İhsan Aydın
İhsan Aydın

Adaylar ortaya çıkmaya başladı

Köşe Yazısını Dinle

31 Mart 2024 yerel seçimlerinin hazırlıkları sürerken, bir süredir sessiz kalan aday adayları da ortaya çıkmaya başladılar.

AK Parti’ye dün değişik ilçelerden belediye başkan aday adaylığı başvuruları yapıldı.

Başvuruların biri Karacabey ilçemizden geldi.

AK Parti’nin Karacabey eski ilçe başkanlarından Murat Erol belediye başkan aday adaylığı dosyasını ilçe başkanlığına sundu. Erol’un dosyası Karacabey’deki ilk başvuru oldu.

Kestel belediye başkan aday adaylığına soyunan Abdülkadir Karlık da dosyasını önceki akşam Kestel AK Parti İlçe Başkanlığı’na ‘Bismillah’ diyerek teslim etti. Karlık daha evvel Yıldırım ve Büyükşehir Belediye Meclis üyelikleri ile Büyükşehir Başkanvekilliği görevlerinde bulunmuştu.

AK Parti’ye bir başvuru da Keles ilçesinden var.

Keles belediye başkan aday adaylığı başvurusunda bulunan Arif Doğru da dün evraklarını AK Parti İlçe Başkanı Özcan Yeni’ye verdi. Doğru’nun başvurusunu İlçe Başkanı Yeni, ‘Keles’in ilk başvurusu’ diye duyurdu.

22 Kasım’da sona erecek belediye başkan aday adaylığı başvuruları öncesi üç ilçeden gelen bu haberleri haftasonu ve önümüzdeki hafta başı diğer ilçelerdeki başvuruların takip etmesi bekleniyor.

AK Parti’de Bursa’da ilk belediye başkan aday adaylığı başvurusun yapan isim önceki gün Büyükorhan’dan Önder Sak olmuştu.

Aday adaylığı dosyalarının teslimi 22 Kasım’a kadar devam edecek.

AK Parti’nin 26 Kasım’da yapılacak teşkilat içi yoklamaya kadar 17 ilçede aday adayları sayısının artması bekleniyor.

İlk günler temkinli yaklaşan çoğu adayın da önümüzdeki haftayı bekledikleri dillendiriliyor.

Diğer yandan;

AK Parti belediye meclis üyeliği başvurularını da almaya başladı. Bunların başvuru süresi de 3 Aralık’ta sona erecek.

Şimdiye dek yapılan belediye başkan aday adaylığı başvurularında bürokrasiden tanıdık isim göze çarpmadı.

Ağırlıklı teşkilat ve özel sektör kaynaklı başvuruların bundan sonrakilerinde bakalım bürokrat da olacak mı?

AK Parti’nin bu kez teşkilata emek vermişleri ön plana çıkarıcı bir strateji izleyeceği, seçimi kazanabilecek, toplumda karşılığı bulunan isimler üzerinde aday belirleme yöntemini tercih edeceği de konuşuluyor.

AK Parti’de sayıları şimdilik az olsa da başvurular gelmeye başlarken, diğer partilerdeki seszilik gözden kaçmıyor. Oralarda henüz bir kıpırtı yok. İYİ Parti’nin süreci uzun tuttuğu ve aralık sonuna kadar başvuru alacağı duyuruldu.

CHP ve MHP ise bu konuda henüz hareketli değil. Yerel seçimde SP, Yeniden Refah ve HEDEP’in nasıl bir strateji izleyecekleri ise belirsiz.

İşbaşındaki başkanlar başvuru yapmayacak

AK Parti hemen her seçimde bunu yapıyor. Yerel ve genel seçimlerde görevdeki belediye başkanları ve milletvekilleri için yeniden dosya verip adaylık başvurusu almıyor.

Genel seçimlerde olduğu gibi işbaşındaki belediye başkanları için de bu kez başvuru yapmaları istenmedi.

Göreve devam ettirilecek belediye başkanlarını, üst kurulun tavsiyesi ile AK Parti Genel Başkanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyyip Erdoğan’ın onayı belirleyecek.

Elbette bunda il ve ilçe başkanlıklarının, Genel Merkez saha koordinatörlerinin, anketlerin ve teşlikat içi yoklamaların da rolü büyük olacak.

Halkta karşılığı süren, teşkilat ile sorun yaşayamayan, 5 yıl önceki vaatlerini yerine getirmiş ve anketlerde de başarılı gözüken belediye başkanlarının göreve devam etmeleri yönünde şanslarının bir hayli yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

AK Parti şu an bir yandan sahada bu çalışmaları da yürütüyor.

Aday adayları kadar sonuca ilişkin heyecanlı bekleyiş belediye başkanlarımızda da var.

Kayapa’daki entegre atık tesisi YİD ile işlettirilecek

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin kentin doğusundan sonra Nilüfer’deki Kayapa Kuruçeşme’de 185 hektar alan üzerinde devreye alacağı Batı Entegre Katık Atık Bertaraf Tesisi, kamuoyunda yap-işlet-devret yöntemi olarak bilinen YİD ile inşaa edilecek.

Büyükşehir Belediyesi buna ilişkin ihale duyurusuna çıktı.

4 yılı yapım olmak üzere 25 yıl işletme, toplamda 29 yıllığına YİD yöntemiyle inşaa edilecek katık atık entegre bertaraf tesisini brüt gelir üzerinden yüzde 5’den az olmamak üzere en fazla oranı teklif eden şirket yapıp, işletecek. 29 yılın sonunda da tesis Büyükşehir Belediyesi’ne geçecek.

Doğu’da İnegöl’deki katık atık entegre bertaraf tesisisini Büyükşehir Belediyesi aynı yöntemle yaptırmış ve halen de özel sektör tarafından işletiliyor.

Kuruçeşme’deki Batı Katı Atık Entegre Bertaraf Tesisi’nin yapım ve işletmeci ihalesi 13 Aralık’da Büyükşehir Belediyesi Encümeni’nde yapılacak. Açık teklif yönetimiyle çıkılan ihaleye şartları tutan istekli firmalar katılabilecek.

Büyükşehir Belediyesi kasasından para çıkmadan yaptırcağı o tesisten elektrik de üretecek. Atıkların bir kısmı ekonomiye geri de kazandırılacak.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X