İhsan Aydın
İhsan Aydın

Akademik odalarda genel kurul heyecanı

Köşe Yazısını Dinle

İki yıl çabuk gelip geçti. Bursa’nın akademik meslek odalarıyla, esnaf odalarında yeniden olağan kongre heyecanı başladı.

İki oda grubunun da binlerce üyesi var. Onları yasal anlamda temsil eden odaların iki yılda bir gerçekleşen kongrelerinde takvim yeniden başlıyor.

Önümüzdeki aydan itibaren hepsinde kongreler start alacak, yönetimler yeniden şekillenecek. Elbette, koltuğa oturmaya devam etmek isteyen başkanlar da var.

Akademik Meslek Odalarında ilk heyecan Şehir Plancıları Odası ile başlıyor. Sayısal olarak diğer odalara göre  az olsa da ŞPO’nun Bursa’daki imar planlama süreçlerinde önemli takibatı var. Önümüzdeki 10 Aralık’ta ŞPO Bursa Şubesi çoğunluksuz olağan kongresini gerçekleştirecek.

Sonrasında çok üyeli oda şubelerinin kongreleri de ocak-şubat aylarında yapılacak.

Bursa’daki akademik meslek odalarının kongreleri öteden beri hep iki gurup arasında geçiyor. Sağ tandanslı mühendis ve mimarlarla sol görüşlü meslektaşları her kongrede kıyasıya yarışıyor. Kıran kırana geçen oda kongrelerinde heyecan da doruğa çıkıyor. Seçimleri çok çalışan, çok üyeye ulaşan gruplar kazanıyor.

Hiç şüphe yok ki, kentimizde sonucu en çok merak edilen odalardan biri İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi. Burada önceki kongrede yönetim sol grubun eline geçmişti. İMO’da yeniden bir değişim olur mu bilmiyoruz ama Mimarlar Odası ile Makina Mühendisleri Odası Bursa şubelerinin kongreleri de kentte ses getiren genel kurullar olarak biliniyor. Zira, bu iki odamızda da üye sayısı yüksek. Akademik meslek odalarının kongrelerinde kimilerinin başkanlarının da değişebileceği dillendiriliyor.

 

Keles’e gölet dopingi

Kırsaldaki ürün verimliliğini artırmanın yolu sulu tarıma geçmekle mümkün. Bursa’nın merkez dışındaki ilçelerinde Devlet Su İşleri 1. Bölge Müdürlüğü’nün onlarca içme ve sulama projesi bulunuyor. Şimdi bunlara bir yenisinin daha ekleneceğini görüyoruz.

Keles ilçemizde projelendirilen ve uzun yıllardır yapımı için ödenek beklenen Basak-Avdan Göleti’nde DSİ 1. Bölge Müdürlüğü yapım ihalesine çıktı. 19 Aralık’ta yapılacak ihale ile Basak ve Avdan mahalleleri havzasındaki arazilerin sulu tarıma geçmesi için yüklenici seçimi yapılacak.

Bin 649 hm3’lük hacime sahip olacak Basak-Avdan Göleti’nin 650 günde tamamlanması öngörülüyor. Yaklaşık iki yıllık yapım süresinin uzamadan, sarkmadan gerçekleşmesini diliyoruz. Zira, DSİ vb. gibi yatırımcı kamu kurumu projelerinin hiçbir zaman öngörülen süre içinde tamamlanamadığını, hep yıllara sarktığını ve uzadığını bilenlerdeniz.

Umarız, Keles’te iki mahalle ve civardaki diğer yerleşimlerin arazilerini de besleyecek sulama projesi hedeflendiği sürede inşa edilir.

Son dönem ihraç malı kirazıyla öne çıkan Keles ilçemizin bu tür sulama projelerini fazlasıyla hak ettiğini düşünüyoruz. Kırsaldaki ilçelerde sulu tarım projeleri çoğalmalı ki, kente göçün önü de alınabilsin. Kentin güneyindeki yerleşimlerde nüfus erimesi sürüyor.

 

Pazarcının otopark çözümü

Hemen hepimizin alışveriş yaptığı semt pazarları haftanın belirli günleri esnafa tahsisli. Diğer günler ise semtlerin ücretsiz otopark alanı olarak da kullanılıyor. Son dönem, Bursa’daki ilçe belediyelerimiz ve Büyükşehir il genelinde kapalı semt pazarı sayısını artırdı. Bunlara her yıl yenileri ekleniyor. Sokak pazarları, esnafın ilçe belediyeleri ile yaptığı protokollerle bir bir kapalı mekânlara dönüştürülüyor.

Fakat, buralarda pazar açıldığı günleri yerinden alınmayan araçlar bazen sorun oluyor.

Bursa Seyyar Pazarcılar Odası da bu soruna kendiliğince bir çözüm üretmiş. Pazar günleri kapalı pazar alanı içinde kalan araçları, geliştirdikleri tekerli aparatlarla zarar vermeden dışarı çıkarıyorlar.

Yöntem son derece pratik. Polis aramasına rağmen sahibine ulaşılmayan, plakası başka illere kayıtlı araçlar dört teker etrafında takılan aparatla elle itilmek suretiyle, sıkıntısız pazar alanı dışına çıkarılıyor.

Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Refik Aksu, Bursa pazarcı esnafının bu yöntemle rahatladığını, İstanbul’da ise teker altlarına sini konulmak suretiyle araçların pazar dışına çıkarıldığını söyledi.

Bursa esnafı demek ki, araca zarar vermeyen pratik bir buluşa imza atmış. Esnafa çözüm üreten Bursa Seyyar Pazarcılar Odası da bu uygulamalarıyla üyelerinden teşekkür alıyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X