İhsan Aydın
İhsan Aydın

Başkent’ten izahat geldi

Uludağ’daki iptal edilen ATV motor kiralama ihalesinin yankıları belli ki, Ankara’ya kadar ulaşmış.

Önceki gün elektronik postamıza Başkent’ten bir izahat düştü.

Bilgilendirmeyi 15 Eylül tarihli makalemiz üzerine Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yapmış.

Eğitim Tanıtım Şube Müdürü Bülent Boz’dan gelen elektronik postada yazımıza itirazlar var.

Bakın Bakanlık bize ne yanıt vermiş:

Uludağ Milli Parkı’nın yönetimi 2011 yılından itibaren Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne bağlı Uludağ Milli Park Müdürlüğü’nce Sarıalan mevkiinde bulunan idare merkezinden sağlanmaktadır. İddia edildiği gibi 400 kilometre öteden değil, yerinden yönetimi yapılmaktadır. Uludağ Milli Parkı 2873 Sayılı Kanun kapsamında korunan alan ve 6831 Sayılı Kanun kapsamında ormanlık alan statüsünde olduğundan yasal mevzuat gereği Milli Park’ın yönetimi Bakanlığımız uhdesindedir. Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Uludağ Milli Parkı’nın gelişip korunması için gereken işbirliği yapılmaktadır. Ayrıca, 2. Gelişim Bölgesi’ndeki 150 dönüm alan kongre merkezi, kapalı otopark, spor tesisleri, mescit, kır kahvesi yapılması maksadıyla Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne 29 yıllığına kiralanmıştır.”

Açıklamada devamla şunlara da dikkat çekilmiş:

Uludağ Milli Parkı’nda uzun devreli gelişme planlarında belirtilen alanlarda yöredeki köylülerin hayvan otlatmasına izin verilmektedir. Uludağ Milli Parkı’nın koruma-kullanma dengesi içerisinde yönetimi ve kaynak değerlerinin zarar görmeden gelecek nesillere aktarılması için gereken tüm tedbirler, yasal mevzuat çerçevesinde Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın koordinasyonunda, diğer ilgili kamu kurumları ile birlikte alınmaktadır.”

Makalemizde ele aldığımız ATV motor kiralama ihalesine ilişkin bilgilendirme de şöyle:

Milli Park alanında bulunan ATV motorları izinsiz faaliyette bulunduğundan, haklarında gerek idaremizce ve gerekse Jandarma tarafından yasal işlemler yapılmakta, bu kapsamda da yasadışı çalışmalarına izin verilmemektedir. ATV tur faaliyetlerinin, idaremizce tespit edilen ve doğada tahribatın olmayacağı bir güzergâhta gerçekleştirilmesi gayesiyle yapılan çalışmalar neticesinde uygun bir güzergâh tespit edilerek 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu kapsamında, ‘Uludağ Milli Parkı ATV Motor Turları işletmeciliği işi’ ihalesi yapılmıştır. Ancak ihalede yeterli rekabet şartlarının oluşturulmadığı yönündeki itirazlar neticesinde iptal edilmiştir.”

Bakanlık ihalenin kapsamını da şu satırlarla belirtmiş:
“ATV işletmeciliği yapılması için belirlenen alan, yaklaşık 2 bin 600 metre uzunluğundaki, 1. Oteller Bölgesi ile Paşaçayırı Tepe arasındaki mevcutta araç yolu da olarak kullanılmakta olan güzergâhtır. Yol üzerinde endemik bitki bulunmadığı gibi fauna- floraya da zarar verilmesi söz konusu değildir. Güzergâhta en çok 50 adet ATV çalıştırılabilecektir. Ayıca ihale şartnamesinde ve sözleşme taslağında, belirlenen güzergâh dışına çıkılması halinde ağır yaptırımlar belirlenmiş olup güzergâh ihlallerinin tekrarında sözleşmenin fesih edileceği belirtilmiştir.”

Bakanlık, Sarıalan Bölgesi’nde ATV faaliyetlerine izin verilmediğini de belirtmiş.

Ayrıca ATV faaliyetlerinin kış turizm sezonundaki 5 aylık sürede yapılmayacağı ihale şartnamesinde kesin olarak bulunduğunu da hatırlatmış.

Ankara’dan gelen bilgi böyle.

Sadece iki şey eklemek istiyoruz.

Bir; iddialar bize ait değil.

İki; ‘Uludağ’ı 400 kilometre öteden yönetmiyoruz’ diylenler iptal edilen ihaleye ilişkin izahatı bile Bursa yerine Başkent’ten gönderiyorlar.

Yorum sizin.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X