İhsan Aydın
İhsan Aydın

AK Parti bürokrasiye kapılarını kapattı mı?

Köşe Yazısını Dinle

Geçmişte teşkilat dışında getirilen belediye başkan aday adayları ve belediye meclis üyeleri partilerde kırgınlıklara yol açardı. Teşkilat mensupları uzunca süre emek verdikleri halde görevlere talip olsalar da tepeden gelme talimatla çokça isim listelerde kendilerine yer bulurdu. Onlarsa listelerde giremezdi.

Galiba AK Parti’de bu kez durum tam tersi olacak. 2024 yerel seçimleri için duyurulan takvimde şimdiye dek bürokrasiden pek isim aday adayı çıkmış değil. Takvim de daraldı. 4 gün kaldı.

Ziraa, ilçe başkanlıklarına, bürokrasiden ve başka partilerde görev almış isimlerin belediye başkan ve meclis üyelikleri için yapacakları başvurularının ‘kabul edilmemesi’, ‘dosyalarının alınmaması’ yönünde kapalı ‘talimat verildiği’ konuşuluyor.

Bu durum, teşkilatta çalışmışların aday adaylık başvurularının daha fazla dikkate alınacağının işareti olabilir mi?

Cuma günü sona erecek belediye başkan aday adaylığı başvuruları için 20 bin lira AFAD aracılığıyla Filistin’deki Gazze’ye yardım, aynı rakam kadar da partiye bağış alınıyor.

Belediye meclis üyeleri için ise 10 bin lira yine Gazze için AFAD’a, 10 bin lira da partiye bağış isteniyor. Kadın ve engelli adaylarda bu oran dörtte bire düşüyor.

Diğer yandan;

AK Parti, tüzüğün 58. maddesini işleterek, yurt genelinde görevden el çektirilen teşkilat mensuplarını da affetmiş değil. Kimlerin aday olamayacağı başlığı altında 58. maddeye aykırı fiilleri nedeniyle görevden el çektirilenlerin yerel seçimlerde hiç bir göreve aday olamayacakları da vurgulanmış.

Bütün bunlar değerlendirildiğinde, AK Parti’nin 2024 yerel seçimleri için belki de 2002’den bu yana tarihinin en düşük başvurusunu alacağı yorumları yapılıyor.

Sak aday adaylık dosyasını teslim etti

Bir süredir gündeme getiriyoruz. AK Parti’nin başvuru ücretlerindeki Gazze’ye ve partiye alınacak rakam aday adaylarını azaltacak diye. Nitekim süre kısalmasına rağmen aday adaylarında ses çıkmış değil.

Önceki gün, Dağ ilçelerinden ilk başvuru haberi Büyükorhan’dan geldi.

Bursa’da uzun yıllardır Uludağ Enerji’de çalışan, ilçenin Derecik Mahallesi doğumlu Önder Sak AK Parti’den Büyükorhan belediye başkan aday adaylığı başvurusunu yaptı.

AK Parti Büyükorhan İlçe Başkanı Kamil Turhan’a dosyasını teslim eden Sak dün de gazetemizi ziyaret ederek aday adaylığı hakkında açıklamalarda bulundu.

Sak’ın Büyükorhan’daki bu ilk başvurusunun ardından gözler diğer aday adaylarına çevrildi.

Önder Sak’ın dosya teslim ettiği törende Büyükorhan Belediye Başkanı Ahmet Korkmaz, Başkan Yardımcısı Recep Kaydı, Belediye Meclis Üyesi Kamil Mehmet Yılmaz ile İlçe Gençlik Kolları Başkanı Yunus Kaya ve teşkilat mensupları da hazır bulunmuş.

Sak, “Ülkemiz, Bursa’mız ve ilçemizde 31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçimlerde Büyükorhan belediye başkan aday adaylığı başvurumu yaptım. Allah utandırmasın” dedi.

Sak, Osmangazi İlçe Başkanlığı’nda Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmıştı. Yerel seçim takvimi açıklandığında ise aday olacaklarını teşkilattaki görevlerinden istifaları istendiğinde, dilekçesini verip Büyükorhan belediye başkan aday adaylığı için ayrılmıştı.

Osmangazi iki semtte okul arsalarını MEM’e devretti

Gelişmiş şehirlerin, planlanandan fazla göç alması nedeniyle alt ve üstyapıları yetersiz kalır. Hele, yapılaşma da kontrol edilemez hale gelmişse kamunun sosyal donatı alanları da bu hızlı göçe yetersiz kalır.

Bursa kurulduğundan beri göç alan bir şehir. Bu nedenle planlamaları hep şaşmıştır. Bunu kontrolsüz yapılaşma da neden olmaktadır. Bu sebeple de okul alanları başta olmak üzere kamuya ait binalara yer bulmak zorlaştı. Bunu Nilüfer’de  görüyoruz. Üstelik en planlı ilçe olduğu biliniyor.

Dün Bursa Valiliği’ndeki önemli bir protokol imza töreni vardı.

İlçenin iki semtindeki belediye arsaları okul yapılmak üzere İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne devredildi. Protokolü Vali Mahmut Demirtaş ile Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ve İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Alireisoğlu imzaladı.

Törende Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin Erdönmez ile Osmangazi Özel Kalem Müdürü Orhan Mollasalih de hazır bulundu. Protokolle Osmangazi’deki Hüdavendigar ve Yunuseli mahallelerinde, imar planlarında belediyeye ait arsalar okul yapılmak şartıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne geçmiş oldu.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X