İhsan Aydın
İhsan Aydın

Belediyeciliğin temellerini zor dönemde atanlardandı

Köşe Yazısını Dinle

Önceki akşam Bursa’nın bir değerini daha kaybettik. Osmangazi Belediyesi’nin Kurucu başkanı Erhan Keleşoğlu yaşama veda etti.

Belediyeciliğin en zor dönemlerinde partisi DYP tarafından aday gösterilip, seçilen Keleşoğlu, Osmangazi’nin bugün Türkiye’nin en büyük belediyelerinden birisi haline gelmesinin temellerini atanlardandı.

Naif, saygın, Galatasaraylı, mülkiyeli kültürü ve pratik zekasıyla farkını ortaya koydu.

Erhan Keleşoğlu

Osmangazi ilçesinin ilk belediye başkanı olma unvanını kazandı.

Bursa’nın Büyükşehir statüsüne kavuşmasının ardından 1989 yerel seçimleri sonrası bir masa, bir mühür, paylaştırılan bir avuç bürokrat ve personelle işe koyuldu.

Fakat hiç yılmadı.

Kısıtlı bütçe, personel, ekipman vb. gibi bahanelerin arkasına sığınmadı.

Çalışanlarıyla güzel bir diyaloğu vardı. Saygındı, hep saygı gördü.

Bursa’nın merkezindeki en büyük ilçesine ekibiyle birlikte hizmet etmek için çok çalıştı.

İcraat ve uygulamalarıyla anlaşamadığı partisinin meclis grubunun başkanlıktan düşürme girişimlerine maruz kaldı ama hiç küsmedi. Ankara’da hukuken karara itiraz edip, görevini sürdürdü.

Belediye muhabirliği yıllarında merhum Keleşoğlu’nu yakından izledik.

Kindar bir yönü yoktu. Aleyhte haberlerimize bile en ufak tepki vermez, kin gütmezdi. Kendisini belediye başkanlığından düşüren meclis üyesi arkadaşlarına, partililerine bile kin beslemedi.

Onu en son arkadaşımız İlkay Balaban ile Kükürtlü’deki evinde ziyaret etmiştik. Eşi Kıvılcım Hanım’ın yaptığı kahvemizi yudumlarken Osmangazi’yi konuşmuştuk.

Merhum başkan ile unutamayacağımız bir anımız da vardı.

Kendinden sonra görevi devrettiği ANAP’lı merhum Basri Sönmez’e görev süresinin ikinci yılında birlikte ziyarete gitmeyi teklif etmişti, biz de kabul ettik.

Makamda bizi ağırlayan Sönmez’e, kurucu Başkan Keleşoğlu’ndan hizmetleri için kırık not verilince hiç beklenmedik bir tepkiyle karşılaşmıştık.

Merhum Sönmez demek ki, Keleşoğlu’nun böylesi bir çıkışı için hazırlık yapmıştı. Hizmetlerinin yazılı olduğu ve rulo haline getirdiği dev kağıt yumağını ayağa kalkıp makam odasının ortasına doğru fırlattığını görünce ikimiz de şaşırmıştık.

Halef selef buluşmasında yaşanan bu sürpriz gelişmeyi ertesi gün gazetemize haber yapmıştık. Beklenmedik tepki sonrası iki başkan yine nazikçe vedalaşıp, ayrılmıştı.

Kentimize, Osmangazi’ye hizmet etmiş bir büyüğümüzü daha yitirmenin üzüntüsünü yaşıyoruz.

Osmangazi’de o hep kurucu başkan olarak bilinecek.

Eminiz Mustafa Dündar Başkan da onun adını ve hatırasını güzel bir esere vermek suretiyle yaşatacaktır.

Kendisine Yüce Allah’tan rahmet, eşi ve yakınlarına sabır diliyoruz.

Merhum başkanın naaşı pazartesi günü 12.00’de Belediye önünde düzenlenecek törenin ardından Ulucami’ye götürülecek. Burada öğle namazı sonrası kılınacak cenaze namazıyla da Emirsultan Mezarlığı’na defnedilecek.

 

28 Şubat 1000 yıl sürmedi ama mağdurlarının yüreği kanıyor

Genç kuşak, hele hele ‘Z kuşağı’ adı verilen nesil o yılları bilmez.

Türkiye’nin ayıplı demokrasi yıllarını hatırlamak bile istemeyiz fakat, takvim yaprakları senede bir de olsa hatırlatıyor.

Tankların caddelere sürüldüğü, siyasilere fütursuzca gözdağı verildiği, yargıçların, rektörlerin karargaha toplanıp düzmece ‘irtica’ brifingleriyle gaza getirildiği, sözde cumhuriyet mitingleriyle toplumun bıçak gibi ikiye ayrıldığı yıllar film şeridi gibi akıyor gözümüzün önünden.

Askeri vesayetin, onun gölgesindeki bürokratik oligarşinin, siyaset üzerine çökmüş cuntanın, omzu bolların tazyikiyle üniversite kampüslerindeki rektör terörünün inançlı insanların, mütedeyyin kesimin üzerine çöktüğü yıllar kötü birer tarih sayfası olarak ülke kayıtlarına geçti.

Yarın o utanç günlerin bir kez daha yıldönümü.

Ülkesinden, okulundan, işinden, ekmeğinden, edilmiş öyle kitleler var ki, haklarının bugün bir kısmı iade edilmiş olsa bile yürekleri halen kanıyor.

O yılların kudretlileri ise hiç utanıp sıkılmadan halen, yaptıklarından ‘pişman’ olmadıklarını söyleyebiliyorlar.

Mağdurlar ise onlarla hesaplaşmayı öbür dünyaya bıraktılar.

 

Aydın’dan 2 bulvarı birleştirme talebi

Zaman zaman onun kente ilişkin talep ve düşüncelerini köşemize taşıyoruz.

MHP’nin iz bırakan Osmangazi Belediye Meclis üyelerinden Cemil Aydın’ı hep takdir ediyoruz.

Dün yine elektronik postamıza gönderdiği iletiyle Yunuseli’ndeki Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı’nın eksik kalan kısmının Ata Bulvarı’na bağlanması durumunda bölgede sabah-akşam yaşanan trafik sıkışıklığının rahatlayacağını vurgulamış.

Proje için de Osmangazi ve Büyükşehir Belediyesi’nin birlikte konuya el atmalarında fayda olacağını belirtmiş.

Biz de konunun iki belediyenin de gündeminde olduğunu düşünüyoruz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X