İhsan Aydın
İhsan Aydın

5 ticari emsalli değerli alana meydan yapmak

Köşe Yazısını Dinle

Bursa’nın bayram törenlerini yapabileceği, siyasi miting düzenleyebileceği kendine has bir meydanı yok. Kavşak ortalarındaki siyasi mitingleri hatırlıyoruz. Yıllardır yollar, bulvarlar trafiğe kapatılmak suretiyle liderleri ağırlıyoruz. Milli bayramlarımızın kutlama törenlerini Atatürk Anıtı önündeki caddede gerçekleştiriyoruz.

Osmangazi Belediyesi’nin üç dönemdir üzerinde çalıştığı meydan projesinin ilk etabında artık son rötuşlar yapılıyor. Sadece kamulaştırmasına 200 milyon lira harcanmış. 105 salaş yapı yıkılmış. Yerin 24 metre altına inilmiş. Tavanı yüksek otopark tümüyle bitmiş, artık kullanılıyor. Nikah salonu tamamlanmak üzere.

Dün Osmangazi Meydanı’nı meslektaşlarımız ve Başkan Mustafa Dündar ile dolaştık. Tümüyle bittiğinde Bursa’ya önemli bir etkinlik alanı kazandırılacak.

Dündar burada eski Santral Garaj kültürünü yaşatmayı planladıklarını, 24 saat yaşamın olacağı, içinde lokantaların, kafelerin yer alacağı küçük ticari ünitelerin de bulunduğu bir meydan planladıklarını vurguladı.

Dündar’ın üstüne basa bas durduğu bir konu daha var ki, bunda son derece haklı.

200 milyon lira harcanıp kamulaştırma yoluyla elde edilmiş 5 ticari emsal imar hakkı bulunan 37 dönümlük alan, sadece 0,10 emsalli bir yapıyla kente kazandırılmış oluyor. Mevcut yapı yapma hakkının beşte biri bile kullanılmamış.

İşin aslına bakarsanız, 5 ticari emsal bulunan rantı yüksek bu yeri, emsali sıfıra yakın bir yapı için kullanmak akıl kârı değil.

Fakat, kent yararı için kamulaştırılmış çöküntü alanının yine kentli faydasına kullanmak için bundan feragat edilmiş. Dündar bu kararla bize göre Bursa’ya da büyük bir iyilik yapmış oldu. Mimari projenin detayları tartışılabilir ama bu meydan çok fonksiyonlu bir kamu yapısıdır.

Üstelik, az ötesindeki belediye hizmet binası, Osmangazi anıtı ve planlanan dijitial anıtla da bütünleşecektir.

Zira, 5 emsalli ticari yapılar dikildiğinde bölgenin yoğunluğunu düşünmek bile istemezsiniz. Plazalar, iş merkezleri, çok katlı rezidanslar, oteller yapılsa daha mı iyi olacaktı?

Dündar’ın burayı bitirmesi için 3. dönemi de yetmiyor ama şehir çöküntü alanından kurtulmuş ve faal kullanılan bir meydana kavuşacak. İkinci etaptaki hukuki sorunlar giderildiğinde, mevcut cami de yıkılıp, daha modern bir mimari formda inşaa edilecek.

Dündar, meydanın üstündeki çatılı ticari yapılara gelen eleştirilerle yeşil alan yokluğuna da açıklık getirdi.

Başkan, ‘Meydanların zemininde yeşil olmaz’ diyor. Ticari yapıları da eski Santral Garaj kültürünü yaşatmak adına oluşturduklarını, alanın tümüyle boş kalması durumunda da buranın kedi köpek yuvasına döneceğini vurguluyor.

‘Panaroma’dan 10 kat daha fazla etki yapar’

Her yiğidin bir yoğurt yiyiş biçimi var. Dündar kentin tam ortasındaki bir çöküntü adasını görev süresinin 3 dönemine yayılacak biçimde kamulaştırıp, bütçeden yüklü miktarda kaynak ayırdı. Eleştirirler gelse de bunu göğüslüyor. Meydanın altı 2 bin araçlık dev bir otopark olarak kullanılmaya başlanmış. Buraya aracını bırakıp çarşıya, tarihi şehre hemen üç adım üstteki metro ile çıkılacak ve kent merkezi de trafik yoğunluğundan etkilenmeyecek.

Dündar, tüm bu nedenlerle Osmangazi Meydanı’nın Bursa’nın sosyo kültürel ve ticari yaşamına Panaroma Müzesi’nden 10 kat daha etki edeceğini iddia ediyor.

Haksız değil, ortaya çıkan kütle çok fonksiyonlu olarak kullanılacak. Üstte konser ve miting gibi etkinliklere de yapılabilecek. Öyle çok küçük bir alan da değil. 40 bin metrekare meydan alanı var üstte.

Buna Merinos altı ile üstünü birleştirecek trafik ve tünel düzenlemesi de eklendiğinde projeye gelen eleştiriler azalacaktır.

Osmangazi’deki nikahlar yeni meydanda kıyılacak

Başkan Mustafa Dündar dün meydanı gazetecilere gezdirirken yanında AK Parti Osmangazi İlçe Başkanı Ufuk Cömez ile Strateji Geliştirme Müdürü Sezai Özokutanoğlu da vardı. Osmangazi’deki 3. dönemini hit bir eserle kapatacak.

Projeyi dolaşırken, Bursa’nın kent merkezinde hak ettiği modern bir nikah merkezine kavuşma arefesinde olduğunu fark ettik.

Artık Osmangazi ilçesinin nikahları Merinos’ta değil, meydanın altındaki yeni salonda kıyılacak. Açık alandaki kokteyl bölümünden de gökyüzü görülecek.

Meydan projesi her geçen gün kendini daha da gösteriyor. Yüklenici firmanın seçime kadar burayı büyük ölçüde tamamlayacağını düşünüyoruz. İkinci etabın ise, hukuki süreçlerinin tamamlanması şart. Kamulaştırılan caminin yenisine başlamak da zaman isteyecek.

Nereden bakarsak bakalım, bize göre meydan az ötesindeki geçmişte çok eleştiri almış eski sözde meydan özde AVM projesinden daha toplumsal fonksiyonlu ve daha çok kamu yararı içeriyor.

Sadece 2 bin aracı bu bölgede, şehir merkezine çıkmadan, yeraltına almak bile başlı başına bir kamusal fayda içerir.

Çalışmalara bakılırsa, bir kaç ay sonra daha da ete kemiğe bürünmüş bir Osmangazi Meydanı göreceğiz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X