İhsan Aydın
İhsan Aydın

Aşılama niye hızlanamıyor?

Köşe Yazısını Dinle

Sağlık Bakanlığı’nın dijital ortamdan anlık güncellediği aşı haritasına sık sık göz atıyoruz.

Hem ülke geneli hem de ilimizdeki aşılama rakamlarını her gün merak etmiyor değiliz.

Zira, aşılama ne denli hızlanırsa, pandeminin olumsuz etkilerinden uzaklaşmamız da o denli çabuklaşacak.

Rakamlar ülke genelindeki aşılanan yurttaş sayısının birinci dozda 8 milyonu aştığını, ikinci dozda da 5 milyonu bulduğunu gösteriyor. Toplamda 13 milyonu geçen bir aşılama var.

Başlangıçta aşılamaya hızlı giriş yapan ve öncelikli olarak sağlık çalışanlarını aşılayan bakanlık, sonrasında tedarik sıkıntısından mıdır nedir, aynı hızı maalesef sürdüremedi.

Kimi uzmanlar, bu hızla aşılamanın 1,5 yılda anca tamamlanabileceğini ileri sürüyor.

Tabloya kentimiz Bursa açısından baktığımızda da benzer bir durum söz konusu. Nüfusu Bursa’dan daha az gözüken illerdeki aşılama oranları bile bizden daha yüksek durumda.

Bursa’da aşılama sayısı dün akşam saatleri itibarıyla toplamda 482 binlerde.

Bursa’da ilk dozda aşılanan yurttaş sayısı 300 bini aşarken, 2. doz aşılanan hemşerimizin sayısı da 182 binlerde görünüyordu.

Rakamlar Bursa gibi Türkiye’nin dördüncü büyük kenti için gerçekten düşündürücü.

Demek ki, aşı tedarikinde bir sıkıntı söz konusu. Yahut, vatandaş endişeleri yüzünden aşı randevusu almaktan imtina ediyor, ya da kolay randevu alamıyor.

Ne olursa olsun, 3 milyon 101 bin nüfuslu bir kentte yarım milyonu bile bulmayan aşılama rakamlarıyla istenilen sonucu alabilmemiz zor görünüyor.

Aşılama beraberinde toplumdaki antikor oranı yüksek bireylerin artmasını sağlayacak. Bu da virüsün bulaşma riskini aşağılara çekecek.

Bizim, aşılama sayımızı artırmaktan başka çaremiz görünmüyor.

Yerli aşının kullanımı için nisan gibi bir termin verilmişti ama bunun daha sonra yıl sonu olarak revize edildiğini de biliyoruz.

Acaba yavaşlığın nedeni biraz da yerli aşının çıkmasını beklemek mi dersiniz?


Kart16 ile destek sürecek

Pandemi döneminde gördük ki, Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere Bursa’daki yerel yönetimler hemşerilerine her anlamda destek verdiler.

Hayata tutunmanın daha da öne çıktığı bu dönemde, merkezi hükümetin yaşamsal desteğine yerel yönetimlerimiz de kendi bütçeleri ölçüsünde katkı koydular.

Hiç şüphe yok ki, adı gibi büyük olan Büyükşehir Belediyesi ihtiyaç duyan herkese, kendisine ulaşanlara imkanları ölçüsünde el uzatmaya devam etti.

Üstelik bunu yaparken, devam eden dev projelerini de aksatmadı.

Dün sosyal medyada dikkatimizi çekti.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, kendilerine maddi yardım için başvuranlara dağıtılan Kart16 ile şimdiye dek binlerce Bursalıya istedikleri marketten alışveriş imkanı sunan Kart16 sayesinde katkı sağladıklarını, bundan sonra da aynı desteği daha fazla hemşerilerine ulaştırmayı sürdüreceklerini açıkladı.

Sosyal yardımların pandemi döneminde zirveye çıktığı kentimizde Büyükşehir Belediyesi bu işin hep öncüsü oldu.

Şimdi görüyoruz ki, aynı destek sürecek. Hele hele, ramazan ayının yaklaştığı şu günlerde ihtiyaç sahipleri için bunun anlamı daha büyük.

Pandemi döneminde erzak paketlerinden meyve filelerine, dezenfektan maddelerinden yalnız yaşayan büyüklere yemek servisine kadar yardımda bulunan Büyükşehir Belediyesi’nin bunu şimdi de Kart16 ile sürdürdüğü anlaşılıyor.

Hazır paket yerine, ihtiyaç sahibi alilenin kendi istediklerini alabileceği bir modele dönülmesi sevindirici.


Bozbey’den izahat var

Dün bu sütunlardan 80’lerde kooperatiflerin arsa üreticisi olarak kurulan Emir-Koop’taki genel kurulun sonucuna ilişki bilgiler paylaşmıştık.

O makalemizde Emir-Koop’un Başkanlığı’na Nilüfer’in önceki dönem belediye başkanı Mustafa Bozbey’in kardeşi Hüseyin Bozbey’in getirildiğini aktarmıştık. Meğer, Hüseyin Bozbey’in de yer aldığı o listenin başındaki isim mevcut Başkan Sabri Akgün’ün aynı görevine devam edeceğini öğrendik.

Bu bilgiyi de eksik olmasın eski Başkan Mustafa Bozbey verdi.

Bozbey, “Mevcut yönetim zaten yıllardır göreve devam ediyor. Son kongrede de aynı yönetim seçildi. Bunların içinde kardeşim de var ama kendisi Emir-Koop başkanı değil. Benim de burayla ilgim, alakam yok” dedi.

Biz de Bozbey’in bu hatırlatması üzerine, Emir-Koop yönetiminin engin hoşgörüsüyle düzeltmemizi yapmış olalım.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X