Hacı bekler gibi yolu gözleniyordu. Nihayet aylardır istenen o yağışlar dün başladı.
Aslında lodos yağmurun habercisiydi.
Bursa’nın çatı uçuran, can alan, ağaçları kökünden söken meşhur lodosunun ardından yağmur geldi.
Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ) Genel Müdürlüğü yöneticilerinin de aylardır gözü yağacak yağmurdaydı.
Dün yağışlar başlayınca BUSKİ Genel Müdürü Güngör Gülenç’i aradık.
Genel Müdür’e, ‘Yağmur yağdı, yüzünüz gülüyor mu’ diye sorar sormaz verdiği yanıt, “Gülmez mi? Sabah yağış başlayınca sağlosun Büyükşehir Belediye Başkanımız Alinur Aktaş Bey de aradı. ‘Gözünüz aydın’ dedi. Bizim de gözümüz meteorolojideydi. İnşallah devamını da iyi gösteriyor meteoroloji. Yağmurdur, kardır bu seriyi devam ettirip kuyuları bir süre sonra devreden çıkaracağız” oldu.
Demiryolultındaki semtlerin büyük bölümü ovadaki kuyulardan pompalarla çekilen suyu içiyordu. Yağış sürerse bunların devre dışı kalması hızlanabilir.
Yıla, 10 milyon metreküp eksik su ile başladıklarına dikkat çeken Genel Müdür Gülenç şöyle devam etti.
“10 milyon metreküp su eksiği 120 milyon metreküplük yıllık tüketime baktığımızda ciddi bir rakam. Bursa’nın yıllık ihtiyacı 120 milyon metreküp. Ayda 10 milyon metreküp su kullanılıyor. Şu anda Doğancı Barajı’ndaki seviye yağmur öncesi yüzde 51 görüyor. Yağışla birlikte o da artacaktır.”
Nilüfer’de su tutma başladı
Yaz kurak geçince buna bir de Nilüfer Barajı’ndaki vana bakımları nedeniyle havzanın tamamen boşaltılmasıyla bir ara susuzluk krizi yaşanır mı endişesi vardı.
Gülenç, artık böyle bir endişeye gerek kalmadığını, Nilüfer Barajı’ndaki vana bakımlarının tamamlandığını ve bugünden itibaren de yeniden su tutulmaya başlanacağını müjdeledi.
Yani, yağışlar hem Nilüfer’i hem de Selahattin Saygı Doğancı Barajı’nı dolduracak. Kar yağışı da barajları yeniden istenilen seviyelere yükseltecek.
Gülenç ardından şunları söyledi:
“Nilüfer Barajı bakım nedeniyle kapalıydı yarın (bugün) su tutmaya başlayacağız O sular boşa değil, şu an Doğancı’ya geliyordu.
Şu an Doğancı’da kullanılabilir rezervimizi 16 milyon metreküp.
Şehrin günlük ihtiyacı ise 385 bin metreküp. Arıtma tesislerinden şebekeye 274 bin metreküp su veriyoruz. 85 bini metreküpü yeraltı su kaynaklarından çekiyoruz, kalan 25 bin metreküpü de Uludağ yamaçlarındaki pınar kaynaklarından sağlanıyor. Yağış öncesi verilere göre 61 günlük su rezervimiz var. Bu da bizi şubat sonuna kadar götürür. Bunlar yağmurdan önceki veriler. Yağmur ile daha da yükselecek. Böylece kuyulardan ve elektrik masrafından kurtulmuş olacağız.”
70 bin kişiye HİP tebligatı
BUSKİ Genel Müdürü Güngör Gülenç’i aramışken, son günlerde çokça mail aldığımız şu Harcamalara İştirak Payı (HİP) tebligatlarını da sorduk.
Malumunuz HİP, BUSKİ Genel Müdürlüğü’nün Bursa’nın değişik semtlerinde yaptığı altyapı yatırımlarının vatandaşa isabet eden kısmının tahsili anlamına geliyor.
Güngör Bey bu konuya da şöyle açıklık getirdi:
“Harcamalara İştirak Payı, Belediye Gelirleri Kanunu gereği vatandaştan tahsil ediliyor. Yaptığımız imalatın bedelini, o vatandaşın parselinin emlak rayicinin yüzde 2’sine geçmeyecek şekilde hesaplıyoruz. Şu an 2014-2018 yılları arasında, 5 yıllık dönemde yaptığımız yatırımlar için 70 bin vatandaşa ödeme tebligatı gönderdik. Bu da toplamda 43 milyon liralık bir rakama tekabül ediyor. Bunu vatandaşlarımız peşin ödemek isterlerse yüzde 25 muafiyet uygulanıyor. Hepsini tahsil edebilirsek muafiyetle birlikte 32 milyon liralık bir geri dönüş bekliyoruz. Ayrıca 2020’de 1 milyar 380 milyon liralık bütçemizin 361 milyon lirasını yatırımlarda kullanacağız.”