İhsan Aydın
İhsan Aydın

Başkan Bozbey’den ültimatom genelgesi

Köşe Yazısını Dinle

31 Mart yerel seçimlerinde CHP’nin 47 yıl sonra yeniden kazandığı Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde değişim rüzgarı lodosa dönüşebilir.

Bayram dönüşü başlanılan ilk mesai gününe Büyükşehir’de tüm bürokratları ve birimleri ilgilendiren başkanlık genelgesi yayınlandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in imzasıyla yayınlanan genelgeyle, 15 Nisan tarihi itibariyle Büyükşehir Belediyesi, genel müdürlükler ve belediye iştiraklerinde her türlü ödeme, harcama, ihale, doğrudan temin, mal ve hizmet alımı, personel alımı, araç kiralama, alım satım, gayrimenkul kiralama, alış satışı ve benzeri gibi tüm işlemler ikinci bir emre kadar durduruldu.

Büyükşehir tarihinde belki de ilk kez bu kadar keskin bir genelge ile her şeyin durması isteniyor.

Başkan Bozbey’in yeni kadrolarını oluşturmasına kadar genelgenin geçerliliğini sürdüreceği konuşuluyor.

Yani, önceden ihale takvimiyle duyuruya çıkılmış olsa bile her türlü ihale gerçekleşemeyecek.

Yöneticilerin ödeme yapma, personel alma, çıkarma vb. gibi yetkileri de sonlandırılmış durumda.

Genelgenin Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kurumlarıyla, şirketlerini adeta geçici süreliğine kilitleyeceğini söyleyebiliriz.

Taa ki, ikinci bir genelge ile yeni yöneticilerin işbaşı yapmasıyla bu işlemlere yeniden başlanabilecek.

Diğer yandan;

Başkan Bozbey, 31 Mart gecesinde ortaya çıkan tablo ile birlikte izne çıkan genel sekreter yardımcıları, daire başkanları, şube müdürleri ile bağlı şirket müdürleri ve bunların yerini dolduran tüm yöneticilerin ikinci bir duyuruya kadar izinlerini yarıda keserek görev yerlerine geri dönmeleri talimatı yayınlandı. İzindeki tüm Büyükşehir bürokratlarına bağlı birimler aracılığıyla, ‘geri dönün’ emri verildi.

Büyükşehir Belediyesi tarihinde bununda çok radikal bir karar olduğunu düşünüyoruz.

Kamu kurum ve kuruluşlarıyla belediyelerde sadece acil durum ve afet anlarında izindeki personelini geri çağrıldığını hatırlıyoruz.

Dön çağrısının, Büyükşehir Belediyesi’ndeki seçim sonrası makamları boşaltma, yeni atamaları tamamlama, eski yönetimle çalışmış bürokratların vakit kaybetmeksizin görevden alınmalarını hızlandırma adına yapıldığı dillendiriliyor.

Bakalım önümüzdeki günlerde daha ne gibi başkanlık genelgeleri yayınlanacak?

Önce brifingleri alıyor sonra sarı zarf veriyor

Diğer yandan; izindeki bürokratları geri çağıran Büyükşehir Belediye Başkanı Bozbey, brifing aldığı birim ve şirketlerin yöneticilerine de görevden alma zarflarını veriyor.

Bu minvalde, birimiyle ilgili sunumlarını yapan daire başkanlarından Mehmet Veysi Tutkun, Ali Köşker, Abdülkerim Baştürk, Cüneyt Taşkesen, Yunus Kaldırım ve Alper Bayrak’a, belediyelerde sarı zarf olarak tabir edilen, görevden alınma yazılarının da tebliğ edildiğini öğrendik.

Dün itibarıyla brifingler ve görevden almalar gün boyu ve akşam geç vakitlere kadar sürdü. Hafta sonuna kadar da Büyükşehir’deki Genel Sekreter hariç üst yöneticilerin tümümün koltuklarını boşaltmalarının sağlanacağı ve yeni isimlerin atamalarının tamamlanacağı konuşuluyor.

Başkan Bozbey’e verilen brifinglere, o daireye atanacak yeni bürokrat adaylarının da katıldığını öğrendik.

Örneğin; Özel Kalem ve Kültür Sanat Daire Başkanlığı için adının geçtiğini yazdığımız Pınar Işıkyıldız, Abdülkerim Baştürk’ten boşalan Protokol ve Dış İlişkiler Daire Başkanlığı görevine atandı.

Diğer daire başkanlıklarına atanacak muhtemel isimleri ise dün bu sütunlardan aktarmıştık.

Büyükşehir’de memurlar TÜMBELSEN’e geçtiler

İktidarlar her dönem kendilerine yakın sendikaların kurumlarda örgütlenmesini sağlarlar. Bu durum, yereldeki belediyelerimiz için de geçerlidir.

Bursa’da CHP’nin kazandığı Büyükşehir ve 6 ilçe belediyesinde önümüzdeki günlerde sol sendikaların ağırlığı hissedilecek.

Nitekim,

31 Mart sabahı KESK’e bağlı, kısa adı TÜMBELSEN olan, Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası  Bursa Şubesi hemen Büyükşehir Belediyesi’nde örgütlenmeye başlamış ve TİS için yetki alınabilecek üye sayısına ulaşmış.

MEMURSEN Konfederasyonu’na bağlı Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası BEMBİRSEN’in yetkili olduğu Büyükşehir’deki memurların istifalarıyla Bursa’daki örgütlülüğü de sona erme aşamasına gelmiş.

Bu durum işçi sendikaları için de geçerli.

Burada da Hak-İş’e bağlı Hizmet İş Sendikası’ndan kopuşların başlaması ve DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası’nın Büyükşehir Belediyesi’nde hızlıca örgütlenmesi bekleniyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X