İhsan Aydın
İhsan Aydın

BALGÖÇ’teki değişim grubunun şube vaadi

Köşe Yazısını Dinle

Bursa’nın çok üyeli STK’larından BALGÖÇ kongreye hazırlanıyor.

Prof. Dr. Yüksel Özkan’ın CHP Milletvekilliği için istifasının ardından Vekil Veli Öztürk tarafından yönetilen BALGÖÇ’ün önümüzdeki günlerde yapılacak kongresinde iki aday yarışacak gibi görünüyor.

Onlardan biri BALGÖÇ’ün eski genel başkanlarından Prof. Dr. Emin Balkan diğer isim ise Uludağ Üniversitesi Öğretim üyelerinden Doç. Dr. Kader Özlem.

Özlem aynı zamanda Bakan Göçmenleri ve Mülteci Dernekleri Federasyonu’nun da Başkanı.

Doç. Dr. Özlem ve ekibi, BALGÖÇ Yenilik ve Değişim Hareketi adıyla şubelerde destek arıyor.

Derneğe bağlı ilçe şubelerini ziyaret eden Özlem’in yeni dönemde camiayı kucaklayıcı bir anlayış ve kurumsallaşma vaadinde bulunduğunu görüyoruz.

Doç. Dr. Özlem’in, binlerce üyesiyle Bursa’nın ve Türkiye’nin öne çıkmış STK’larından olan BALGÖÇ’ün kongresinde seçilmeleri halinde mevcutlara ilaveten Ankara’ya da bir şube açma sözü verdiği anlaşılıyor.

“Bu camia yeniden zirvede olacak. Balkan göçmenleri camiası her şeyin en güzelini hak ediyor” diyerek yola çıkan Yenilik ve Değişim Hareketi’nin ilçelerdeki şubelerde de ilgi gördüğünü fark ediyoruz.

Bakalım kentimizdeki Balkan camiası derneğin koltuğuna hangi ismi oturtacak?

STK kongrelerindeki çok adaylı başkanlık yarışlarının camialarda bölünme ve guruplaşmayı da beraberinde getirdiğini biliyoruz.

BALGÖÇ’te bunun yaşanmamasını diliyoruz.

 

TOPLU TAŞIMADA NE KADAR GÜVENDEYİZ?

İstanbul Metrosu’nda yaşanan son saldırganlık gösterdi ki, X Ray cihazından geçmiş olmasına rağmen kentteki yolcu güvenliği sıkıntılı.

Birkaç gündür sosyal medyayı sallayan o görüntüler tüm Türkiye’de toplu taşıma güvenliğini bir kez daha tartışmaya açtı.

Psikopat ve suç makinesi bir şahıs elindeki bıçağıyla metroda kadınlara ağıza alınmayacak küfürlerle saldırıyor ve ne hazindir ki, bıçaklı caniye kimse bir şey yapamıyor.

Neyse ki güvenlik güçleri yaptıkları baskınla o caniyi evinde enseliyor.

Görüntüler tüm Türkiye’yi dehşete düşürdü.

İnsan hayatı bu kadar ucuz mu dedirtecek türden bir saldırganın toplu taşıma araçlarına bıçağıyla, elini kolunu sallaya sallaya girebilmesi düşündürücü.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi soruşturma açmış ama açsa ne olacak? Allah’tan bir can kaybı yok.

Peki Bursa’da durum ne?

Dün BURULAŞ Genel Müdürü Mehmet Kürşat Çapar’a Bursa’daki toplu taşıma sistemlerinde bu tür canilere karşı ne gibi tedbirlerin alındığını sorduk.

Genel Müdür Çapar BURULAŞ’ın toplu taşıma sisteminde de rutin kontrollerin yapıldığını, metro istasyonlarında güvenlik görevlilerin çantaları el dedektörleriyle metal aletlere karşı kontrolden geçirdiklerini anlattı.

Bursa’daki sistemde X-Ray cihazı bulunmadığını kaydeden Çapar, bunun için büyük bir yatırım ve istihdama gerek olduğunun altını çizdi

O halde, yolcular olarak hepimiz bu tür saldırganlara karşı hazırlıklı olmalıyız.

Tepkisiz toplumun canisi bol olur.

 

PLASTİK ATIKLARIMIZ EKONOMİYE DÖNÜYOR

Onu Bursa İl Dernekleri Federasyonu BİLDEF ve Bursa Niğdeliler Derneği başkanlığından tanıyoruz.

Mustafa Dursun şehrimizde uzunca süredir geri dönüşümle uğraşan bir işinsanı.

Yanında onlarca insan çalıştırıyor.

Sosyal medyada dolaşırken dikkatimiz çekti ve kendisini arayıp bilgi aldık.

Nilüfer’deki Kayapa Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyete geçirdikleri geri dönüşüm fabrikasıyla Bursa’nın plastik atıklarını ekonomiye geri kazandırıyorlar.

Bunların başında içinde toprak, su ve hava için en tehlikelilerden olan plastik atıklar geliyor.

Dursun, toplanan deterjan maddesi kaplarını Kayapa’da 25 milyon liralık yatırımla hayata geçirdikleri fabrikada yıkayıp işledikten sonra elde edilen mamülün damla sulama sistemlerinde kullanıldığını hatırlatıyor.

Günlük 40, aylık bin ton dolayında atık işleme kapasitesine sahip fabrikada elde edilen mamülle çiftçilerin damla sulama sistemlerinin yüzde 50 daha ucuza mal edildiğini hatırlatıyor.

Plastik toplayıcıların toptancılara teslim ettikleri geri dönüşüm ürünlerini kendilerinin satın aldıklarını hatırlatan Dursun, bu konuda belediyelerle çalışmaya da hazır olduklarını, onların topladığı atıkları da işleyebileceklerini belirtiyor.

Fabrikada halen 40 işçinin çalıştığını da kaydeden Dursun, elektrik ve su gibi gider kalemlerindeki artışın kendilerini de etkilediğini sözlerine ekliyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X