Büyükşehir Belediyesi’nin icraatları zaman zaman hem muhalefet hem de Akademik Meslek Odalarından eleştiri alıyor.
Hatta bunların kimisi yargıya taşınıyor.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’yi önceki akşam Olay TV’de, Olay’ın İçinden programında ağırladık.
Başkan Altepe’ye kentte çok eleştiri alan 3 konuyu sorma ve yanıt alma fırsatı bulduk.
Bunlardan ilki, Uludağ’da teleferik fiyatlarının bilerek yükseltip, dar ve orta gelir grubundaki hemşerilerimizin Beyaz Cennet’e çıkışlarının önünü kesmeye dönük eleştirilerdi.
Başkan Altepe şöyle yanıtladı;
“Teleferik yap-işlet-devret tarzıyla yapıldı. Yeni bir sistem kuruldu. Turizme hitap eden bir tesis. Belli bir işletme maliyeti var.Bu sistem sizi 9 kilometre yolculuk yaptırarak dağın 2. bölgesine, otellerin önüne kadar götürüyor. Daha önce 4 bin 500 metre gidiyordu. İki katına çıktı. Daha modern bir sistem kuruldu. Bunun bir bedeli var. Dünya fiyatlarına göre bizimki beşte birinden başlıyor. Dışta en ucuz olan yerin beşte biri kadar fiyata yolcu taşıyoruz. Yıllar önce biz teleferiği kapattığımızda 20 lira civarındaydı. Biz o gün o paralarla zarar ediyorduk. Bu firma bunu geri ödüyor bize de aylık 110 bin lira kira veriyor. Ama dediğimiz gibi diğer yatırımlar ve teleferiklerle mukayese edildiğinde bunlar çok uygun rakamlar. Buraya kadar çıkmak ve bu bedel normal. Halkımıza pahalı gelebilir ama fiyatları yüzde 30 aşağıya çekmek çok bir şey değiştirmez.”
Başkan’ın teleferik fiyatlarına ilişkin eleştirilere verdiği yanıtlar bunlar.
Bir başka eleştiri konusu da Sıcaksu Dönüşüm Alanı’ndaki Türkiye’nin ilk çamaşır makinası fabrikası olarak bilinen tescilli Tolon’un yıkılması.
Başkan bu eleştirilere de net yanıt verdi.
“Bu kararları biz değil Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu veriyor. O bina cumhuriyetin ilk yılları yapılarından biri ve ilk çamaşır fabrikası olarak biliniyor. Bina incelendiğinde, oradan karot örnekleri alındığında ve temeline bakıldığına görüldü ki, o bina ayakta durabilecek bir bina değil. Bina artık ömrünü tamamlamış. Bunun yıkılarak tekrar yapılması ve korunması gerek. Alınan karar bu, aynen uygulanıyor. Diğer eserlerde de bu yapılıyor.”
Altepe şöyle devam ediyor:
“Biz Sümbüllübahçe Konağı’nı yaptık. Yıkıldı elimizde kaldı. Hatta altında Osmanlı döneminden kalma Roma dönemi hamamları çıktı. Onun üstünü camlarla kapatıp konağı orijinal olarak inşa ettik. Beyazıt Paşa Medresesi de hiç yoktu komple üzerinde binalar vardı. Temellerini açarak yeniden inşa ettik. Buradaki tescilden amaç, orijinal şekliyle yeniden yapılması. Bizler 100 yıl önce yapılmış bir fabrikanın aynısını yapmaktan aciz değiliz ki. 2 bin 500 yıl önce yapılmış surların da temelleri de yoktu biz yaptık. Hem sağlam yapıyoruz. Tolon’un da rölevesi, ölçüleri var. Yapıldığı zaman aynı şekliyle yapılmış olacak, özellikli yapı olarak korunmuş olacak.”
Başkan son olarak, 0.50 emsal artış kararıyla teşvik edilen kentsel dönüşüm kararı eleştirilerine de şöyle yanıt verdi;
“Bizim en önemli sıkıntılarımızda biri elimizdeki sağlıksız riskli yapı stoku. Bunlar on binlerce bina. Her an deprem olabilir. Biz 1. Derece deprem bölgesindeyiz. Bu yapı stokumuzun, yani 1999 depreminden önce yapılmış binalar büyük oranda sağlıksız yapılar. Bunların gözden geçirilmesi gerekiyor. Bunların da minimum yüzde 15’i riskli. Bu da 150 bin civarında konut yapar. Bu konutların binaların yenilenmesi gerekiyor. Bunlar nasıl yenilenecek?”
Başkan devamla şunları söyledi:
“Ben 23 yıldır belediye meclisindeyim. Araştırdık, belediye başkanlarının hepsi çalıştı, bunun dışında bir öneri gelmedi. Nilüfer Sitesi 16 bloktan 6 bloğa düşmüş. Yeşil alanlar artmış. Otoparkları da yeraltına alınmış. Sadece otoparkları parsel içine ve binaların altında çözseler, o bile başlı başına bir olay. Dünyada hiçbir yerinde otopark sorunu tam çözülmüş değil. Vatandaşımız bu binalarda ölümü beklemesin. Her an deprem olabilir. Deprem olmadan da yıkılan binalar var. Çözüm ürettik kapı açtık. Bizim amacımız buydu, alınan karar doğruydu. Eksik aramayalım. Bunu bakanlık da inceledi. Bizi yetkilendirdi.”