Türkiye’nin büyük kentlerinde dayanıksız yapı stokunun beraberinde getirdiği kentsel dönüşüm sorununu çözmeye dönük çabalar var.
Çıkarılan bütün teşvikler dönüşümü hızlandırma amaçlı. Deprem riski altındaki konutların hızla dönüşmesi için çıkarılan kimi uygulamaların maalesef tam amaca hizmet etmediği görülüyor.
Bursa’da depreme dayanıklı olmayan konutların yıkılıp yeniden yapılması için verilen 0,50 emsal artışının kentin en batısındaki yeni konut alanlarında kullanıldığı ve bununda beraberinde çözümü zor hukuki sorunlar doğurduğu biliniyor.
Son Tip İmar Yönetmeliği’nin ardından Nilüfer’in bir çok semtinde başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları sekteye uğradı.
Konutlarını dönüştürmek için müteahhitlerle anlaşan yurttaşlarımızın yeni evlerine kavuşma hayalleri ise zaman alacak gibi.
Bursa’da riskli alan ilan edilerek yıkılan sitelerden kiraya taşınan binlerce hemşehrimiz şimdi bu krizin biran evvel çözülmesini istiyor.
4 yılda 53 milyon lira ödenmiş
Kriz devam ederken devletin kiraya taşınan kentsel dönüşüm mağdurlarına verdiği mali destek de sürüyor.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü kentimizde halen 5 bin 963’ü mal sahibi, 657’si de kiracı olmak üzere toplamda 6 bin 622 hemşehrimize her ay kira yardımı yapıyor.
Kira yardımından faydalananlarının yüzde 78’ini Nilüfer’deki yurttaşlarımız oluşturuyor.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Nilüfer’de site ve daireleri yıkılan 5 bin 137 hemşehrimize kira ödemesi yapıyor.
Nilüfer’in ardından en çok kira yardımı yapılan ilçe Yıldırım. Burada da 472 vatandaşa kira desteği sağlanıyor.
Gemlik’te 346, Osmangazi’de 298, İnegöl’de 162, Orhangazi’de 69, Gürsu’da 65, Mudanya’da 29, Kestel’de 23, Mustafakemalpaşa’da 12, Yenişehir’de 8 ve Keles’te 1 vatandaşımıza her ay kira desteği veriliyor.
Bursa’da dönüşüm mağdurlarına her ay 3,7 milyon liraya yakın ödeme yapılıyor.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, son dört yılda kentsel dönüşümde evleri yıkılanlara 53 milyon liralık kira ödemesi yaptı.
Tohum desteği yetersiz mi?
6360 Sayısı Bütünşehir Yasası’nın en olumlu bulduğumuz yanlarından biri büyükşehir belediyelerinin kırsaldaki tarım ve hayvancılığa desteği zorunlu kılması.
Bu amaçla Bursa’da da Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı kuruldu.
Bu birim vasıtasıyla Bursa’nın 17 ilçesindeki üreticilere tarım ve hayvancılığın geliştirilmesine dönük çeşitli hibeler veriliyor. Büyükşehir bütçesinden de her yıl buraya önemli bir kalem ayrılıyor.
Dün Harmancık’a bağlı Kepekdere Mahallesi Muhtarı Ahmet Koç telefonla bize ulaştı.
Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nın Bursa’da 17 ilçedeki çiftçilere dağıtılmak üzere sertifikalı buğday tohumu hibesi için başvuru topladığını hatırlattı.
Ardından kendilerinin de bu çağrıya uyup mahallelerdeki vatandaşlardan belge toplayıp, belediyeye teslim ettiklerini, ancak sonuçta ‘hayal kırıklığına uğradıklarını’ söyledi.
Başvuru sayısıyla, dağıtılacak sertifikalı buğday tohumu arasında çok fark olduğunu, örneğin kendi ilçesinde her mahalleden bir çiftçiye bile tohum desteği verilmediğini ileri sürdü.
Dağ ilçeleri çiftçileri olarak, tohum dağıtımında ağırlığın ova ilçelerindeki mahallelere verilmesine üzüldüklerini söyledi.
Öyle görülüyor ki, dağıtılacak buğday tohumu miktarı az, başvuru sahipleri de fazla olunca Büyükşehir’in buraya ayırdığı kaynak yeterli gelmedi veya tasarruf tedbirlerine takıldı.
Yeni yıl bütçesinde buraya ayrılacak kaynağın daha da artırılacağına inanıyoruz.