İhsan Aydın
İhsan Aydın

Aktaş’sız çalışma raporu görüşmesine ittifak onayı

Köşe Yazısını Dinle

Dün Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin nisan ayı üçüncü birleşiminin ana gündemi 2020 yılı faaliyet raporu idi.

Görüşmenin yapıldığı oturuma Covid testi pozitif çıkan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş katılamazken, muhalefet Başkan’ın raporu üzerinde eleştirilerde bulundu.

Meclis Birinci Başkanvekili Ahmet Yıldız’ın yönettiği oturumda faaliyet raporu üzerinde ilk sözü CHP Sözcüsü Osman Ayradilli aldı.

CHP Sözcüsü Ayradilli, borçlanmada limitin aşıldığını belirterek, Büyükşehir Belediyesi’ne ‘Stadyumu hükümete satın’ teklifinde bulundu.

Ayradilli Büyükşehir’e kentin doğru bir noktasında ilçe belediyelerine de uygun fiyatla asfalt satacak bir plent kurmasını önerdi.

Ayradilli, CHP olarak faaliyet raporuna olumsuz oy kullanacaklarını söyledi.

MHP Sözcüsü Mustafa Engin Kargılı da, “Güzel bakan güzel görür. Salgın süreci de dikkate alındığında belediye gelirleri azaldı. Buna rağmen Bursa Büyükşehir Belediyesi süreci olumlu geçirdi. Belediyenin ehil ve imanlı ellerde yönetildiği kanaatindeyiz. Desteklemeye devam edeceğiz. Rapora olumlu oy kullanacağız” dedi.

İYİ Parti Grup Sözcüsü Mehmet Temirtaş da borçlanma, faiz ödemeleri araç kiralamaları konusunda örnekler verdiği konuşmasında, kentin ulaşımına değindi.  Kentte ulaşımın çile olmaktan öteye bir hal aldığını anlatan Temirtaş, trafik için hep palyatif çözümler üretildiğini ifade etti.

 

Sözcü Özkan  CHP’li Engin Altay’ı kınadı

Ali Özkan

AK Parti Grup Sözcüsü Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan da partisinin görüşlerini aktardı.

Büyükşehir’in 2020 bütçe performansına dikkat çeken Özkan, 2.8 milyar TL olarak öngörülen bütçenin pandemiye rağmen 2.6 milyar lira olarak gerçekleşmesini başarı olarak yorumladı. Büyükşehir’in geçen yıl 302 milyon lira kredi kullanırken 792 milyon lira da kredi ve faiz ödemesi yaptığının altını çizdi.

Özkan, Büyükşehir’in 2020’de personelde de tasarrufa gittiğini, önceki yıl 5 bin 715 olan çalışan sayısının 2020’de 5 bin 470’e düşürüldüğünü, yalın belediyecilik mottosuyla da yılı 72 milyon liralık tasarrufla kapattığını hatırlattı.

Özkan’ın, CHP Milletvekili Engin Altay’ın bir TV kanalında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ının sonunu, idam edilen eski başbakanlardan merhum Adnan Menderes’e benzetmesine ilişkin açıklamasını da kınadı. Özkan, bunu CHP’lilerin de kınaması gerektiğini vurguladı.

CHP’liler ise mecliste genel siyasete girilmesini doğru bulmadıklarını vurguladılar.

 

Genel Sekreter sorulara yanıt verdi

Ulaş Akhan

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş karantinada olduğu için kendi faaliyet raporunun görüşüldüğü oturumda muhalefetin eleştirilerine yanıt verme şansı yoktu. AK Parti Sözcüsü Ali Özkan grubu adına açıklamalar yaparken, kısmen eleştirilere de yanıt verdi.

Ancak muhalefet üyelerinin sorularına kapsamlı yanıtı Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ulaş Akhan verdi.

Akhan, T-2 hattı süreci, kentsel dönüşüm, hanlar bölgesi kamulaştırması ve diğer konularda meclise bilgilendirdi. Genel Sekreter Akhan, hanlar bölgesindeki kamulaştırma oranını yüzde 22’ye ulaştığını, burası için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ‘acele kamulaştırma’ kararı çıktığını ve onay için Cumhurbaşkanı’na gönderildiğini hatırlattı.

Akhan ayrıca, BESOB Sanayi Sitesi için de girişim başlatıldığını hatırlattı. Genel Sekreter, kentin batısına da bir asfalt plenti kurmak için çalışmalar yaptıklarının altını çizdi.

Borçlanma limitlerinin 3.4 milyar TL olduğunu kaydeden Akhan, henüz bu limitin dolmadığını ve daha 700 milyon liralık bir borçlanma hakları olduğunu dile getirdi.

Genel Sekreter, 443 adet kiralık araçları bulunduğunu, yüzde 4’lük bir azalış olduğunu, artık tek bir havuzdan, Destek Hizmetleri Şube Müdürlüğü üzerinden araç kiralaması yapıldığını ifade etti.

Gürsu-Çalı Metro Hattı ve diğer metro hatlarına ilişkin önce bir fizibilite sürecinin gerektiğini, daha sonra da projelendirme ve buna uygun kredilendirmenin gerektiğine de değinen Akhan, sadece Gürsu-Çalı Metrosu için 1 milyar liralık kaynak ihtiyacı bulunduğunu işaret etti.

Akhan, Üniversite-Görükle hattına ilişkin müjdeyi bu yıl içerisinde Bursa ile paylaşmayı hedeflediklerini de söyledi.

Genel Sekreter Akhan, İntam planında mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı çıktığını da açıkladı.

Başkan Aktaş’ın çalışma raporu AK Parti ve MHP’li üyelerin oylarıyla kabul edildi.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X