İhsan Aydın
İhsan Aydın

AK Parti seçim kaybını nasıl masaya yatıracak?

Köşe Yazısını Dinle

2002’den bu yana kesintisiz 22 yıl iktidarda kalabilmek büyük bir siyasal başarıydı. Fakat, önceki akşam alınan yerel seçim sonuçlarıyla AK Parti büyük bir şok yaşıyor.

Türkiye genelinde CHP tek başına AK Parti’nin önüne geçecek bir sonuç elde etti. CHP’nin elde ettiği büyükşehir belediyesi sayısı ilk kez AK Parti’yi geçti.

31 Mart seçimlerinde AK Parti’nin kalesi görülen kentler bile el değiştirdi. Anadolu’da dar bir bölgeye sıkışıp kalan AK Parti’nin bir daha toplanması mümkün olur mu?

Bunun muhasebesinin sinyallerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim gecesi yaptığı balkon konuşmasından aldık.

Erdoğan, yenilginin, irtifa kaybının nedenlerini sorgulayacaklarını, milletin verdiği mesajı aldıklarını, milletle kavga etmeyeceklerini açıkladı.

Bu sözlerden, AK Parti MYK’sında alınan seçim sonuçları ve yenilgisinin çok kapsamlı biçimde değerlendirileceğini anlıyoruz. Kaybedilen il ve ilçe teşkilatlarında görevden almalar, görevden af istemeler, el çektirmeler bize göre önümüzdeki günlerin muhtemel haberlerinden biri olacaktır.

AK Parti 31 Mart’ı bir bitiş olarak görmüyor. Bu nedenle teşkilatını muhakkak elden geçirecektir. Kentlerin kaybına yol açan yöneticileriyle vedalaşacağı anlar da olacaktır. Bunun içinde Bakanlar Kurulu’nda revizyondan bile bahsediliyor.

Ağır yenilgiye yol açan nedenler belirlendikten sonra bunların, seçim kampanyası öncesi uygulanması önerisini yapanlardan hesap vermeleri istenebilir.

Örneğin;

16 milyon emeklinin taleplerine kulak tıkamayı ve bütçe şartlarını gerekçe gösterip bu büyük kitleyi karşılarına almayı kim önerdi?

İllerdeki belediye başkanlarının projelerine bile bakmadan yerel seçim aracılığıyla direk iktidarı cezalandıran seçmeni buna kimler itti?

Bundan elbette, muhalefetin emekliler üzerinden iktidara yaptığı çağrıların, çıkışların da etkisi vardır.

Şu bir gerçek ki, AK Parti’de de hiç bir şey eksisi gibi olmayacak. Yeni arayışlar, yeni yüzlerle 4 yıl sonraki seçimlere  şimdiden hazırlık başlayacaktır.

AK Parti’nin, son yerel seçim yenilgisi üzerinden, ANAP’ın akıbetine uğrayacağını, dağılacağını düşünenler var. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın buna müsaade edeceğini sanmıyoruz.

Gerekli müdahaleyi zamanında ve doğru hamlelerle yapacaktır.

İktidardalar ama Bursa’da işleri zor

Yerel seçim sonuçlarında Bursa’da ilginç bir tablo oluştu. AK Partili 9 ilçe belediye başkanı merkezde iktidar partisine mensupken yerelde muhalefet belediyesi konumuna düştüler. Yıldırım, Kestel, Gürsu, İnegöl, İznik, Orhangazi, Orhaneli, Keles ve Büyükorhan belediye başkanları artık Bursa’da muhalefet ilçe belediye başkanı konumuna düştüler.

Çünkü;

Büyükşehir Belediye Başkanlığını CHP’li Mustafa Bozbey kazandı. Tam tersi bir durum da eskiden muhalefet ilçesi konumundaki Nilüfer, Mudanya Gemlik ile 31 Mart akşamı buna eklenen Osmangazi, Harmancık ve Mustafakemalpaşa ilçeleri de CHP’li kimliğiyle CHP’li Büyükşehir Belediyesi’nin  ilçe belediyesi konumuna geldiler.

Bursa’da muhalefet ilçesi olan AK Partili belediyelerin bu nedenle zorlanacaklarını düşünüyoruz. Zira, buralara Büyükşehir Belediyesi eliyle hizmet gitmezse kendi bütçeleriyle vaatlerini gerçekleştirebilmeleri kolay olmayacak. Bu başkanlarımız merkezi hükümetten alabildikleri destek kadar icraatlarını yapabilecekler.

Veya, Büyükşehir Belediyesi ile uyumlu bir dönem geçirerek ilçelerine hizmet koparacaklar.

Dağ’ın siyasetteki parlayan yıldızı mı?

Osmangazi’de rekor oyla Belediye Başkanlığını kazanan CHP’li Erkan Aydın Dağ bölgesinin de son günlerde en çok konuşulan isimlerinden biri oldu.

Bursa’nın en büyük merkez ilçesinde AK Partili rakibine karşı 3. kez yarışa katılan ve Allah’ın hakkı üçtür atasözü misali bu kez seçimi alan Aydın’ın siyasette de önünün açıldığı dillendiriliyor.

Dağ ilçeleri sakinleri kendilerinden bir ismin Osmangazi Belediyesi’ne başkan olmasını sevincini yaşıyorlar. Bunu takip ettiğimiz sosyal medya mecralarında da sık sık görüyoruz.

DAĞDER Genel Başkanlığı ve CHP Bursa milletvekilliği görevlerinin ardından Osmangazi Belediye Başkanı da seçilen Aydın’ın bu başarısının partisinin Genel Merkezi’nde de dillendirildiğini hatırlatalım.

Uludağ’ın arka yüzündeki ve kent merkezindeki hemşerilerini gururla temsil edecek olan Aydın’ın mazbatasını alması ve devir teslimin ardından da Osmangazi Belediyesi’nde işe hemen koyulması bekleniyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X