlanan firmanın bunu gerçekleştirecek mali güce ve inşaat kalitesine sahip olduğunu biliyoruz.
Bu kez başarılmalı.
Orada oturan hemşerilerimiz korku içinde yaşamamalı ve kaderlerine terk edilmemeli.
Bunun için Büyükşehir ve Osmangazi belediyeleri akademik meslek odaları da taşın altına ellerini sokmalı.
İstasyonlardaki ticari alanlar kiraya çıkıyor
Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım şirketi BURULAŞ, Bursaray’ın 38 istasyonundaki ticari alanları yeniden ihaleye çıkardı.
BURULAŞ, pandemi sonrası ertelemek zorunda kaldığı ihaleyi 30 Haziran’da Şirket merkezinde gerçekleştirecek.
BURULAŞ Genel Müdürü Mehmet Kürşat Çapar, istasyonlardaki 563 metrekarelik 62 adet ticari alan, 12 adet 338 metrekarelik 2. sınıf ticaret alanı, 142 metrekarelik 142 adet otomat alanı ve 65 metrekarelik 65 adet banka ATM’si alanı olmak üzere toplamda bin 109 metrekarelik alanın 3 yıllığına artı 2 yıl opsiyonlu olarak kiraya verileceğini açıkladı.
Aylık 3 milyon 143 bin 665 liradan ihaleye çıkan ticari alanlar için 3 yıl için toplamda en az 9,5 milyon lira gelir bekleniyor.
İhaleye katılım yüksek olursa, oluşacak rekabet BURULAŞ’a yarayacak.
Sosyal medyanın en aktif belediyeleri
Günümüz şartlarında dijital platformlar artık daha çok öne çıkmaya başladı. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, Bursa’daki ilçelerimizde sosyal medyayı en aktif kullananlar belediye başkanları ve kurumları da belli oldu.
Araştırmayı Teleskop isimli bir şirket yapmış.
Ekik olmasın İnegöl Belediyesi Basın ve Halklar İlişkiler Müdürlüğü’ndeki dostlarımız da bize göndermiş.
twitter, facebook, instagram gibi sosyal medya mecralarını en aktif kullanan belediye başkanları arasında İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem ile Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan öne çıkıyor.
Büyükorhan Belediye Başkanı Ahmet Korkmaz’ın ise kişisel sosyal medya hesaplarının olmadığı, ancak belediye adına kayıtlı facebook hesabını aktif kullandığı görülüyor.