İhsan Aydın
İhsan Aydın

AK Parti Bursa’da istikrara vize verdi

Köşe Yazısını Dinle

AK Parti, 7 Ocak’ta İstanbul’daki adaylık açıklamasında Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ı ikinci dönem vizesi vererek istikrarın yolunu açtı.

Şimdi görüyoruz ki, AK Parti gecikmeli olarak yarın resmen ilan edeceği iş başındaki ilçe belediye başkan adaylarında da çok bir değişim ihtiyacı duymadı.

İktidar partisinin, münferit bir kaç ilçe dışında Bursa’da genelde eski başkanlarla yola devam kararı aldığını görüyoruz.

İlçeler, Büyükşehir Belediyesi’ni kazanabilmek için önemli. Bu açıdan AK Parti süreci uzatsa da sandıkta netice alabilecek isimler üzerinde mutabakat arayışını son dakikaya kadar sürdürdü.

Bursa, AK Parti açısından Marmara’da önceki dönem elde tutulabilmiş tek büyük kent. 31 Mart’ta ters bir sonuç almamak için ilçe belediye başkan adaylarını büyük ölçüde değiştirmeyerek seçimi garanti etmek istemiş. Son dakikaya kadar sürdürülen anketler de bunun göstergesi.

Kulislere düşen, büyüğümüz Ahmet Emin Yılmaz’ın aktardığı, Ankara’nın üzerinde çalıştığı listede de çok büyük bir değişim yok.

AK Parti’nin ilk belediye başkan adaylarının açıklandığı Haliç’teki toplantıda bunun sinyalleri verilmişti. Aday adayı ilan edilen isimlerin büyük bölümü  görevdeki belediye başkanlarıydı. Bunun, ilçelere de sirayet edeceği yorumunu yapmıştık.

Nitekim Bursa’da bunun gerçekleşmek üzere olduğu görüldü.

Son anda elbette sürprizler olabilir ama artık yarın Bursa’yı ziyaret edecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın cebindeki listede de büyük bir değişiklik yaşanmayacaktır.

Bursa’nın iki ilçesini Cumhur İttifakı ortağı MHP’ye bırakan AK Parti, üçü de muhalefet elindeki ilçeler hariç, mevcutlarda küçük değişimler dışında devam kararı verdiği anlaşılıyor.

Bunun sandığa yansıması ne olur? Bu 31 Mart akşamı netleşir.

AK Parti’nin seçimlerde kale illerinden biri olan ve Türkiye ortalamasının üzerinde oy çıkan Bursa’da muhalefet elindeki ilçelerden yeni envantere katılan olur mu?

Buna Bursalı seçmen karar verecek.

Hemen her seçimde Bursalılardan büyük destek gören AK Parti’nin bu kez de Bursa’yı kaybetmemek için çok asılacağını, belediye meclis üyeleri listesinde de hassas bir denge sağlayacağını düşünüyoruz.

 

Dündar yerel yönetim rekoruyla tarihe geçti

Osmangazi’de yerel yönetimler tarihine geçecek bir rekora imza atacak olan Mustafa Dündar’a da 4. dönem için vize verilmiş oldu.

Dündar, tıpkı İstanbul’daki Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu gibi 4. defa belediye başkan adayı ilan edilecek. Bunun Bursa yerel yönetim tarihinde de bir ilk olduğunu düşünüyoruz.

15 yıllık başkanlığının ardından yeni dönem ile birlikte ömrünün 20 yılını belediyede geçirecek olan Dündar’ın yeniden başkan adayı ilan edilmesi şüphe yok ki, Balkan camiasında da olumlu yankı bulacaktır.

CHP’li rakibi ile Osmangazi belediye başkanlığı yarışında üçüncü defa karşı karşıya gelecek olan Başkan Dündar’ın Batı Trakya camiasının desteğini hep arkasında hissettiğini biliyoruz.

Adaylık haberi de, Dündar’a İstanbul’da Batı Trakya camiasının efsane lideri merhum Dr. Sadık Ahmet filmini izlediği anlarda salonda bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından telefonla verilmiş.

Osmangazi ilçe tarihinde de Mustafa Dündar tekrar kazanması halinde 4 dönem belediye başkanı olarak kayıtlara geçmiş olacak.

 

Dağ’da hayal kırıklığı

Şüphe yok ki, Bursa’nın güneyindeki dört ilçe ve kente göç etmişlerle Osmangazi’de de bir bölge isimli aday beklentisi vardı.

Hatta, DAĞDER bu yönde açık bir çağrı yaparak, hangi parti Osmangazi’den kendilerinden bir ismi aday gösterirse onu destekleyeceklerini ilan etmişti. Bu çağrının AK Parti’de karşılık bulmadığı görüldü.

Artık anlaşıldı ki, AK Parti Osmangazi’de değişime gitmiyor. Kent merkezinde oturan bölge nüfusu için büyük bir hayal kırıklığı var. Bu nüfusun sandıkta nasıl bir tercih yapacağı ise meçhul.

Keza, Dağ’ın üç ilçesinde birden değişim olacağına dönük bilgiler artmıştı. Baştan beri yörede değişim beklenmeyen tek ilçe Harmancık idi. Orada değişime gidilmediği teyit edildi.

Keles’te ise sürpriz var.

Burada işbaşındaki başkan ve aday adaylarından değil de, eski başkanlardan bir ismin tercih edileceği yönündeki bilgiler de ilçeye sürpriz oldu. Keza, Orhaneli’de de sürpriz var.

Büyükorhan’da değişim olabileceği baştan beri konuşuluyordu. Nitekim, burada da işbaşındaki başkanla devam edilmeyeceği yönündeki kulis bilgilerinin artık netleştiği anlaşılıyor.

Bursa’yı merkez ve tüm ilçeleriyle birlikte hayli hareketli bir seçim bekliyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X