İhsan Aydın
İhsan Aydın

Beşyol’daki dönüşümün diğer etapları başlıyor

Köşe Yazısını Dinle

31 Mart sonrası hiç şüphe yok ki, belediyelerimizin ana gündemlerinden biri kentsel dönüşüm projeleri olacak.

Zira, depremler şehirlerimizi sık sık yokluyor. Çürük yapı stokumuzun yenilenmesi için belediye başkanlarımızın da yeni dönem ana vaatlerinden birini kentsel dönüşüm oluşturacak.

Bu nedenle, Bursa’da da başlatılan kentsel dönüşüm çalışmalarında epeyce yol alındı. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, hem kendi iştiraki BURKENT hem de TOKİ işbirliğiyle yapımı süren kentsel dönüşüm sahalarında göze çarpan bir ilerleme var.

Örneğin;

Beşyol kentsel dönüşümünde ilk etabın neredeyse hak sahiplerine teslim aşamasına gelindi. Çevre düzenlemesi sürüyor.

Bu bölgedeki diğer etaplar için de BURKENT aracılığıyla kat karşılığı inşaat ihalesine çıkılıyor. Altınova ve Fatih Mahallesi’ni kapsayan 4 dönüşüm sahasında kat karşılığı yüklenici seçimi ilanına çıkan Büyükşehir Belediyesi, seçim öncesi buraların temelini de atmak istiyor.

Önümüzdeki 30 Ocak, 2, 6 ve 9 Şubat tarihlerinde gerçekleşecek dört ayrı ihale ile İstanbul Caddesi üzerinde toplamda 37 dönümlük alan kat karşılığı inşaa ettirilecek.

Büyükşehir Belediyesi’nin etaplar halinde sürdüreceği dönüşümün bu ihaleyle büyük kısmı da başlatılmış olacak.

Aynı zamanda Beşyol Köprülü Kavşağı’nın etrafı da bu projelerle birlikte modern yeni konutlara kavuşturulacak. Yıkımı tamamlanan bölgedeki konut yapım ihalelerini BURKENT şirteki gerçekleştirecek.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın Yiğitler’den sonra hak sahiplerine teslim edeceği ikinci kentsel dönüşüm projesinin böylece diğer etaplarının da startı verilmiş oluyor.

Büyükşehir Belediyesi yeni dönemde Bursa’da 100 bin konutluk kentsel dönüşüm projesini hayata geçirmeyi planlıyor. Onların içinde Beşyol etapları da bulunuyor. Başkan Aktaş’ın yeni dönem seçim vaatleri arasında 100 bin konutluk dönüşüm de önemli yer teşkil ediyor. Aktaş, partisinin ‘dirençli kentler’ mottosuna uygun olarak, muhtemel depremlere karşı Bursa’nın yapı stokundaki 100 bin konutu daha sağlamlaştırmayı hedefliyor.

Kavşak lupları oluşmaya başladı

Beşyol’daki kentsel dönüşüm projeleriyle birlikte inşaatı süren bir kavşak daha var.

İstanbul Caddesi üzerinde Çelebi Mehmet Bulvarı geçişi sağlanan ancak lupları tamamlanamayan Beşyol Köprülü Kavşağı’ndak da inşaat çalışmalarını hızlandığını gördük.

Dün sabah bölgeden geçtiğimizde, kavşağın iki lupunda önemli ilerleme dikkatimizi çekti.

Seçim öncesi bu kolların tümünün tamamlanması hedefleniyor. Bölgedeki tamirci ve yedek parçacıların kaldırılmasıyla elde edilen alan üzerine inşaa edilen kavşak lupları tamamlandığında, üst taraftaki lambalı hemzemin geçiş komple trafiğe kapatılacak.

Böylece; Fatih-Yeşilova-Balıklı tarafına geçişler tümüyle yeni köprülü kavşaktan sağlanacak.

Büyükşehir Belediyesi bölgedeki kamulaştırmaların uzaması nedeniyle kavşak kollarını bir süredir  tamamlayamamıştı.

T-2 Tramvayı’nın da kullandığı etabın kavşak kolları hizmete açıldığında, bölge trafiğinde de büyük bir rahatlama bekleniyor. Hemzemin kavşağın kapatılmasıyla tramvay lambaları da iptal edilecek. İstanbul Caddesi üzerindeki bu büyük kavşak projesi Büyükşehir Belediyesi’nin önemli ulaşım yatırımları arasında yer alıyordu.

Sıcaksu’da bloklar yükseliyor

Bursa’nın diğer kentsel dönüşüm projelerinden Sıcaksu’da da blokların hızlıca yükseldiğini görüyoruz. İklim şartları ağır geçse de Sıcaksu’da TOKİ tarafından ihale edilen konutların yapımı hızlanmış görünüyor.

Bursa’nın yıllardır dönüşmesini beklediği bölgenin bir kısmı termal projelere ayrılmış, kalan kısmı da,  eski Tabakhaneler etrafındaki dönüşümü tetiklemesi açısından konut olarak planlanmıştı.

Yüklenici firmanın ağır kış koşullarına rağmen Sıcaksu kentsel dönüşüm sahasındaki blokları bir bir diktiğini görüyoruz.

Buradaki konutların tamamlanmasıyla bölgenin diğer etapları için de çalışmalar hızlanacak. Bölge sakinlerinin, Büyükşehir Belediyesi’nce kendilerine teklif edilen daire metrekarelerini yetersiz bulduğunu biliyoruz. Bu gerekçeyle dönüşümün önü tıkanmamalı. Orta yol bulunmalı.

Zira, şehrin bu bölgesinde binlerce konutun dayanıksız olduğu ve olası bir depremde hasar alacağı tahmin ediliyor.

Eski Tabakhanelerden boşalan alan dört beş dönemdir dönüşmeyi bekliyordu. TOKİ’nin projesi ile ilk etabın düğmesine basılmış oldu.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X