İhsan Aydın
İhsan Aydın

Bakanlık Çalı-Demirtaş Metrosu’nu üstlenmeli

Köşe Yazısını Dinle

Önceki gün yoğunluktan açılışa katılamadık ama Bursaray’ı Emek’ten Balat’a uzatacak yaklaşık 1 kilometrelik tek istasyonda deneme sürüşleri başladı. Önümüzdeki haftadan itibaren de yolculu seferlerle Bursaray istasyonlarına bir durak daha eklenmiş olacak.

Nihai hedef ise çok sarkan bu etabı Şehir Hastanesi’ne bağlamak.

Bursa’nın Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı başta olmak üzere diğer bakanlık projelerinin de bir şansızlıktır almış başını gidiyor. Hiçbir proje, ihale edildiği termin içinde bitirilemedi. Yıllara sarkan, çokça bakan, başbakan eskiten projelerimiz var. Hızlı tren, tüneller, raylı sistem projeleri, ulaşım ağı projeleri, sulama göletleri, barajlar, sağlık tesisleri hemen hepsi öngörülen tarihin çok sonrasında bitiyor.

Emek-Şehir Hastanesi hattı da onlardan biri. 5 kilometrelik hat yıllardır bitirilemedi. Mudanya yolu üstünde çekilen trafik çilesi de Bursalıların canından bezdirdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu Emek-Balat arasındaki deneme sürüşlerini bizzat kendisi yaptı. Bursa’ya gelmişken sayın bakandan Büyükşehir Belediyesi’nin planladığı Çalı-Demirtaş Metrosu’nu kendilerinin üstlenmesinin müjdesini vermesini bekledik.

Ama o müjdeyi vermemiş.

Elbette, Büyükşehir Belediyesi talep edecektir ama bakanlığın, Ankara’nın İstanbul’dan başka bir yeri gözü görmüyor.

Varsa yoksa İstanbul.

İstanbul’a yüzlerce kilometre bakanlık metrosu yapmakla övünülüyor. Bursa, son Emek-Şehir Hastanesi hattı hariç, tüm raylı sistemlerini kendi kaynaklarıyla yaptı. Buranın metro araçlarını almak da Bursa’ya kaldı. Bakanlık vagonları almaktan da imtina etmiş.

AK Parti Genel Merkezi artık Bursa’daki sıkıntıyı fark etmeli. Bursa, AK Parti’nin elinden Gidebilir. Buranın tüm raylı sistem hatlarını bundan böyle bakanlık yapmalı. Kim seçilirse seçilsin, yeni metro hatlarını Büyükşehir Belediyesi bütçesi ile bitirmek mümkün değil.

Ama Bursa’yı ziyaret eden Bakan Uraloğlu’ndan bunun müjdesini duyamadık. Cumhurbaşkanı Erdoğan o müjdeyi 28 Mart’taki Bursa mitinginde hemşerilerimize vermeli.

AK Parti kurmayları ve bakanlar artık, Türkiye’nin İstanbul’dan ibaret olmadığını kabullenmeliler.

Anadolu’da, merkezi hükümet desteğine muhtaç onlarca şehir ve belediye var. Buralarda kendilerine destek olunmasını, projelerine finans sağlanmasını bekliyorlar.

Sarıbal’ın önerisi İMO’yu kızdırdı

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaptı. Sarıbal, Hatay’daki deprem konutlarından yola çıkarak, buradaki projelerin hızlandırılması için şantiye şefinin sorumluluğundaki yapı sayısının 2-3 katına çıkarılmasını teklif etti.

Bu teklif İnşaat Mühendisleri Odası Genel Merkez ve şubelerini de ayağa kaldırdı. Sarıbal’ın teklifinin kabul edilemez bulan İMO Bursa Şubesi, mühendislik hizmetinin azaltılmasını önermenin son derece üzücü bir durum olduğunu, yapı üretme işinin inşaat mühendisinin kontrolünde olması gerektiğini hatırlattı.

Kendisi de mühendis olan, üstelik TMMOB’a bağlı bir meslek odasında yöneticilik yapmış birinin böylesi bir teklifte bulunurken, işin aslını ve gerekliliğini bilmemesi, mühendislik hizmetinin azaltılmasını teklif etmesi son derece üzücü bir durumdur” denilen açıklamayla Sarıbal’dan önerisini ve açıklamasını düzeltmesi talep edildi.

İMO’nun, ‘Her şantiyeye bir şef’ kampanyası başlattığı dönemde Sarıbal’ın deprem bölgesindeki konutlarını gecikmesini önleme adına yaptığı çağrı bize göre de doğru olmamış. Kaldı ki, İMO Bursa Şubesi, Türkiye’de tüm şantiyelere yetecek kadar inşaat mühendisin bulunduğuna işaret etmiş.

Sarıbal’ın böylesi çıkışları meşhur. Kendisini Bursa kamuoyu, olaylı Bursaspor-Amedspor maçlarından tanıyor. Milletvekili seçildiği kentin haksızlığa uğramış takımını değil, yaşanan olaylar karşısında başka şehrin takımını savunacak kadar marjinal çıkışları var.

Dolayısıyla, mensubu olduğu TMMOB’un bir odasının tüm üyelerini ayağa kaldıran böylesi bir teklif yapmasını da çok yadırgamamak gerek.

Siyasetten, stresten uzaklarda ezgilerle Anadolu’ya uzanmak

Bu sütunlardan gündem siyasete endeksli ve yerel seçim süreci de olduğu için hep adayları, projeleri, vaatleri yazıp çiziyoruz. Fakat, insanın kendisini biraz bu ortamdan uzaklaştıracak şeyler de bulması gerekiyor.

Biz bir yere aday değiliz ki, arada kendimize de zaman ayırmak gerek.

Önceki akşam iftar sonrası uzunca süredir davetli olduğumuz halde, dinleme fırsatı bulamadığımız Yurt Ezgileri Topluluğu’nun Ataevler Basın Kültür Sarayı’ndaki konserine gittik.

Şef Yaşar Kemal Alim’in çalıştırdığı koro dinleyenleri seslendirdikleri ezgilerle Anadolu’nun dört bir yanına götürdüler. Çalışmalarını Nilüfer Belediyesi’nin desteğiyle Konak Mahallesi’nde yapan, konserlerini de Uğur Mumcu Salonu’nda veren Yurt Ezgileri Topluluğu’nun birbirinden değerli korist, orkestra ve solistlerini dinlemeyi tavsiye ederiz.

Ruhunuzu hitap eden birbirinden değerli türkülerimizi dinlemek için burası tam aradığınız bir yer.

1 adet yorum var

Bir adet yorum var

  1. Ustadim sadece istanbul ankaraya agirlik verseler neyse. Izmit ve Antepteki hatlari da bakanlik yapiyor. Bize gelince üvey evlat muamalesi. Bir donem once bitmesi gereken hatlar bi sonraki donemde zar zor bitiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X