Şehirler sadece fiziki yatırımlarla büyüyüp tanınmaz. Kültüre ve sanata yapılan yatırımlarla da kendilerinden sıkça bahsettirirler.
Bursa’nın yarım asırdan fazladır ayakta tutulan bir kültür sanat etkinliği var.
57. Uluslararası Bursa Festivali önceki akşam Kültürpark Açık Hava Tiyatrosu’nda muhteşem bir konserle başladı.
Festival açılışlarını genelde kaçırmayız. Bu yılda izleyiciler arasındaydık.
Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası ve MFÖ Grubu konseriyle açılan festival bu yıl öyle ilgi gördük ki, Açık Hava tıklım tıklım doluydu.
Bursalı hemşerilerimizin kültür sanat etkinliklerini ve festivali özlediklerini fark ettik.
Şüphesiz bu durum, görevde ilk uluslararası festival açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı (BKSTV) Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Durmaz Yılbirlik’in de hoşuna gitti.
Nitekim, konuşmalarda da festivalin ilk kez bu denli ilgiyle karşılaşması ve coşkulu biçimde başlamasına vurgu vardı. Festival, 57 yıldır yazın gelişini müjdeleyen bir şehir etkinliği olarak tanımlandı.
Ülkemizin en uzun soluklu kültür sanat etkinlikleri arasına giren Uluslararası Bursa Festivali’ne Bursalıların her geçen yıl daha fazla ilgi gösterdiğine tanık olduk.
Eskiden sadece senfoni orkestrası konseri ile başlayan festival açılışlarına bir avuç elit sanatsever hemşerimiz dışında katılımcı olmazdı.
Şimdi o yanlıştan dönüldüğünü görüyoruz.
Son yıllardaki açılışlara artık, senfoni ile birlikte popüler bir sanatçı ya da grup monte ediliyor.
Nitekim o geceki kalabalığın biraz da MFÖ için toplandığını söyleyebiliriz.
Bu durumu yıllar evvel köşemize taşıdığımızı, eleştirdiğimizi ve açılıştaki izleyici sayısını artırmanın popüler bir sanatçı ya da gruba bağlı olduğunu, illa, çağdaşlık, modernizmin bir gereği diye salt senfoni ile açılış yapmanın farz olmadığını yazdığımızı hatırlıyorum.
Peşinen belirtmeliyiz ki, BKSTV açılış için iyi hazırlık yapmış.
Dolu dolu bir program var.
Bir ay boyunca kent kültüre ve sanata doyacak. Ardından hemen, Bursa’nın uluslararası markalarından biri olan Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması başlayacak. 30’a yakın ülke ekibi Bursa’da ve 17 ilçesinde gösteri sunacak.
Festivalin açılışında bu kente hizmet etmiş, iki değerli belediye başkanı büyüğümüz de gözümüze çarptı.
Büyükşehir belediye eski başkanlarından Erdem Saker ve Erdoğan Bilenser protokol sıralarında yan yana idiler.
Başkan Aktaş’ın her iki eski başkana da yakın ilgi gösterdiğini fark ettik.
Keza, CHP’li vekiller Lale Karabıyık ve Ceyhun İrgil de oradaydılar. İktidar partili vekiller belli ki, seçim çalışmalarını tercih etmişler.
Bu yıl festivalin onur ödülü BKSTV kurucu üyelerinden Şerif Arı’ya verilirken, alınan bir kararla ilk kez Basın Hizmet Ödülü de meslektaşımız Recai Güler’e takdim edildi.
Yıllardır festivallerin, yarışmaların, kulislerin ve sahnelerin tozunu yutan meslektaşımıza böylesi anlamlı bir jest yapılmasına sevindik.
Hep değiniyoruz, bu yılki festivalin yükünü yine Büyükşehir Belediyemiz ve bir avuç sponsor çekiyor. Onlara minnet borçluyuz.
Bu kentte üretip, para, itibar, ün, nam kazanan öylesi büyük markalarımız var ki, nedendir, festivale sponsor olmuyorlar.
Rızayla olmuyorsa, zoraki bu yükün altına bir şekilde onlar da sokulmalılar.
Şunu da ekleyelim.
Bursa bir festivale daha, geçmiş yıllarda Kültürpark içinde yapılacağı duyurulan yeni modern konser merkezinden yoksun girdi.
Belli ki, artık gündemde yok.
Bir şey daha belirtelim.
Festival ve Altın Karagöz ile birlikte Kültüpark da yükünü almaya başlamış.
Parka girebilmek için kapılarda araç kuyruğu varken, otoparklar da ise boş yer bulmak zordu.
Bu da, esnafın yüzünü güldürecek bir durum.