İhsan Aydın
İhsan Aydın

Başkan Keskin’den ikametgâh çağrısı

Köşe Yazısını Dinle

Belediyelerimiz yasa gereği, sınırları içerisinde resmi ikameti bulunan her nüfus başına İller Bankası’ndan ilde toplanan vergi gelirlerinden pay alıyor.

Kırsaldan Bursa’ya göç eden ama doğdukları topraklardan bağını koparmayan nüfus yüzünden ilçe belediyelerinin büyük bir gelir kaybı söz konusu.

Bu durumu terse döndürmek için AK Partili Keles Belediye Başkanı Mehmet Keskin dün hemşerilerine sosyal medyadan bir çağrıda bulundu.

“Haydi hemşerim ikametgâhını Keles’e aldır, kentine sahip çık’ başlığıyla  ilçe dışında oturan, ama köylerinden bağını koparmamış hemşerilerine seslenen Keskin devamında da şunları vurguladı:

“İlçe merkezimiz veya mahallelerimizde oturduğu halde çeşitli sebeplerden dolayı ikametgâhı başka illerde bulunan vatandaşlarımız yüzünden her yıl ilçemize İller Bankası’ndan gelen bütçeden kayıp yaşanmaktadır. İlçe nüfusumuzun artması demek hastanemizin gelişmesi demek, kurumlarımızın güçlenmesi demek, belediyemizin güçlenmesi demek.”

Keskin, bu çağrısının ardından hemşerilerine ikametgâhlarını internet sitesi üzerinden Keles’e aldırabilmek için neler yapmaları gerektiğini gösteren adımları da eklemiş.

Keskin’in haklı çağrısı ne kadar karşılık bulur bilmiyoruz ama, kırsaldaki düşük bütçeli ve göç mağduru ilçelerin büyük bir gelir kaybı yaşadıkları ortada.

Göçle nüfusu her geçen yıl eriyen ilçelerde bunu terse döndürmek mümkün.

Üstelik, iki ikametgâhtan ilkinin göründüğü yerin belediyesi İller Bankası payına  sahip olabiliyor.

Keskin o payı geri döndürmek için Keleslilere, ‘ikametgâhını ilçene al’ diye çağrı yapmış.

Umarız karşılık bulur.

Aynı mağduriyet, Bursa’nın merkez dışındaki tüm ilçe belediyeleri için de geçerli.

 

Bukart’ta HES kodu karmaşası

Sıkıntıyı, elektronik postamıza Hakkı Tüfekçi adlı okurumuzdan gelen ileti ile öğrendik.

Malumunuz BURULAŞ toplu taşımada HES kodlu döneme geçiyor. Bunun için tanınan süre 31 Ocak’ta doluyor. Toplu taşıma araçlarına binerken kullandığınız Bukart’larınızı bu süre sonuna kadar HES koduyla eşleştirmezseniz, araçlardan faydalanmanız mümkün olmayacak.

Bu da sadece BURULAŞ’ın internet sitesinden yapılabiliyor.

Fakat, Bukart’ların çoğu eski. Değişmesi ya da para yüklenip eldeki fiş numarası üzerinden eşleme gerekiyor.

Değişim için Bursaray’ın Şehreküstü İstasyonu’na gittiğiniz de ana baba günü bir kalabalık var.

Üstelik, pandemi döneminde bu ortama girmek de büyük risk.

Okurumuz Tüfekçi, internet üzerinden eşleşme yapmadıklarını, şirketin telefon numaralarının yanıt vermediğini, eksik numaralı eski Bukart’lara eşleme yapabilmek için para yüklemek gerektiğini, bu nedenle işlemin yapılamadığını vurguluyor.

Tüfekçi bu sebeple de 1 Şubat’ta Bursa’daki toplu taşımada büyük bir kaos yaşanabileceğine işaret ediyor.

BURULAŞ soruna müdahale etmeli.

Aksi halde, sistemden faydalanabilmek mümkün olmayacaktır. En azından uygulamanın süresi uzatılmalı ya da eski, eksik numaralı kartlarla da sisteme giriş yapılabilmeli.

Nitekim yazımızı tamamladığımız saatlerde BURULAŞ’tan yapılan açıklamada da eşleştirme süresinin 19 Şubat’a uzatıldığı açıklandı.

 

Demirtaş’tan iki talep var

Bugün Bursa’da nüfusu bir ilçe kadar büyük öyle mahallemiz mevcut ki, onlardan biri de Demirtaş’taki Sakarya Mahallesi. Buranın nüfusu yeni konut sahalarıyla da her geçen gün katlanıyor.

Dün, Sakarya Mahalle Muhtarı Mümin Dündar’dan da elektronik posta aldık.

Muhtar Dündar’ın kent yöneticilerinden iki talebi var.

Mahallesinin iki ana sıkıntısı bulunduğunu hatırlatan Dündar, okul ve aile sağlığı merkezi yapımı için taleplerinin bugüne kadar karşılanmadığına işaret ediyor.

Dündar, “Demirtaş Sakarya Mahallemizde şu an 105 sokağımız ve 12 bin nüfusumuz var. Mahallede sadece 12 derslikli Gevher Sönmez İlkokulu mevcut. Vatandaşlar Aile Sağlık Merkezi’ne Cumhuriyet Mahallesi’ndeki yüzme havuzunun bulunduğu bölgeye 2 kilometre yürüyerek gidiyorlar” diyor.

Muhtar Dündar, hem İl Milli Eğitim Müdürlüğü hem de İl Sağlık Müdürlüğü’nden taleplerinin yatırım programına alınarak karşılanmasını rica ediyor.

Yeni konutlarla birlikte nüfusu giderek artan Sakarya Mahallesi’nin ihtiyaç duyduğu yatırımlar gecikmesizin programa alınmalı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X