İhsan Aydın
İhsan Aydın
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Başvuru var ama belge alan çok az

Hükümetin kaçak ve ruhsat hilaflı yapıları kayıt altına almak amacıyla başlattığı imar barışı uygulamasına başvurular 31 Ekim’de sona eriyor.

Başvurular bu tarihte bitiyor ama ödeme ve yapı kayıt belgesi almak için yılsonuna kadar süre var.

Başvuruların bitimine son 6 gün kala Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Cemalettin Başaran’dan da Bursalılara, ‘elinizi çabuk tutun ve fırsattan yararlanın’ tavsiyesi geldi.

Dün Çevre ve Şehircilik İl Müdürü’ne tam da bu konuyu sorduk.

Müdür Başaran, Bursa’da 1 milyon 150 bin civarında bağımsız birim bulunduğunu, bunların yüzde 50’sinin kaçak ya da ruhsat hilaflı olduğu göz önüne aldıklarında imar barışına en az 600 bin başvuru beklediklerini, ancak şu an 300 bin rakamlarına yaklaştıklarını anlattı.

Kendileri için başvuru kadar yapı kayıt belgesi sayısı alanın da önemli olduğunu anlatan Başaran, şimdiye dek Bursa’da 31 bin dolayında yapı kayıt belgesi oluşturulduğunu, bunlardan da 175 milyon liralık bir gelir elde edildiğini ifade etti.

Başaran’ın verdiği bilgilerden şunu çıkarıyoruz.

Hemşerilerimiz belki son günü bekliyor ama Bursa’daki sorunlu yapı sahiplerinden henüz yüzde 50 dolayında bir başvuru gelmiş.

Bunlardan da yapı kayıt belgesi alan sayısı yüzde 10’lar civarında.

Yani, daha çok başvuru ve yapı belgesi alacak bina sahibimiz var.

Başaran, Türk halkının genelde son günleri beklediğini de hatırlattı, başvurmayacaklara ise ileride 3194 Sayılı İmar Kanunu’nun müeyyideleri ile karşı karşıya kalabileceklerini de unutmamalarını hatırlattı.

 

Osmangazi başı çekiyor

 

Peki, Bursa’da en çok imar barışına başvuran ve belge alanlar hangi ilçelerden?

İmar barışında en çok başvuru Bursa’nın en büyük ilçesi ve 55 ilden daha fazla nüfusu bünyesinde barındıran Osmangazi’den gelmiş.

Osmangazi’de belge alan oranı yüzde 22,5 ardından yüzde 12,8 ile Yıldırım geliyor. Üçüncü olarak ise yüzde 8,7 ile İnegöl sıralanıyor.

Yapı kayıt belgesi alanlar bakımından Nilüfer yüzde 8,6 Mudanya yüzde 7,6 ile dördüncü ve beşinci sırayı alıyorlar. 

Başvuranların ve belge alanların yüzde 6,9’u Kestelyüzde 6,4’ü Orhangaziyüzde 6,1’i Gemlik, yüzde 5,7’si Karacabey, yüzde 3,5’i İznikyüzde 3,6’sı Mustafakemalpaşa, yüzde 2,7’si Yenişehir, yüzde 2,6’sı Gürsu’dan olmuş.

 

Dağ ilçelerinde düşük

 

Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Başaran’ın verdiği bilgilere göre göçün etkisiyle nüfus ve gelişmişlik bakımından diğer ilçelere göre dezavantajlı durumda bulunan Dağ ilçelerinde imar barışına başvuru ve yapı kayıt belgesi alan sayısı da çok düşük.

Bursa genelinde yapı kayıt belgesi alanlar açısından Orhaneli yüzde 1,3Keles yüzde 0,6 Harmancık yüzde 0,2 ve Büyükorhan yüzde 0,1 civarında yapı kayıt belgesi  oluşturulmuş.

Rakamlar elbette 31 Ekim’de daha da değişecektir.

Fakat bu veriler gösteriyor ki, sanki Başaran’ın da belirttiği gibi hemşerilerimiz son günleri bekliyor veyahut başvuru düşünmüyorlar.

Müdür Başaran’a ‘imar barışı için süre uzatımı olur mu’ diye de sorduk.

Başaran buna, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un ‘uzatma olmayacak’ açıklamalarını hatırlatarak yanıt verdi:

“Yasada Bakanlar Kurulu kararıyla süre bir yıl uzatılabilir gibi ifade var ama bakanımız ısrarla uzatım olmayacağını söylüyor. Vatandaşlarımız bunu göz önünde bulundurarak  başvuruyu kaçırmasınlar.”

Son bir bilgi daha aktaralım.

Başaran, imar barışından faydalanmak için ilave kat çıkanları kötü bir sürpriz beklediğini de hatırlatıyor.

Bursa genelinde coğrafi bilgi sistemlerinden faydalanılarak ya da ihbarla tespit edilen 500’ün üzerindeki yapıya müdahale edileceğini,bunların sahipleri hakkında cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunacaklarını ve yatırdıkları paraları da irat kaydedeceklerini söylüyor.

Biz de okurlarımıza aktarmış olalım.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X