İhsan Aydın
İhsan Aydın

Başkanın uyumlu işbirliği çağrısı zorunluluktan mı?

Köşe Yazısını Dinle
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde 31 Mart seçimlerinde ilginç bir tablo ortaya çıktı. Başkanlığı CHP’ye veren Bursalılar denetim yetkisini, yani belediye meclisindeki çoğunluğu AK Parti’ye bıraktı
Dolayısıyla, yeni Başkan Mustafa Bozbey‘in AK Parti‘nin onayı olmadan Büyükşehir Belediye Meclisi’nden karar çıkarması hiç de kolay değil.
Nitekim, önceki gün vurguladığımız gibi meclisin ilk toplantısında başkanlık divanından encümene, ihtisas komisyonlarına kadar AK Parti hakimiyeti dikkat çekti.
Meclis 1 ve 2. başkanvekilleri görevlerini AK Partili Yıldırım ve İnegöl belediye başkanları üstlendi. Bozbey’in olmadığı oturumlara Oktay Yılmaz veya Alper Taban başkanlık edecekler.
Başkan Bozbey’in geçmişteki Nilüfer tecrübesinden de yola çıkarak, AK Parti Grubu ile çatışma değil uyum mesajı verdi.
Bunun gerçekten, çıkan milli irade sonucuna bağlı kalınarak samimiyetten mi söylendiğini zaman gösterecek.
Bozbey’in, meclis hakimiyeti elinde bulunan AK Parti ve diğer gruplarına zorunluluktan bu çağrıyı yaptığı konuşuluyor.
Elbette meclisteki parti gruplarının uyumundan Bursa ve Bursalılar kazançlı çıkacaktır. Nitekim siyaseten çoğunluk gereği elde edilen görevler hariç, su fiyatlarında yüzde 25 indirim ve yabancı tabelalar için oybirliğiyle karar alınmasının da altını çiziyoruz.
Bu ahenk beş yıl boyunca sürmeli.
Bunu da zaman gösterecek.
Ziraa seçim atmosferinde AK Partili rakibini TIR‘larla belediyeden evrak çıkartmakla itham eden CHP’li Başkan’ın buna ilişkin kamuoyuna tatmin edici bir bilgi ve belge sunamadığı biliniyor.
Bütün bunlar ortadayken AK Parti grubu ile 5 yıllık bir uyum beklentisini şimdilik zor görüyoruz. İki parti de halkın tercihleri doğrultusunda Bursa’ya hizmet etmek durumundalar.
İlk oturumdaki sıcağı sıcağına verilen mesajlar olumlu. Başkan Bozbey’in 17 ilçeyi parti ayrımı gözetmeksizin kucaklama sözü gelecek adına umut verici. Ziraa kimi az nüfuslu ve düşük bütçeli ilçeler Büyükşehir Belediyesi desteği olmadan çivi çakacak durumda değil.
Bursaspor daha hangi lige düşecek?
Türkiye liglerinde Anadolu‘ya Trabzonspor‘dan sonra süper lig şampiyonluğu götüren Bursaspor ne hazindir ki, 3. Lige‘e de düştü.
Bu duruma bir Bursalı olarak üzülmemek elde değil. Gönül verdiğimiz kentimizin şampiyon takımını gelen her yönetim ayağa kaldırmak için çabaladı ama her defasında bir alt lige düştük.
Bursaspor buradan da aşağıya düşer mi?
Düşmemesi, hatta ait olduğu Süper Lig‘e geri dönmesi için Bursa‘nın CHP’li yeni Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey taraftara ve Bursalılara söz verdi.
Şimdi o somut adımlar bekleniyor.
Bursaspor‘u her sezon bir üst lige taşımak için önce bunun önündeki en büyük engel transfer yasağının kalkması ve tahtanın açılması gerekiyor. Yeni Başkan Bozbey o kaynağı nerden bulacak bilmiyoruz ama Bursa‘ya verilmiş sözün yerine getirilmesi için bunun formülünün de en kısa zamanda kamuoyuna açıklanması gerek.
Bursaspor belediye bütçesi ile mi yoksa kent dinamikleri harekete geçirilerek mi ayağa kaldırılacak?
1,5 milyar lirayı bulan borcun Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanması bize göre mümkün değil. Sadece bize göre değil, yasa da buna izin vermez.
O halde Başkan Bozbey’in kafasındaki formülü öğrenmek istiyoruz.
Bu yönde tarafların da büyük bir umutla beklediğini biliyoruz.
Bursaspor‘un daha bir alt lige gitmesi bu kentin de irtifa kaybettiğinin göstergesidir.
Bursaspor‘un yeri daimi olarak Süper Lig olmalı.
Bıkmadı usanmadı yıllardır semtteki riskli okulu yeniletmek için uğraşıyor
Sakarya Mahallesi‘nde İbni Sina İlkokulu 1960 yılında yapılmış. Aradan tam 65 yıl, yani yarım asır geçmiş. Muhtar Nusret Aydın okulun riskli olduğunu ileri sürerek yıllardır yenilenmesi için çabalıyor. Biz de bundan 5 yılla evvel, ‘Sakarya Muhtarının feryadını kim duyacak’ başlığıyla konuyu köşemize taşımışız.
Önceki gün Muhtar Aydın hatırlattı. Yazıyı yazalı 5 yıl olmuş. Kendisi 15 yıldır mücadele ettiğini söyledi. ‘Sesimi duyan yok mu’ diye bir kez daha sordu.
Gerçi o vakit Başbakan Yardımcı Bursa eski milletvekili Hakan Çavuşoğlu konuya el atmıştı ama galiba bir netice alınamamış.
Muhtar yine ısrarcı.
Bursa‘daki devlet büyüklerinden ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin‘nden tekrar talep ediyor.
Muhtarın sesi, Allah korusun okulda bir sıkıntı olmadan duyulmalı. Bir hayırsever bu işi üstlenirse sorun da çözülmüş, endişeler ortadan kalkmış olur.
Bursa Valisi Mahmut Demirtaş‘ın yenileme talebini inceleyeceğini düşünüyoruz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X