İhsan Aydın
İhsan Aydın

Acemler’in yükü ne zaman hafifler?

Köşe Yazısını Dinle

Önceki gün Acemler yaya üstgeçidinden geçerken, bölgedeki trafik ağırlığının ne denli büyük olduğunu bir kez daha gözlemledik.

İki yönde 4-5 şeritte birden trafik ağır aksak akarken, yolu kullanan on binlerce araç için buranın ne kadar elzem bir güzergâh olduğunu fark ediyorsunuz.

Bursa Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, buradaki trafik yükünü tanımlarken, sık sık İstanbul’un 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ndeki yoğunluktan bile daha fazla olduğunu vurguluyorlar.

Gerçekten de öyle.

Burası adeta Bursa’nın trafik taksimatının yapıldığı bir nokta gibi.

Gece gündüz yoğunluk hiç azalmıyor.

Bölgenin yükünü düşürmeye, trafik akışını kesintisiz, sürekli hale getirmeye dönük yatırımlar da öteden beri sürüyor.

Büyükşehir Belediyesi’nin en son Stadyum’dan gelen Hayran Caddesi’ni Oulu Caddesi’ne bağlayan tüneli bile büyük bir işlev üstlendi.

Fakat bu yeterli değil.

Çünkü; yakın bir gelecekte Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi’nin hizmete girmesiyle bölgedeki trafik akışı daha da zorlaşacak. Bölgenin yaya ve araç yoğunluğu artınca, haliyle trafik akışında da istenilen hız yakalanamayacak.

Bölgeyi hem kent merkezine hem Yakın Çevre Yolu aracılığıyla otoyola bağlayan bu güzergâhın yükünü daha da azaltmak için yatırımların sürmesi gerekiyor.

Onların en büyüğünü az ötedeki Mudanya köprülerinin çelik kolları oluşturuyor.

Onlarda da yıl sonuna kadar bir ilerleme bekleniyor. Dev vinçle konulacak çelik kollarla bölge trafiğinin bir kısmı Mudanya Yolu’na, dolayısıyla direkt otoyola aktarılacak.

Öyle anlaşılıyor ki, göreve hangi parti, hangi belediye başkanı gelirse gelsin Acemler hep kentin gündeminde olacak.

Çünkü, sürekli artan araç sahipliliği ve alternatif güzergâh eksikliği bu bölgeyi her dönem gündemde tutacak.

 

Dr. Gazioğlu’na yazılan mektupları kitaplaştırdı

Merhum Dr. Abdi Gazioğlu Bursa’nın en sevilen, sağlık camiasının en neşeli isimlerindendi.

O’nu Orhaneli’de sahibi olduğu çiftlikte 2017 yılında meydana gelen elim bir kazada yitirdik.

Fakat, geride bıraktığı dostları halen onun herkesi güldüren, olaylara sürekli pozitif yaklaşan anlarını unutmuyor.

Dün masamızın üstünde, Merhum Abdi Gazioğlu’na, dünürü işinsanı Özkan İrman tarafından, dostlarının kendisine yazdığı mektupları derlediği bir kitap bulduk.

Doğrusu, insanın bir solukta okuyası geliyor.

Meğer o arkasında öyle güzel dostluklar bırakmış ki, herkes övgüyle bahsediyor.

Doğallığı, samimi tavrı, sürekli gülen yüzü, şakacılığı sadece dostlarının değil, doğup büyüdüğü yöre olan Dağ bölgesince de takdir ediliyordu.

‘SÜS, Dr. Abdi Gazioğlu’na Mektuplar’ ismiyle 25. kitabını çıkaran Bursa’nın saygın işinsanlarından Özkan İrman’ın bu eseri gerçekten okumaya değer.

Merhum Gazioğlu’nun yakın çevresindeki arkadaşları ve çocuklarının mektuplarının da yer aldığı eser Bursa merkezli Major yayınlarından çıktı. Kitabın editörlüğünü de yine meslektaşımız Sibel Bağcı Uzun yapmış.

Bursa’nın bu en renkli doktoruna ölümünün ardından yazılmış mektupları eminim siz de beğeneceksiniz.

Değerli hemşerimiz, büyüğümüz merhum Gazioğlu’na bu vesileyle biz de rahmet diliyoruz.

 

Büyükşehir çatıya GES kurmaya devam ediyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin öteden beri yenilenebilir enerji türlerine yaptığı yatırımları bu sütunlardan sık sık sizlerle paylaşıyoruz.

Gerçekten gelecekte enerji kaynakları tükendikçe yenilenebilir türlere gereksinim daha da artacak.

Malumunuzu BUSKİ Genel Müdürlüğü aracılığıyla GES ve HES’ler kuran Büyükşehir Belediyesi bir süre önce BURULAŞ bünyesindeki Bursaray’ın istasyonlarının üstüne de güneş enerji santralleri monte etmeye başlamıştı.

Büyükşehir Belediyesi şimdi de hizmet binası çatısı ve açık otoparka üstüne 450 kWe’lık güneş enerji santrali kurmak için ihaleye çıktı.

Güneş enerjisi santrali kurum ihalesi Büyükşehir Belediyesi Encümeni’nde 14 Ekim’de gerçekleşecek. İşi alan firma 180 gün içinde, yani 6 ayda projeyi bitirip teslim edecek.

Büyükşehir Belediyesi’nin bu yatırımlarla hem BUSKİ’nin hem Bursaray hem de kendi birimlerinin elektrik ihtiyacının önemli bir bölümünü karşıladığı ve enerji faturalarından milyonlarca lira tasarruf ettiğini biliyoruz.

Eminiz bu da büyük bir tasarrufa neden olacak.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X