İhsan Aydın
İhsan Aydın

AK Parti’ye aday başvuruları bitti

Köşe Yazısını Dinle

Yerel seçimler hiç şüphe yok ki, genel seçimler için de bir gösterge. Yerel seçim, işbaşındaki iktidar partisi için de aynı zamanda bir güvenoyu demek. Fakat, yerelde isimler bazında farklı sonuçlar çıkabiliyor.

AK Parti kurulduğu 2002’den bu yana girdiği hemen her yerel ve genel seçimde birinci çıktı. 2019’da muhalefet, ittifakla İstanbul ve Ankara gibi metropolleri kazansa da ülke genelinde en çok belediye başkanlığı alan parti yine AK Parti oldu.

Önümüzdeki 31 Mart yerel seçimleri için de AK Parti sürecin ilk ayağı olan il, ilçe ve büyükşehir belediye başkan aday adaylığı başvurularını alıp tamamladı. Dün saat 17.00 itibariyle başvurular sona erdi. AK Parti şimdi pazar günü gerçekleştireceği teşkilat içi dijital yoklamayla da kimlerin ön plana çıktığını tespit edecek.

Sürecin başlangıcında AK Parti’nin önceki yerel seçimlere oranla bu kez bazı ilçelerde beklediği ilgi ve başvuruyu göremeyeceğini yazmıştık.

Galiba öyle de oldu.

Örneğin;

Bursa’da Büyükşehir Belediye Başkanlığı için başvuru haberi duymadık. İlçelere de eskisi kadar rağbet olduğunu da söyleyemeyiz. Sadece Osmangazi’ye bir aday ilgisi yaşandı. Başvurulardan hangilerinin değerlendirileceği ise meçhul. AK Parti kulislerinde, kimi yerlerde adaylarının belli olduğu, sürecin tamamlanması adına başvuru alındığını konuşanlar kadar, başvurmayanlar dışındaki isimlere de teklif götürülüceğini dillendirenler var.

Heyecanın olmadığı ve beklentilerin alt düzeyde kaldığı bir başvuru sürecine tanık oluyoruz. Oysa, AK Parti’nin daha önceki yerel seçim süreçleri daha bir başkaydı. Türkiye’nin 4. büyük kentinde iktidar partisine Büyükşehir için başvuru gelmiyor. Bunun da görevdeki başkan için bir avantaj olduğu düşünülebilir.

Herkes üst kurul ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son sözü söyleyeceğini bildiği için çekimser kalıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise dün, Aralık ortalarına kadar kimi yerlerde adaylarını açıklamaya başlayacaklarını duyurdu.

AK Parti’de şimdiye dek belediye meclis üyelikleri için ne kadar başvuru yapıldığı da bilinmiyor. Onlar için de son müracaat tarihi olarak 3 Aralık belirlenmişti. Tüm bu gelişmeler ışığında AK Parti ülke genelinde sürpriz isimlere adaylık teklifi götürürse şaşırmayız.

 

ESKİ BAŞKAN GÖREVE YENİDEN TALİP OLDU

AK Parti’den önceki dönem Büyükorhan belediye başkanlığı görevinde bulunan Hasan Taş, 31 Mart yerel seçimleri için ilçesinden yeniden belediye başkan aday adayı oldu. Taş dün dosyasını AK Parti Büyükorhan İlçe Başkanı Kamil Turhan’a teslim etti.

2019’da koltuğu parti kararıyla aday gösterilen Belediye Başkanı Ahmet Korkmaz’a devreden Taş’ın yeniden aday olma adına 5 yıl boyunca ilçeden ayrılmadığı biliniyor.

Bu arada Büyükorhan’da dün son gün gelişmesiyle 4 aday birden başvuru yaptı.

Eski başkan Taş’ın ardından ilçe esnaflarından Ömer Arı, eski ilçe başkanlarından Üzeyir Tüfekçi, Osmangazi ilçe yöneticilerinden Erol Öztürk de belediye başkan aday adaylığı dosyalarını teslim ettiler. Büyükorhan’da 12 Kasım’da ilk müracatı yapan Önder Sak ile birlikte başvuru sayısı böylece 5’e ulaşmış oldu.

AK Parti görevdeki belediye başkanlarından ise bu süreçte başvuru istemiyor. İşbaşındaki belediye başkanları eğer yeniden aday gösterilecekler ise müracaatta bulunmalarına gerek kalmıyor.

  

VALİ DEMİRTAŞ SAĞLIK YATIRIMLARINI TEFTİŞTE

Bursa Valisi Mahmut Demirtaş dün kentin sağlık yatırımlarını teftişe çıktı. Hem yapımları süren yeni sağlık tesisilerinin şantiyelerini hem de hastaneleri dolaşan Demirtaş’a İl Sağlık Müdürü Dr. Orkun Yıldırım eşlik etmiş.

Demirtaş’ın Bursa’ya atandığından bu yana sıradışı bir valilik yaptığını görüyoruz. Hayırlı olsun kabulleriyle birlikte, iade-i ziyaretler ve ilçelerde incelemeler de bulunan Demirtaş, Bursa’daki kamu yatırımlarının şantiyelerini de dolaşıp bilgi alıyor. En son hızlı tren şantiyesine giden Demirtaş’ın projenin gidişatını öğrendiğini biliyoruz.

Vali Demirtaş dün de kent için önem arz eden sağlık yatırımlarını dolaşmış.

Valinin Bursa’nın kamu yatırımlarını sık sık dolaşması, şantiyeleri ziyaret etmesi yüklenicileri tedirgin edecektir. Gecikmiş, uzamış, sarkmış onlarca proje yüzünden Bursa’nın kaybettiği yılların, uğradığı zararların telafisi için Vali Demirtaş’ın kamu yatırımlarını takibe almasını değerli buluyoruz.

Projeler başıboş bırakılırsa, yüklenicileri de diledikleri gibi çalışmayı sürdürürler. Nasıl olsa rahatsız eden, ‘bitirin bu işi çok uzadı’ diyen çıkmayınca, onlar da ellerini kollarını sallaya sallaya çalışmaya devam ederler.

Devletteki bu tür takip ve denetimlerde amme yararı vardır.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X