İhsan Aydın
İhsan Aydın

Ambulans ve cenaze araçları hiç boş değil

Dün sabah bir yakın ziyareti için Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne bağlı Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gittik.

Hem girişte hem çıkışta gördük ki, ambulansların biri gidip diğer geliyor.

Acil hasta nakil araçlarının neredeyse hepsi hastaneye Covid-19 şüpheli vaka taşıyor.

Tablo ürkütücü.

Ambulanslar sıra sıra dizilmişler.

Bursa’nın vaka tablosu korkutucu boyutlara ulaştı.

Ne yazık ki, her gün sayıları binlerle anılan vakalar kentimizin sağlık tesislerinin kapasitelerini aşırmış görünüyor.

Virüse karşı vurdumduymazlığımızın, aymazlığımızın, egoistliğimizin bedelini hep birlikte şehir olarak ödüyoruz.

Vaka tırmanışı sadece Bursa’da değil diyenleriniz olabilir. Ama Bursa olarak Türkiye’nin en fazla vaka artış oranına sahip il ünvanına ulaşmamızda çoğumuzun katkısı var.

Kurallara uyan hemşerilerimiz üstüne alınmasınlar. Onlar zaten sorumlu yurttaş olmanın gereğini yerine getiriyorlar.

Hastanelerde sadece ambulans yoğunluğu yok. Morglarda da kapasite dolmuş durumda.

Defin için alınan naaşlardan boşalan kabinler hemen doluyor. Hatta, kimi hastanelerde ilave morg açılma çalışmalarının bile olduğunu duyuyoruz.

Hasılı, bireysel olarak basit tedbirlerle salgının kontrol altına alınmasına katkı sunabilecekken, kentimizin vaka haritalarının kırmızıya bürünmüş olması üzücü.

Bunu değiştirebilmek yine bizim elimizde.

Zorunlu değilsek dışarıya çıkmayarak, çıksak da kalabalıklara girmeyerek, maskesiz dolaşmayarak, mesafemizi koruyarak ve nihai olarak da hijyene dikkat ederek sağlık ordumuzun işini kolaylaştırabiliriz.

Bizim sağlığımız için canını feda edenleri bu yolla destekleyebiliriz.

 

Büyükşehirde Mezarlıklar Müdürlüğü’nün yükü arttı

 

Sadece hastanelerin görüntüsü içler acısı değil.

Kapasiteleri dolup taşan sağlık tesisleri gibi Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin defin hizmetlerinde de olağanüstü bir yoğunluk yaşandığı konuşuluyor.

Öyle ki;

Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Şube Müdürlüğü’nün araç sayısının zaman zaman yetersiz kaldığını duyuyoruz. Morglardan gasilhanelere ve mezarlıklara nakil yapacak araçların son günlerde artan Covidli cenaze karşısında taşımaya yetişemediğini, gecikmeli olarak hastanelere gittiğini duyuyoruz.

Bunu, şehrimizdeki virüs tablosunun ulaştığı vahamet açısından da belirtme ihtiyacı görüyoruz.

Tıpkı sağlık çalışanları gibi, vefat etmiş hemşerilerimize son hizmeti yapan Mezarlıklar Şube Müdürlüğü idareci ve çalışanlarının da artan vakalarla birlikte  büyük bir özveri sergiledikleri, hatta, gassal, memur, mezar kazıcı gibi çalışanlardan bir kısmının da kahrolası illete yakalandıklarını haber alıyoruz.

Büyükşehir’in vatandaştan en çok takdir gören birimlerinden biri olan defin hizmetlerindeki bu yoğun tablo da, tedbir için aklımızı başımıza almamız gerektiğine işaret ediyor.

 

O Dağ’ın Orhan Abisiydi

 

Geçtiğimiz gün bu sütunlardan Keles Belediye Başkanvekili İnşaat Mühendisi Orhan Çetin’in Başkan Mehmet Keskin’in yerine makama vekalet ederken Covid-19’a yakalandığını aktarmıştık.

Bursa Şehir Hastanesi’nde bir süredir yaşama tutunma mücadelesi veren Keles Belediye Meclis Üyesi Orhan Çetin’i kaybettik.

Çetin, gülen yüzü, herkese pozitif yaklaşımı, yardımseverliğiyle sadece Keles’in değil tüm Dağ ilçelerinin de Orhan Abisi olarak tanınıp, seviliyordu.

O’nu, insanlığını pençesine yapışan illet hastalık aramızdan kopardı. Çetin’in ölümüyle sosyal medyada kendini sevenlerin yüzlerce üzüntü paylaşımı gözümüze çarptı.

Üyesi olduğu, yönetimlerinde yer aldığı Dağ-Der ve İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi de Çetin’in ölümünü üzüntüyle paylaştı.

Şu bir gerçek ki; bu illet her gün bir tanıdığı, yakını, eşi dostu, kentimizin sevilen, sayılan simalarını bir biri aramızdan alıyor.

Çetin’in naaşı dün doğum yeri olan Avdan Mahallesi’nde aile yakınlarının yanına  defnedildi.

Biz de merhuma Yüce Allah’tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X