İhsan Aydın
İhsan Aydın

Aktaş sözünü tuttu diğerleri yıkılırken o bina kalamazdı

Köşe Yazısını Dinle

Bursa’da Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü Çarşıbaşı Meydan Projesi’nde yıkımlar tüm hızıyla sürerken Pirinç Han önünde herkesin merak ettiği o meşhur bina da nihayet ortadan kaldırılıyor.

Hemen herkes bölgede tüm binalar kaldırılırken o yapının akibetini merak ediyordu.

Bu konuda zaman zaman Büyükşehir Belediyesi’ne de eleştiriler vardı. Önceki gün gördük ki, eleştirileri ortadan kaldıracak sürpriz bir gelişme yaşandı.

Zafer Plaza eklentisinin o çok tartışılan yapısına Büyükşehir Belediyesi dev bir pankart astı.

Kamuoyunda Boyner binası olarak bilinen yapının yıkılarak Pirinç Han’ın ortaya çıkarılması önündeki engel de ortadan kalkmış oldu.

Böylece, Cemal Nadir Caddesi üzerinden ve surlardan Ulucami ve diğer hanlar gibi Pirinç Han’ında görülmesi sağlanmış olacak.

Bursa’da yaşayan vatandaşlar gibi biz de merak etmiyor değildik.

Nitekim meslektaşlarımızla Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile her buluşmada o yapı ile ilgili gelişmeleri soruyorduk.

Başkan Aktaş da her defasında tarihin ortaya çıkarılması için o yapının da yıkılacağını söylüyordu.

Nihayet, mülk sahibi ile anlaşma sağlanmış ki, Boyner binasına da dev bir pankart asılarak kamuoyu rahatlatıldı.

Başkan Aktaş sözünü tuttu, sorulara verdiği yanıtta olduğu gici o binanın yıkımına ilişkin taahhüdünü de yerine getirmiş olacak.

Boyner binası ortadan kalktığında Aktaş’ın Bursa’yı yıkarak güzelleştirme vadinin bir halkası daha eklenmiş olacak.

Peki, yıkım nasıl gerçekleşecek?

Büyükşehir Belediyesi kaynaklarından edindiğimiz bilgiye göre Boyner binasının zemine kadar yüzey üstündeki katları ortadan kaldırılacak, zemin altı katlarına ise yüzeyden bir estetik bir giriş yapısı bırakılacak.

Bu amaçla önceki gün Zafer Plaza yöneticileriyle Başkan Aktaş ve Büyükşehir Belediyesi bürokratlarının Bursa’da bir araya geldiklerini öğrendik.

Detayları bilahere açıklanacaktır.

Bursa için hayırlı olmasını diliyoruz.

Geçmişte en sık uğrak yerlerden olan ‘Sıra dükkanlar’ ve eski itfaiye ana grup binası arsasına inşaa edilen Zafer Plaza’nın sahiplerinin, bu kente bir vefa borcu olarak, o yapıyı bedelsiz, beklentisiz kendilerinin yıkacaklarını açıklamalarını beklerdik.

Yarışma projelerinin tümü harmanlanacak

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Çarşıbaşı Meydan Projesi’ni hayata geçirmek için açtığı yarışmada elde edilen bütün tasarımlardan faydalanılması düşünülüyor.

Büyükşehir’de, bölgede yıkımlar sonrası uygulanacak düzenleme projesi için de hazırlık yapıldığını öğrendik.

Bu amaçla yarışmada birinci gelen proje haricinde de diğer tasarımlardan da faydalanılması planlanıyor.

Yıkılan ve tescili olan eski Merkez Bankası binasının yeniden aynı yere yapımının düşünülmemesi de beklenen bir gelişme. Bu konuda da Başkan Aktaş’ın net bir tavrı söz konusu.

Yıkık Merkez Bankası binasını kağıt üzerinde koruyan yarışma projesinin de by-pass edileceğini anlıyoruz.

Ulaştırma Bakanı neden gelmiyor? 

Şu bir gerçek ki, Bursalı vekillerimizin ve iktidar partisi il yöneticilerinin tüm çabalarına rağmen maalesef ulaşım projelerinde kentimiz Ankara’dan hak ettiği payı ve desteği alamıyor.

Bu durum öteden beri böyle.

Üstelik, iktidar partisinin bölgede elinde tutabilmiş tek Büyükşehir Belediyesi olmasına rağmen o desteğin verilmesinde maalesef Ankara ayak diretiyor.

Örneğin; bu ülkenin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı sık Bursa’ya gelmiş değil.

Çok tartışılan ulaşım projelerinin akibeti hakkında birinci ağızdan bilgi almak isteyen Bursalılara ne yazık ki, bu bile çok görülüyor.

Bakan beye birileri Türkiye’nin üretimde, ihracatta lokomotif kentlerinden biri olan Bursa’nın da ulaşım sorunları olduğunu hatırlatmalı.

Bakan beyin Bursa’yı yok sayarak aslında mensubu olduğu partiyi de sıkıntıya soktuğu unutulmamalı.

Bu şehrin insanları bizzat Bakan Bey’in ağzından hızlı tren, Emek-Şehir Hastanesi metro hattının son durumu, Yenişehir havalimanı iç ve dış hat taleplerinin karşılanması ve diğer ulaşım projeleri hakkında net sözler duymak istiyor.

Bursalıların bütün bunlara da haklarının olduğunu düşünüyoruz.

Adil Bey size zahmet, bari 1915 Çanakkale Köprüsü’nü incelemeye giderken Bursa’da bir kebap molası verip, bir kaç saatte bu şehre zaman ayırın.

Basın mensuplarına projelere ilişkin net bilgiler verin.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X