El emeği göz nuru işlemelerin, binlerce sanat şaheserinin ortaya çıkarıldığı bir okul var bu kentte.
Bursa Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bu yıl yeni mezunlarını veren BUSMEK’in dün 13. sezon sonu genel sergi açılışı vardı.
Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’ndeki tören öncesi sergiyi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Şaban Kander ve BUSMEK Koordinatörü Eyüp Arda ile birlikte dolaştık.
Sergi Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın katıldığı törenle açıldı.
Fuaye alanında günlerdir hazırlıklar yapılıyordu. Ortaya göz kamaştırıcı bir tablo çıkmış.
300 öğretmenin gözetiminde Bursa ve ilçelerindeki 30 merkezde eğitim alan 25 bin kursiyerin göz nuru ürünlerinden seçme sergi görülmeye değerdi.
Gerçekten birbirinden güzel eserler üretilmiş. Hepsinde kursiyerlerin saatler süren gayret ve alınterleri var.
Filografiden hat sergisine, seramikten kırkyamaya, cam teknolojisinden dekoratif el sanatlarına kadar her branşta ürün sergileniyor.
14 ilçede kurs merkezi bulunan BUSMEK’e öyle ilgi varmış ki, bu sezon 80 bin müracaattan sadece 25 bini kabul edilmiş.
BUSMEK’in ünü Bursa’yı aşmış.
Koordinatör Arda, “Türkiye’de İstanbul’daki İSMEK’ten sonra BUSMEK anılıyor” diyor.
BUSMEK sadece Bursa’da eğitim vermiyor.
Yunus Emre Enstitüsü ile imzalanan protokol sayesinde bugün yurtdışındaki bir çok merkezde kurslar düzenliyor, sergiler açıyor.
Koordinatör Arda, en son Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’de Türk–İslam Sanatları Sergisi’nin açtıklarından bahsetti.
Sadece Türk Cumhuriyetleri değil, Avrupa ülkelerinden Amerika’ya, balkanlardan diğer ülkelere kadar her yerden kendilerine sergi ve kurs açma talepleri geldiğini hatırlatıyor.
BUSMEK 13 yılda öyle büyümüş ki, Bursa’nın adeta ikinci bir halk eğitim merkezi haline gelmiş.
Koordinatör Arda, yapılan bir araştırmada BUSMEK’ten memnuniyet oranını yüzde 98’lerde olduğunun da altını çiziyor.
Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Kander bunu daha da ileriye götürüp, “Burası adeta bir hayat üniversitesi. Gelen herkes bir meslek, sanat öğreniyor, sonrasında kendi işini kuranlar da var” diyor.
25 bin gönüllü kursiyerin katıldığı eğitimlerin ücretsiz verildiğini ve ürünlerin sahiplerinin de bunları satabildiğini anlatan Kander, BUSMEK’e ilginin de her geçen yıl arttığını vurguluyor.
Kültürel sembol ağırlıklı BUSMEK 13. Genel Sergisi 18 Mayıs’a kadar Merinos Atatürk kongre Kültür Merkezi Fuaye Alanı’nda gezilebilecek.
Kander ve Arda, Bursalı kadınlarımızı ve sanatseverleri bu fırsatı kaçırmamaya çağırıyor.
BTM’nin Tayvan açılımı
Bursa Bilim ve Teknolji Merkezi’nin sergileri de en az BUSMEK kadar ilgi görüyor.
Kendi atölyelerinde üretilmiş düzenek ve sergilerle yurtdışında da rağbet gören Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi dünyanın dört bir yanına açılmaya devam ediyor.
En son geçtiğimiz gün Kültür AŞ Genel Müdürü Fehim Ferik, BTM Koordinatörü olarak Tayvan Ulusal Bilim ve Teknoloji Müzesi Genel Müdürü Shiunn Shyang Chen işbirliği ve karşılıklı deneyim paylaşım protokolünü imzaladılar.
Dün Ferik ile bu konuyu konuştuk.
Kentimizden Tayvan’a, Tayvan’dan da Bursa’ya öğrenci değişimi ve kamplar düzenleneceğini, özel okullar başta olmak üzere bilim meraklılarının iki ülkede gözlem yapacaklarını anlattı.
Protokolü BTM’nin daha çok dünya ülkesine açılımı için olumlu bir adım olarak görüyoruz.
Bursa BTM’nin dünyada nasıl tanındığını, 2 yıl önce bu alanda Çin’in başkenti Pekin’den düzenlenen uluslararası konferans ve sergi de bizzat tanık olmuştuk.