Dün bu sütunlardan, Türkiye Belediyeler Birliği’nin talebi üzerine, borçlu belediyelerin genel bütçe vergi gelirlerinden aldıkları paylardan yüzde 50‘ye varan orandaki kesintinin hükümet tarafından dört ay ertelendiğini duyurmuştuk.
Yerel yönetimlere can suyu olarak görülen kesinti ertelemesine Bursa‘dan bir itiraz geldi.
İller Bankası ve özel bankalardan kredi kullanan ve geri ödemelerde bir sıkıntı yaşamayan Bursa Büyükşehir Belediyesi, borçlu belediyelere vergi gelirlerinden kesinti ertelemesine karşı çıktı.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, dünkü yazımız üzerine arayıp, “Borç kesintisinin ertelemesinin bize faydası yok, aksine daha zararı var” dedi.
“Bizim devlete taktığımız bir borcumuz yok” diyen Başkan Altepe, şöyle devam etti:
“Biz taksitlerimizi günü gününe ödüyoruz. Borç takan belediyeler için kesinti iyi gibi görünse de biz bu yüzden İller Bankası’ndan uygun koşullarda yeni kredi alamıyoruz. Ertelenen alacaklar için İller Bankası borçlarını düzenli ödeyen diğer belediyelere düşük faizli, uygun koşullu kredi vermiyor. Vereceği kredi rezervi azalıyor. Haliyle, bundan borcuna sadık belediyeler olarak bizler olumsuz etkileniyoruz.”
Kesintinin dört ay ötelenmesinin belediyelerin borcunu azaltmayacağını, daha da artıracağını anlatan Altepe, “40 milyon lira borçları varsa kesinti ertelenince bu azalmayacak ki, belki de 45 milyon TL’ye çıkacak” diye konuştu.
“Bursa’nın parası İller Bankası tarafından kesilmiyor. Çünkü bizim devlete taktığımız bir borç söz konusu değil. Biz kredi taksitlerimizi kendimiz ödüyoruz” diyen Altepe sözlerini şöyle devam ettirdi:
“Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek önderliğinde Genel Başkan yardımcımız ile görüşürken bu konu da gündeme geldi. Ben parmak kaldırmadım. Hatta, Melih Başkan niçin parmak kaldırmadığımı sordu. Çünkü bu ertelemenin bize, borcunu düzenli ödeyen belediyelere zararı olacağını düşünüyorum dedim.”
Recep Başkan’ın itirazına hak veriyoruz.
Bursa‘nın kredibilitesinin yüksek olduğu da biliniyor.
Gerek Büyükşehir Belediyesi gerekse BUSKİ Genel Müdürlüğü’nün iç ve dış finans kuruluşlarından temin ettikleriz kredilerin geri ödemesinde bugüne dek bir sıkıntı duymadık.
Bu yüzden bütçenin öngördüğü oranlarda borçlanma var, ama Altepe’nin de belirttiği gibi şehrimizin üstüne yatılan, ödenmeyen, ödenemeyen ya da devlete takılan bir borcurun söz konusu olmadığı anlaşılıyor.
Büyükşehir Belediyesi bu yüzden ertelemeden Bursa olarak etkilenecek.
İller Bankası’na yapacağı yeni kredi başvuruları rezerv yetersizliği gerekçe gösterilerek bekletilecek ya da verilmeyecek.
Dün biz buradan borçlu belediyelere kesinti ötelemesini kıyak gibi gösterdik ama, borcuna sadıklara da erteleme adeta ceza olmuş.
4 aylık kesinti ötelemesinin faturası borcuna sadık belediyelere çıkmış görünüyor.
Hükümet borcunu düzenli ödeyen belediyelere de ayrı bir teşvik düzenlemesi getirmeli.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi‘nin geçmişte yapılmış hatalı bir baraj finansmanı yüzünden borcunu 100 yılda bile ödeyemeyeceği biliniyor.
4 aylık kesinti ertelemesi komşu kentin borcunu azaltmayacak, aksine çoğaltacak.
Çünkü; Kocaeli’nin barajdan kaynaklı dış borcunun, vergi gelirleri paylarından 100 yıl kesintisi yapılmasa dahi ancak faizini zor ödeyeceği biliniyor.
Anlaşılan, hükümetin bu uygulaması borç takmayı adet haline getiren belediye başkanları için bir bakıma teşvik olacak.
Tıpkı, vergisini zamanında ödeyen mükelleflere getirilen yüzde 5’lik indirim gibi, borcunu düzenli ödeyen belediyelere de bir ödül artık şart oldu.