İhsan Aydın
İhsan Aydın

Aktaş yıldönümünde verileri kıyaslayacak  

Yerel seçimler eğer yasanın öngördüğü gibi 5 yılın sonunda, yani 2019 Mart’ta gerçekleşirse, sandığa gitmeye daha 8 ay var.

Öne çekilirse, bu süre kısalacak.

2019 yerel seçimlerinin öne çekilme olasılığı artık 24 Haziran sonrası kadar çok dillendirilmiyor.,

Yine de, seçimi öne almak için TBMM’deki anayasa değişikliğinde partilerarası mutabakat gerekiyor.

Erken yerel seçimi teklifi TBMM’ye gelirse, buna CHP ve HDP’nin yaklaşımı ne olur, orası da meçhul.

Bütün bu belirsizliğe rağmen, görevdeki belediye başkanlarının da kalan sürede her olasılığı göz önünü alarak çalıştığını düşünüyoruz.

Örneğin;

Önceki gün Vakıf Kültürü Müzesi’nde sohbet ettiğimiz Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın, 2019 ya da daha önce yapılabilecek bir seçim için, “Gaza daha da basıyoruz. Mazeretimiz yok, 17 ilçe bizden hizmet bekliyor” sözleri yeniden adaylık sinyali olarak değerlendirilebilir.

Keza, merkeze ve ilçelere hizmet götürebilmek için yeni kaynak arayışlarının hızlandırılması da seçim hazırlığı olarak görülebilir.

Her seçim öncesi, iç ve dış borçla dengesi bozulan bütçelere yeni kaynak temin etmek kaçınılmazdır. Bunların çoğu, eğer varsa genelde gayrimenkul satışı ile olur.

Başkan Aktaş ile konuşurken, iki konuda, göreve geldiği kasım ayının yıldönümünde, eldeki tüm verileri bir yıl önceye göre kıyaslayacağını öğrendik.

Buna kentiçi ulaşım ve mali tablonun dahil olduğunu söyleyebiliriz. 
Başkan üstüne basa basa vurguladı.

O sohbette, özellikle kentiçi trafikte göreve geldiklerindeki kavşaklardaki araç verileriyle bir yıl sonra yenilemesi tamamlananlarda elde edilen sonuçlar kamuoyu ile paylaşacağını söyledi.

Yine, Başkan Aktaş göreve başlarken bir mali durum tespiti yapmıştı.

Mali veriler, iç ve dış borç tablosu vb. gibi konularda yaptığı değerlendirmelerle Büyükşehir’in içinde bulunduğu durumu kamuoyu ile paylaşmıştı.

Şimdi mali duruma ilişkin bir yıl sonra gelinen nokta kasım ayında yapılacak basın toplantısıyla Bursalılara aktarılacak.

Bir yıldaki değişim böylece daha net biçimde ortaya çıkacak.

Bu açıdan kasım ayındaki geniş kapsamlı içeriği bol basın toplantısının şimdiden önem arz ettiğini söyleyebiliriz.

Keza, Başkan satır aralarında Ankara’da temas halinde oldukları projelerden de bahsetti.

Sanırız önümüzdeki kasım ayına kadar onlarda da bir ilerleme bekleniyor.

En önemlisi de, Bursa’da çok konuşulan ve Ankara’nın destek vermediği sanılan Yıldırım Metrosu da gündemde.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’nce keşif ve metrajları çıkarıldıktan sonra Yıldırım Metrosu’nun yapımının Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nca üstlenilmesine ilişkin müjdeyi önümüzdeki aylarda vereceği tahmin ediliyor.

Aktaş bu konuda umutlu.

Kasım’ı bekleyip, Aktaş’ın bir yıllık icraat ve kıyas değerlendirmelerini hep birlikte göreceğiz.

 

Balkanlara gönül köprüsü

 

Öteden beri Bulgaristan ile ilişkilerde, oradaki Müslüman Türk azınlığın milli manevi değerlere bağılığı konusundaki ihtiyaçları için çok adım atılmadığını düşünüyoruz.

Bu açığı, başında AK Parti Bursa eski Milletvekili Mustafa Öztürk’ün bulunduğu kısa adı BALKANDER olan, Balkanlar Kültür ve Yardımlaşma Derenği’nin kapatmaya çalıştığını görüyoruz.

Dernek, Yurdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı’nın katkılarıyla her yaz, 7 yıldan bu yana ‘Kardeşlik sınır tanımaz’ isimli projeyle Bulgaristan’dan Türkiye’ye öğrenci getiriyor.

Dün Öztürk’ten gelen bilgi notundan gördük ki, Bulgaristan’daki Başmüftülük tarafından seçilmiş 95 çocuk Bursa ve İstanbul’a getirilerek 3 hafta boyunca tarihi, turistik yerleri gezdirilmiş, kendilerine milli, dini, tarihi eğitimler verilmiş, çeşitli etkinliklere katılmışlar.

Gelecek adına sevindirici bir adım.

Hepsi ileride iki ülke arasında birer köprü ve gönül eri olacaklar.

Öztürk ve ekibini bu yüzden kutluyoruz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X