İhsan Aydın
İhsan Aydın
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Başkan Altepe’den istemezükçülere rest

İlave imar hakkıyla çürük yapıları güçlendirmeye dönük girişim kentin gündemine oturdu.

Meslek odaları, kimi STK‘lar bu işe karşı çıkarken, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe‘den de itirazcılara rest geldi.

17 ilçede uygulanacak 0,50 emsal artış kararını kente karşı ‘altın vuruş’ diye tanımlayan TMMOB Bursa İl Koordinasyon KuruluNilüfer Kent Konseyi veDoğader’e Başkan Altepe, “Bu işte vebal de var. Yarın o sitelerde can kaybı yaşandığında vicdanen nasıl rahat olunacak” diye sordu.

Dün Olay Medya‘da ağırladığımız Başkan Altepe, emsal artışı eleştirilerine ‘rant’ ve‘altın vuruş’ olarak bakan kesimlere bir hayli içerlemiş.

Ne rantı? insanların ölmemesi için getirilen bir rant bu” diyen Altepe, Bursa‘nın deprem bölgesi olduğunu ve 1070 mahalleyi belediyenin tümüyle dönüştüremesnin mümkün olmadığını anlattı.

Sitelerin kendi parsellerinde çözüm bulmalarının yoğunluk getirmeyeceğini, altyapıya gelecek yükün yenileme ile giderilebileceğini, ama belediyenin şahıs mülklerini yıkıp yeniden güçlendirmesinin mümkün olmadığını kaydeti.

Nilüfer Sitesi’nden örnek veren Altepe, risk altındaki siteden gelen emsal artış talebini kabul ettiklerini, buranın depreme bile gerek kalmadan yıkılma riski altında olduğunu ileri sürdü.

Aynı yöntemin oteller için uygulandığını ve kent için sıkıntı olmadığını da hatırlatan Altepe, yoğunluk eleştirilerine de, “Bursa’ya zaten her yıl 50 bin kişilik yoğunluk geliyor. Her yıl binlerce araç trafiğe çıkıyor. Altyapının toleransı var  yanıtını veriyor.

Altepe, yargı kararıyla artışın durdurulması halinde ise, Bu karar oybirliğiyle alındı.Bursa’nın yapıların yüzde 15’i riskli, yani 300 binin üzerinde riskli yapı var. Bu 300 bin kişi ölsün mü” diye sordu.

Altepe, istemezükçülerin “altın vuruş” tanımlaması için de, “İnsan hayatını kurtarmak için bundan daha iyi altın vuruş olur mu” diye sordu.

Anlaşılan bu iş daha çok konuşulacak.

Ama Başkan da uygulama konusunda kararlı görünüyor.

 

İSKEP ile balık tutmak

 

Avrupa Birliği tam 8 milyon Euro fonlamış.

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) proje üretmiş.

Kısa adı İSKEP, yani İstihdam İçin Koordinasyon ve Eğitim Projesi.

Hedef kitle; engelliler, gecekonduda oturanlar, şiddet mağduru kadınlar, Romanlar, çalışan çocukların ebeveynleri, uyuşturucu bağımlıları, eski hükümlü ve tutuklular.

Türkiye’de 12 belediye tarafından uygulanıyor.

Bunların içinde Bursa Büyükşehir ve Yıldırım belediyeleri de var.

Çoğumuzun haberdar olmadığı bu projeyi Büyükşehir’de Emel Baskıntek başına koordine ediyor.

TBB’nin Ankara Merkez ofisince takip ediliyor. Yakında 10 kentte yerel ofisler açılacak.

O projenin önceki akşam Burfaş Dobruca Tesisleri’nde tanıtım toplantısı vardı.

TBB Dış İlişkiler Uzmanı Cemal Baş, Proje Ekip Lideri Portekiz eskiÇalışma Bakanı Paulo Pedroso projenin sunumunu yaptılar.

Pedroso’nun, Bireylere balık vermiyoruz, balık tutmayı öğreterek hayatta kalmasına ve tekne almasına destek olmak istiyoruz” sözleri aslında herşeyi özetliyor.

Dezavantajlı kesimlerin istihdama katılmaları için başlatılmış eğitim ve koordinasyon projesi.

TBB Uzmanı Baş da bu konuda ve diğer alanlarda AB destekli projeler için gönüllü belediyelerle çalıştıklarını söylüyor.

Toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanvekili Şükrü Köse ile Yıldırım Belediye Başkan Yardımcısı Fatih Polat da katıldı.

Geçen yıl uygulamaya geçen projenin çıktıları önümüzdeki aylarda alınmaya başlanacak. 

 

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X