Devletin vatandaşla barışmasını sağlayacak imar affı için başvuru süresi azalıyor.
31 Ekim’de ruhsatsız ya da ruhsat hilaflı yapıların affı için tanınan süre doluyor.
Ekim sonunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı süreyi yeniden uzatır mı?
Onu şimdilik bilemiyoruz.
Fakat Bursa’nın akademik meslek odası yöneticilerinden bir uyarı geldi.
Elektronik postamıza düşen iletiden gördük ki, imar affı istismarcıları boş durmuyor.
Demek ki, başvurunun son gününe kadar ilave katlara devam edecekler.
Yasa buna bir sınır koydu. 2017 sonrası yapılanlar kapsam dışı.
Bu durum Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yapılan ziyarette gündeme gelmiş.
İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak imar affından yararlanmak için Bursa’dan son zamanlarda hızlanan kaçak yapılaşmanın durdurulması çağrısında bulunmuş.
Şube yöneticileri Mustafa Er, Ayşe Asena Dişbudak, Alper Dağdelen ve Ahmet Gönüllü ile birlikte Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Cemalleddin Başaran’ı ziyaret eden Albayrak bu görüşmede bir uyarı ihtiyacı duymuş.
İMO Bursa Şube Başkanı üyeleri ve şantiyeler nedeniyle sahada tespit ettikleri hareketliliği hatırlatarak devletin ilgili organlarını uyarmış.
Albayrak, bununla kalmamış, mevcut tüm kaçak yapıların da yeni felaketlere yol açmaması için bir an evvel dönüştürülmesi çağrısında bulunmuş.
Katlarına ilaveler eklemek suretiyle aftan azami ölçüde faydalanmak isteyen istismarcıların yaptıkları yanın kâr kalır mı?
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Başaran da bu uyarı üzerine, şimdiye dek il genelinde tespit edilen 512 kaçak bina için yıkım çalışması yapılacağını açıklamış.
Başaran’ın açıklamaları Bursa’nın geleceği adına sevindirici.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un da talimatıyla yasanın suistimal edilmesine Bursa’da da izin verilmeyeceğini ve söylemiş.
2017 yılı sonrası yapılmış kaçak yapıların yasadan faydalanmasının mümkün olmadığının altını çizmiş ve bu konuda asla taviz verilmeyeceğini vurgulamış.
Yani, yasayı istismar etmeye yeltenenlerin devlet ensesinde.
İlk tespitlerin yıkımı için düğmeye basılmış.
Bu konuda daha evvel Osmangazi Belediyesi’nin de ilçenin değişik semtlerindeki ruhsatsız yapılar için harekete geçerek kısmi yıkım yaptığını hatırlıyoruz.
Kaçak yapıdan çok çekmiş, çarpık kentleşme ile silueti bozulmuş Bursa’da artık yeni ruhsatsız yapılara izin verilmemeli.
Kentlerde artık yeni kaçak yapıların yeri olmamalı.
Bu konuda Bursa’mızın öne çıkan akademik meslek odalarından İMO’nun ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün aynı düşünüyor olması kentimiz için bir şans.
Aynı hassasiyetin ilçe belediyelerimizce gösterildiğini de biliyoruz.
Bu kentte yaşayan yurttaşlar olarak, bizlerin de aynı sorumlulukla hareket etmemizde gelecek nesiller adına fayda olduğunu düşünenlerdeniz.
İMO yöneticilerin ziyaretinde sadece imar affı suistimalcileri gündeme gelmemiş.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Başaran İMO üyelerinin de çalıştığı yapı denetim şirketlerinin ilgilendiren düzenlemenin aralık ayından itibaren değişeceğini müjdelemiş.
Yapı denetim için gelen projelerin şeffaf ve adil biçimde bakanlıkça firmalara dağıtılacağını duyurmuş.
Bu da yeni bir gelişme.
Düşük fiyatla, birbirleriyle rekabet edip, batmaya neden olan yapı denetim şirketi sahip ve yöneticileri de bu durumdan hoşnut olacaklardır.
Uygulamanın bağımsız denetime yol açacağını düşünen İMO Başkanı Albayrak da umutlu olduklarını dile getirmiş.