İhsan Aydın
İhsan Aydın

Akpınar’ı kurtaran kentsel dönüşüm 

Köşe Yazısını Dinle

Şehirlerimizin son deprem yönetmeliklerine göre inşaa edilmiş binalar dışında yapım kalitesinin iyi olduğu söylenemez

Elbette istisnalar kaideyi bozmaz.

Hele hele, mühendislik hizmetinden yoksun konutlarımızın daha riskli olduğu bilinen bir gerçek. Bu açıdan şehirlerimizi olası yer sarsıntılarına karşı hazırlamak durumundayız.

Yapı stokumuzu yenilemezsek muhtemel bir yıkıcı depremde can kayıplarımızın nereye varabileceğini kestirmek güç.

Bursa’da on binlerce binanın yenilenmesi, sağlamlaştırılması gerekiyor. Akpınar o semtlerin başında geliyor. Buradaki 1050 Konutlar sitesi çoktan beridir kentin gündeminde. Fakat mülk sahipleriyle, yükleniciler ve Büyükşehir Belediyesi ortak çözümde uzun süre uzlaşamadılar.

Sonunda Büyükşehir Belediye Meclisi ilave kat hakkı ve blokların yerinde dönüşümünü onayladı.

Hak sahipleri de Bursa‘nın alanında güçlü ve güvenilir bir şirketiyle anlaşarak dönüşüm ateşi yakıldı.

Bu bize göre hem 1050 Konutlar sakinlerinin hem de Bursa‘nın kurtuluşudur. Bizzat bu bölgede yıllar önce televizyon programı çektiğimiz için biliyoruz. Bu blokların uzun süre ayakta kalamayacakları ortadaydı.

Nitekim yüklenici firmanın tespitleriyle beton kalitesi ve kullanılan demir tonajı çok düşük çıkmış. Dönemin yönetmeliklerine göre yeterli olan miktarlar bugün için artık çok düşük kalmaktadır. Yapı yıpranma payı da düşünüldüğünde buradaki dönüşüm çok geç bile kalmıştır.

Bir yerlerden başlaması sevindirici. Hak sahipleriyle sözleşme imzalayan şirketin konutları 20 ayda teslim edecek olması da bu süreci hızlandıracak, güveni artıracaktır.

1050 Konutlar‘da 59 blokun birden yerinde ve güçlü bir şirketçe dönüştürülecek olması diğer hak sahiplerini cesaretlendirecek ve teşvik edecektir.

Bu açıdan, belirsiz otopark ve ilave imar verilmesi gibi kimi konularda Akademik Odaların haklı eleştirileri olsa da o bölgenin daha uzun yıllar dayanıksız bu yapılarıyla ayakta kalamayacağını düşünenlerdeniz.

Temennimiz, Akpınar‘daki bu büyük dönüşümün planladığı gibi yürümesi ve zamanında bitirilmesi.

Sorunu çözmeye dönük defalarca atılan adımları bildiğimiz için yeterince uzayan dönüşümün önünü açan Büyükşehir Belediyesi‘nin hem oradaki mülk sahiplerine hem de Bursa‘ya büyük bir iyilik yaptığına inanıyoruz.

Buradaki dönüşüm başarısı, şehrin diğer bölgelerine de olumlu sirayet edecektir.

Bakan Bey o tüneli niye ziyaret etmedi?

Bursa‘nın tıpkı hızlı tren projesi gibi yıllardır bitirilemeyen bir ulaşım projesi daha var.

Kentimizin güneyindeki ilçeleri Bursa‘ya bağlayan yolun Doğancı tüneli seneler geçmesine rağmen tamamlanamıyor. Hepsi 2 kilometrelik tek tüpün bu denli uzaması üzücü.

Oysa bu ülkenin mühendisleri, firmaları, Karadeniz‘de, Artvin‘de onlarca tüneli deldi açtı. Zigana‘yı, Ovit‘i delip geçti. İlleri birbirine bağlayan otoyol ve hızlı tren hatlarındaki onlarca tüneli bitirdi.

Fakat Bursa‘nın tek tüplü Doğancı tüneli bitmiyor.

Doğancı‘da ışık bir türlü görünmedi.

Haftasonu Bursa‘ya gelen bir dönem kentimizde de Karayolları Bölge Müdürlüğü yapmış olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu keşke Doğancı tünelini de ziyaret etmiş olsaydı. Oradaki yükleniciye, ‘Artık yeter, Bursa’nın bu bölgesindeki yurttaşlarımıza bir tüneli yapıp hizmete sunamadık’ deyip yükleniciye işi hızlandırma talimatı verebilseydi.

O proje hem Bursa‘yı hem bölge insanını hem de siyaseti yordu.

İki kilometrelik bu tünel o kadar uzamışsa, devamında planlanan ve henüz ihale edilmemiş olan Kapıkaya tünellerinin yapımı acaba onlarca yıl mı sürecek?

En çok başvuruyu hangi parti alacak?

Yerel seçim takvimi işliyor. Siyasi partilerin takvimi de çalışıyor. Şüphesiz en çok belediye başkan aday adaylığı başvurusunu 2002‘den bu yana AK Parti alıyor.

31 Mart 2024 yerel seçimlerinde de aynı rağbet olur mu? Bunu, 17 Kasım 2023 cuma akşamı öğreneceğiz. AK Parti aday sayısını azaltacı başvuru ücreti belirledi. Çoğu aday adayının AFAD‘a Gazze için istenen bağışı çok bulduğu konuşuluyor.

Bunun da AK Parti‘ye eskisi kadar başvuru sayısının gelmeyeceği dillendiriliyor.

Diğer siyasi partilerde de başvuru ücretinin bu kadar olmayacağı da konuşuluyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X